UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Lotte met haar jobcoach Arjoma
Dienstverlening UWV Interview

Mijn jobcoach en ik: samen de juiste weg ingeslagen

Lotte over haar jobcoach Arjoma: ‘Ze houdt zich aan afspraken, ik kan altijd bij haar terecht.’ 

keer gelezen
183

Een jobcoach kan een belangrijke rol in je leven spelen. Lotte (33, Wajong) vertelt over haar goede band met Arjoma (60), jobcoach bij Teamwerk Participatiediensten. 

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

Lotte: ‘Mijn leven is niet over rozen gegaan. In mijn jeugd heb ik lange tijd niet thuis gewoond, ik ging van opvanghuis naar opvanghuis. Daardoor heb ik psychische klachten gekregen. Ook ging ik nauwelijks naar school. Je kunt je voorstellen dat het dan niet gemakkelijk is om werk te vinden. Maar ik ben een vechter. Ik heb uiteindelijk toch een mbo-opleiding afgerond en heb verschillende baantjes gehad. Dat was niet altijd een succes. Ik ben vaak te fanatiek, dat gaat tegen me werken. Arjoma helpt me om daarmee om te gaan. Dat doet ze goed. Ik heb niet altijd goede ervaringen gehad met werk en jobcoaches. Met Arjoma is dat anders. Ze houdt zich aan haar afspraken, ik kan altijd bij haar terecht. Daardoor zit ik nu op het goede spoor. Ik werk momenteel voor MAAS, een groot koffiebedrijf, bij de gemeente Arnhem. Daar zorg ik dat alle koffieapparaten gevuld zijn. Deze baan betekent veel voor me. Het geeft me het gevoel dat ik meetel.’ 

Jobcoach Arjoma: ‘Lotte is een bijzonder mens; ik werk graag met haar. Ze heeft een moeilijke jeugd gehad waardoor ze het moeilijk vindt mensen te vertrouwen. Door veel te praten hebben we een goede band opgebouwd. We zien elkaar één of twee keer per maand, en spreken elkaar telefonisch als dat nodig is. Ik mag kritisch naar haar zijn. Dat accepteert ze. Tijdens onze gesprekken houd ik haar regelmatig een spiegel voor. Ze kan nu beter reflecteren. Dat helpt haar enorm vooruit.’ 

Wil je ook hulp van een jobcoach?

Een jobcoach is er om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen of helpt ze werk te behouden. Een jobcoach geeft in veel gevallen begeleiding op de werkplek, en is dan bijvoorbeeld aanwezig bij besprekingen met de leidinggevende. Er zijn zowel interne als externe jobcoaches. Een interne jobcoach wordt via de werkgever aangevraagd, voor een externe jobcoach kun je contact opnemen met je arbeidsdeskundige van UWV.

Je kunt in aanmerking komen voor een jobcoach als je voldoet aan de volgende voorwaarden: 

  • Je kunt werken in een gewone baan, dus niet in de sociale werkvoorziening;
  • Je hebt extra begeleiding nodig om je werk goed te kunnen doen;
  • Je hebt een Wajong-, WIA-, WAO- of WAZ-uitkering. 

Meer informatie over de inzet van een jobcoach vind je op uwv.nl.

Lees ook andere verhalen van Wajongers en hun jobcoach op UWV Perspectief:

En bekijk de video waarin Lotte en Arjoma op Lottes werk vertellen over het succes van de inzet van een jobcoach.

Gepubliceerd op: 18-02-2020

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord