UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
training voor blinden of slechtzienden
training voor blinden of slechtzienden
Hulp geven en krijgen Interview

Mindfulnesstraining voor slechtzienden

Margriet volgde een mindfulnesstraining bij Koninklijke Visio. Aan de redactie van UWV Perspectief vertelt ze hoe ze dat vond en wat ze eraan heeft.

keer gelezen
3050

Margriet Bronsema (49, IVA) volgde een mindfulnesstraining bij Koninklijke Visio, een organisatie voor blinden en slechtzienden. Hoe vond ze deze training en wat heeft ze eraan?

'Iedereen bevindt zich in een ander stadium van acceptatie, waardoor je veel van elkaar kunt leren'

Margriet Bronsema (49, IVA) volgde een mindfulnesstraining bij Koninklijke Visio, een organisatie voor blinden en slechtzienden. Hoe vond ze deze training en wat heeft ze eraan? 

Margriet was van de ene op de andere dag slechtziend. Ze vertelt: ‘Ik werd wakker en ik zag bijna niks meer. Ik dacht eerst dat er iets in mijn ogen zat, of dat ik nog wakker moest worden. Maar het bleef. Na heel veel tests bij de oogarts bleek dat allebei mijn ogen inwendig ontstoken zijn aan de voor-, midden- en achterkant. Panuveïtis heet dat. Ik heb MS en de panuveïtis is daaraan gerelateerd. Je kunt je voorstellen dat er nogal wat op je afkomt als je visuele mogelijkheden minder worden, en al helemaal zo plotseling. Toen ik revalideerde bij Visio werd ik geattendeerd op de training mindfulness en ik meldde me aan.’ 

Herkenning in de groep

‘Wat ik echt fijn vond aan de training was de groepsdynamiek. De herkenning van andere mensen die hetzelfde meemaken is heel prettig. Iedereen bevindt zich in een ander stadium van acceptatie. Bij sommigen is er al berusting, anderen zijn nog aan het worstelen, waardoor je veel van elkaar kunt leren. De oefeningen hielpen me goed om te leren omgaan met de zwaarte van de negatieve gedachten die je kunt krijgen als je niet meer goed ziet. Je leert aandacht besteden aan die gedachten, zonder erin te blijven hangen. Niet wegduwen, maar ze toelaten. Het is het beste wat ik heb kunnen leren.’ 

Bewust van wat je doet

Mindfulness is gericht op bewust zijn. Margriet: ‘We moesten bijvoorbeeld dingen met aandacht doen: tandenpoetsen, stofzuigen of heel bewust eten en merken wat er gebeurt in je lichaam, wat je ruikt en voelt. Ik heb er nog steeds veel aan. Soms heb ik het idee dat ik verzuip in alles. Dan denk ik: ok, Margriet, alles met aandacht doen! Mijn lichaam wordt dan weer rustig, en mijn geest daardoor ook.’

Mindfulnesstraining bij Visio 

In september 2018 start er weer een nieuwe mindfulnesstraining in Den Haag. De individuele bewustwording van de leefstijl, de ademhaling, de automatische piloot en de manier van omgaan met stress, verdriet, confrontaties of verlies staan centraal.

De cursus bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 3 uur, waarin verschillende soorten oefeningen aan bod komen. Tussen de bijeenkomsten gaan de deelnemers thuis verder aan de slag met behulp van een werkboek en oefen-cd's. Het trainingsmateriaal wordt zo veel mogelijk aangepast aan de visuele beperking. 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Johanna Blankesteijn (maatschappelijk werker) bij Visio in Den Haag, via telefoonnummer 088 – 585 92 00. Kijk voor meer informatie op www.visio.org.

Gepubliceerd op: 20-04-2017

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord