Tijdens een gesprek met de verzekeringsarts gaat het om wat je, ondanks je gezondheidsproblemen, nog kunt doen. Neem altijd iemand mee naar dit gesprek, 2 horen meer dan 1.
Een gesprek met de verzekeringsarts is anders dan een gesprek met je huisarts of specialist. Het gaat er niet om hoe je van je klachten af kunt komen, maar vooral wat er nog mogelijk is. De arts zal je vragen wat je ondanks je klachten nog kunt doen in het dagelijks leven. En of je daarvan hinder of pijn ondervindt en in welke mate. Hij beoordeelt ook of de klachten tijdelijk zijn of blijvend. Je kunt je op deze vragen voorbereiden.
Voorbereiden op vragen verzekeringsarts
Stel dat je rugklachten hebt, dan zal hij vragen hoeveel je kunt tillen en dragen. Bij psychische klachten kan hij bijvoorbeeld informeren of je je goed kunt concentreren. Je kunt ook vragen krijgen over je dagelijkse activiteiten of hobby’s.
Lichamelijk onderzoek
Als het nodig is, zal de arts een lichamelijk onderzoek doen. De verzekeringsarts geeft ook tips over wat je kunt doen om je klachten te verminderen. Zo kan het voor jou misschien goed zijn om bij een specialist of je huisarts langs te gaan voor medicatie of verder onderzoek.
Conclusie van de verzekeringsarts, en dan?
Na het onderzoek vertelt de arts je wat zijn conclusies zijn, en wat je volgens hem nog kunt doen. Misschien wil de verzekeringsarts nog overleggen met je huisarts of specialist of heeft hij van hen aanvullende gegevens nodig. Hij moet daarvoor dan eerst toestemming aan je vragen. Van het gesprek wordt een verslag gemaakt. Je krijgt dit altijd toegestuurd. Meestal volgt een gesprek met de arbeidsdeskundige. Die bepaalt of werk nog mogelijk is. In sommige gevallen kan de verzekeringsarts direct aangeven dat werken op dat moment niet mogelijk is.
Meer weten?
Lees meer over de verzekeringsarts op UWV Perspectief:
Je kunt niet reageren op dit artikel