UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Blog over autisme en eenzaamheid
Autisme en eenzaamheid
Mijn ziekte/beperking Blog

Mijn eenzame gevoelens

Iedereen kan zich in zijn leven weleens eenzaam voelen. Maar eenzaamheid komt vaker voor bij mensen met een chronische ziekte of een beperking. Pieter herkent dat.

keer gelezen
625

Pieter (32, Wajong) blogt elke maand op UWV Perspectief over zijn leven met autisme. In januari is het thema eenzaamheid. Helaas weet hij maar al te goed wat dat is.

‘Deze blog is een plek waar ik me niet hoef te schamen voor het delen van mijn gevoelens van eenzaamheid’

Mijn eerste positieve boodschap voor 2019 is dat ik ontzettend blij ben dat ik dit blog mag schrijven. Tot dusver hebben al veel mensen mijn stukjes gelezen. Het doet me echt ontzettend veel goed. Ik zal uitleggen waarom.

Op Perspectief is eenzaamheid het thema van de maand januari. Helaas weet ik maar al te goed wat eenzaamheid is. Ook als ik onder de mensen ben, voel ik me vaak eenzaam. Ik heb in het vorige blog laten vallen dat ik weleens verhuisd ben. Ik ben de zoon van rondreizende ouders, dus dit is niet 1 keer voorgevallen, maar vele keren.

Als autist valt het niet mee om je aan te passen aan een nieuwe omgeving. Als het 1 keer gebeurt is dat niet zo erg, maar het moet niet te vaak gebeuren.

Als mensen hechten wij ons aan nieuwe situaties en personen en beschouwen deze vaak als permanent. Maar na een tijdje is dat niet echt meer nodig. Dat geldt tenminste voor mensen die stevig geworteld zijn. Maar als je last hebt van onthechting, zoals ik, wordt vasthouden een doel op zich.

Maar nu komt het. Als er mensen zijn die mij beschouwen als één van hen, gebeurt er iets raars. Ik heb plotseling een muur om me heen. Omdat ik door het vele verhuizen heb geleerd dat afscheid nemen de volgende logische stap is. Het is een vorm van zelfbescherming waar ik geen controle over heb. Zelfs nu verhuizen al lang niet meer aan de orde is: ik woon al jaren op mezelf, dus ik bepaal zelf wat ik wil.

Ik heb dus een hechtingsprobleem. Dat ik als autist al anders ben, helpt ook niet. Door hierover te schrijven voel ik me wel minder eenzaam. Ik merk dat ik opleef: deze blog is een plek waar ik me niet hoef te schamen voor het delen van deze gevoelens van eenzaamheid.

Meer lezen over autisme en eenzaamheid?

Pieter schreef eerder blogs voor UWV Perspectief:

Gepubliceerd op: 18-01-2019

Lees meer over

Blog Autisme Eenzaam

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord