Mensen met psychische problemen komen moeilijk aan een baan. Daarom helpt het traject Individuele Plaatsing en Steun (IPS) deze mensen op weg.
Emiel (34) werkt sinds vorig jaar september 16 uur per week als productiemedewerker bij NP3, een platform voor hedendaagse experimentele kunst in Groningen. Eerst op proef, maar sinds maart op contractbasis. Hij geniet van het afwisselende werk, maar vooral van het gevoel er weer bij te horen.
Afstand tot de arbeidsmarkt
‘Hij is open en geeft aan wat hij aankan’, zegt Zwaan Ipema, directeur van NP3. ‘Vooraf hebben we overlegd of het verstandig was om Emiel aan te nemen. Straks waren we als klein bedrijf te veel tijd kwijt aan de begeleiding.’ Maar Ipema is enthousiast: ‘Emiel is een gemotiveerde medewerker. Bovendien is het een prettig idee dat je als bedrijf bijdraagt om iemand met afstand tot de arbeidsmarkt weer aan de samenleving te laten deelnemen.’
Werken goed voor herstel
‘60 tot 70% van onze klanten weet zijn baan te behouden of slaagt erin geschikt werk of studie te vinden’, zegt Mirte Kruijswijk, jobcoach bij het Vroege Interventie Psychoseteam (VIP) van Mentrum in Amsterdam. ‘Onze aanpak draait om zorg en re-integratie. De behandeling verloopt beter als iemand werkt, en omgekeerd: als iemand werkt, is dat weer goed voor de behandeling. Nog niet zo lang geleden was werk zo ongeveer het laatste waaraan men dacht bij mensen met psychische problemen’, aldus Kruijswijk. ‘Het merendeel van onze klanten kan werken, al dan niet met aanpassingen en/of begeleiding op de werkvloer.’
Vergeten groep arbeidsongeschikten
Geschat wordt dat ongeveer 5% van alle arbeidsongeschikten kampt met een ernstige psychische aandoening. Voor deze moeilijk bemiddelbare groep is er een speciaal traject: Individuele Plaatsing en Steun (IPS). Deze methode, gebaseerd op een combinatie van zorg, begeleiding naar werk en job-coaching blijkt effectief.
Een succesverhaal in Groningen: 30% van de deelnemers aan een IPS-traject heeft betaald (parttime)werk gevonden als bijvoorbeeld toezichthouder bij een fietsenstalling, bouwkundig tekenaar en als medewerker op een accountantskantoor.
Kortom, met een gezamenlijke inspanning zijn er mogelijkheden.
Reacties
Ben ook een arbeidsongeschikte met psychische problemen. Toch nooit van een IPS-traject gehoord.
Reactie toevoegen
Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld