UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Wat als een familielid of vriend psychische problemen heeft
Hulp geven en krijgen Tips

Mijn houvast: Naasten in Kracht

Als je psychische problemen hebt, is dat zwaar, ook voor de mensen in je omgeving. Naasten in Kracht biedt steun en tips voor familie en vrienden.

keer gelezen
755

Een persoonlijkheidsstoornis, depressie of eetstoornis is niet alleen moeilijk voor iemand zelf, maar ook voor zijn of haar omgeving. Het is pijnlijk om je partner of kind te zien worstelen met psychische problemen. De website Naasten in Kracht is er voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Naasten in Kracht helpt met concrete tips

Naast de zorgen om het welzijn van hun geliefde kunnen familie en vrienden ook worstelen met vragen. Wat kan ik doen, hoe kan ik helpen? Waar kan ik hulp inschakelen? Op de website Naasten in Kracht staan handige tips voor bijna elke situatie.

Zo lees je op de site verschillende ervaringsverhalen over diverse psychische aandoeningen: van vaders, zussen, beste vriendinnen en opa’s. Het is als partner of familielid fijn om te ontdekken dat je niet alleen bent met je zorgen en vragen. Je vindt hier een steuntje in de rug, herkenning, en wie weet inspireert het hoe je zelf kunt handelen in een situatie. Maar je krijgt ook concrete tips, over bijvoorbeeld grenzen stellen en zorgen voor de ander.

Grenzen stellen

Zo lees je op de site hoe je grenzen aangeeft zonder schuldgevoel. En hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. Want: als jij jezelf wegcijfert voor een dierbare, dan kun je ook niet goed voor de ander zorgen. Goed voor jezelf zorgen doe je bijvoorbeeld door tijd voor jezelf te maken en onder de mensen te blijven. Het is belangrijk dat je grenzen stelt waarvan je weet dat je ze kunt handhaven. Vaak is het nodig om je grenzen herhaaldelijk duidelijk te maken. Lees meer over grenzen stellen.

Voor de ander zorgen

Meestal merk je het al snel als het niet goed gaat met je naaste. Misschien zelfs wel eerder dan diegene zelf. Je kunt helpen door te vertellen wat je ziet en waar je je zorgen over maakt. De ander kan dat in eerste instantie ontkennen. Het is vaak een grote stap om toe te geven dat je psychische problemen hebt. Overtuigen heeft dan geen zin. Het allerbelangrijkste is: laat de ander weten dat je van hem houdt en dat je de ander de moeite waard vindt. Soms is dat het enige wat iemand nodig heeft.

Meer hulp

Maar er is meer. Zo kan Naasten in Kracht betrokkenen in contact brengen met professionele ondersteuning. Zoals een familievertrouwenspersoon: hij kan je de weg wijzen, helpen om de dingen in perspectief te zien en overeind te blijven. Of bijvoorbeeld de weg wijzen naar relatietherapie als je relatie onder druk staat door de spanningen die psychische kwetsbaarheid met zich meebrengt. Bekijk het overzicht professionele ondersteuning voor naasten.

Naasten in Kracht is een samenwerkingsproject van de ADF Stichting, Caleidoscoop, Depressie Vereniging, Impuls en Woortblind, MIND Familie- en Naastenraden, Labyrint-In Perspectief, Plusminus, Stichting Borderline, Stichting Zelfbeschadiging en Ypsilon.

Gepubliceerd op: 24-05-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord