UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Portret Dahay Tesfaqergis
Werken Interview

Mijn leven: 'Anderen motiveren is mijn doel'

Dahay wil ondanks zijn epilepsie zijn eigen geld verdienen en anderen motiveren om hetzelfde te doen. ‘In bed liggen is geen optie meer.’

keer gelezen
235

Door epilepsie kon Dahay Tesfaqergis (33, Wajong) een tijd lang helemaal niet werken. Nu is hij online aan het bijleren over het bouwen van websites en is momenteel aan het werk voor zijn eerste klant.

'Anderen motiveren is mijn doel'

‘Twee jaar lang lag ik 24 uur per dag in bed vanwege mijn epilepsie. Ik was vaste klant bij de eerste hulp en kon niet zelfstandig eten en drinken. Op een dag besloot ik: in bed liggen is geen optie meer, ik wil meedoen in de maatschappij. Ik ben getransformeerd. Als ik nu val, dan sta ik op en ga ik door, alsof er niets aan de hand is. Ik koos bewust voor het leven. Nu is het tijd voor de volgende stap: ik wil mijn eigen geld verdienen. Op internet zijn er allerlei mogelijkheden voor mensen zoals ik, die alleen vanuit huis kunnen werken. Ik deed vroeger een opleiding tot programmeur, nu ben ik online aan het bijleren. Op dit moment bouw ik een website voor mijn eerste klant, maar eigenlijk wil ik meer. Het liefst wil ik andere mensen die ook thuiszitten vanwege een ziekte of beperking, trainen om online aan de slag te gaan. Daarvoor heb ik wel budget nodig, dus ik ga bij UWV of de gemeente aankloppen om te kijken of we samen iets kunnen opzetten. Anderen motiveren, dat is mijn hogere doel.’

Meer Mijn Leven-verhalen lezen?

Vind alle verhalen onder de tag mijn-leven.

Dahay zegt over dit punt in zijn leven: ‘In bed liggen is geen optie meer’. Maar wat je op dit moment echt niet kunt werken? Je kunt erg gemotiveerd zijn, maar toch worden tegengehouden door je ziekte of handicap. (In hoeverre) geldt dit voor jou? Laat hieronder je reactie achter.

Gepubliceerd op: 25-02-2019

Reacties

Door Hans op woensdag 27 februari 2019, 16:09

Mijn probleem is het stigma tegen autisme. Ik vind het huidige werk te eenvoudig maar mijn werkgever is het daar niet mee eens.

Autisme voert bij de huidige werkgever de boventoon en al het andere wordt daaraan ondergeschikt gemaakt. Capaciteiten en inzet worden niet gewaardeerd. Hij probeert allerlei uitvluchten te bedenken om mij vooral niets te leren: een leerstoornis. Maar daar is geen bewijs van. Mijn praktijkondersteuner zegt dat een bewijs niet nodig is voor die bewering. Ik vind van wel.

Door Marcel Stortelder op maandag 4 maart 2019, 13:34

Na een bromfietsongeluk lag ik een week in coma.
De gevolgen waren niet aangeboren hersenletsel.
Dit heb ik beschreven in mijn novelle:Opgroeien in Dalten.
Kijk voor verdere informatie op de site van Bolcom.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord