UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Portret Jan met COPD
Mijn ziekte/beperking Interview

Mijn leven: ‘Je moet in beweging blijven’

Een paar jaar geleden moest Jan stoppen met zijn eigen bedrijf, zijn longen waren door COPD te veel beschadigd. Ondanks moeilijke ademhaling blijft hij heel actief. 

keer gelezen
163

Door de ernstigste vorm van COPD heeft Jan (63, WIA/IVA) het snel benauwd. Hij laat zich niet leiden door de angst.

‘Ik had een uitvaartonderneming tot het niet meer ging. De wereld raast door en jij doet niet meer mee. Dat doet pijn. Mijn longinhoud is nu kleiner dan 20%. Dankzij speciale ventielen in mijn longen is mijn situatie enorm verbeterd. Voor die ingreep kon ik mezelf niet eens meer wassen en aankleden. Nu lukt dat wel, al doe ik alles in een aangepast tempo. Altijd mijn ademhaling reguleren. Niets is meer vanzelfsprekend. 

Het onbegrip over deze ziekte is gigantisch. Omdat je niets ziet aan een COPD-patiënt. Voor velen voelt de diagnose als een doodvonnis. Ze denken dat ze niets meer kunnen. Onzin. Je moet juist blijven bewegen. Ik laat me niet leiden door de angst voor benauwdheid. Als je dat doet, zit je de hele dag in een stoel. Tekenen, schilderen, muziek maken, tuinieren, ik ben altijd bezig. Ook train ik 2 keer in de week onder begeleiding. Elke dag klim ik op mijn e-bike, de scootmobiel gebruik ik alleen voor lange afstanden. 

Mijn droom voor alle COPD-patiënten is dat ze zo lang mogelijk door kunnen werken. Met een goede begeleiding en veel begrip is veel meer mogelijk dan je denkt.’ 

Meer Mijn leven-verhalen lezen?

Vind alle verhalen onder de tag mijn-leven.

Portret Jan in zwart wit
Gepubliceerd op: 06-06-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord