UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Niet meer dezelfde als vroeger door hersenletsel
Mijn ziekte/beperking Tips

Niet meer dezelfde als vroeger

Ziektes veroorzaken veranderingen in je lichaam en soms ook in je gedrag. Tips voor jezelf en je omgeving.

keer gelezen
3217

Minder geduld, prikkelbaar en kortaf. Ziektes veroorzaken niet alleen veranderingen in je lichaam, maar soms ook in je gedrag. Wat betekent dat? En wat kunnen jij en je omgeving doen?

Hersenletsel zie je niet altijd aan de buitenkant

Gedragsveranderingen door ziekte zijn grofweg in 2 groepen te verdelen: een indirect en direct gevolg van de ziekte. Het is een indirect gevolg als het niet de ziekte zelf is, maar het verdriet, de boosheid of frustratie óver de ziekte die tot een gedragsverandering leiden. Het is een direct gevolg als het de ziekte zelf is die iemand anders maakt dan hij was. Dat laatste komt onder meer voor bij multiple sclerose, schildklierstoornissen of bepaalde vormen van kanker. Maar vooral bij hersenaandoeningen. 

‘Wat bij veel mensen voorkomt, zijn dingen als: moeheid, prikkelbaarheid en frustratie’, vertelt Jasmijn Vollering, psycholoog en projectmedewerker bij de Hersenstichting. ‘Hersenletsel zie je niet altijd aan de buitenkant. Daardoor denkt de omgeving nog wel eens dat de betrokkene meer aankan dan waartoe hij of zij werkelijk in staat is.’

Tips voor jezelf

  • Eis niet te veel van jezelf. Probeer te focussen op wat wel gaat. 
  • Zorg voor een goede balans. Heb je je ingespannen, neem dan de tijd om bij te komen. 
  • Maak een planning. Want het is verleidelijk om meer te doen dan je kunt.

Tips voor je omgeving

  • Toon begrip. Je partner of naaste krijgt veel te verwerken. Je kunt hem/haar daarbij helpen door geduld te tonen. 
  • Vraag hulp. Ook jouw leven is veranderd. Je kunt daar misschien wel wat ondersteuning bij gebruiken. 
  • Zorg goed voor jezelf. Je bent belangrijk voor je zieke partner of naaste, dus je moet op de been blijven. Doe af en toe dus iets waar je energie van krijgt. 

 

Merk je dat je gedrag veranderd is door je ziekte? Reageer hieronder.

Gepubliceerd op: 19-10-2015

Reacties

Door J. De Vries-Harland op maandag 26 oktober 2015, 22:11

Na het lezen van het artikel "Niet meer dezelfde als vroeger" voelde ik me verdrietig en had ik de behoefte om mijn ervaring te delen.
Ook ik heb 2 herseninfarcten gehad en ervaar dezelfde klachten als Angélique en Patrick in het artikel. Vooral de woorden van de deskundige in het artikel "Hersenletsel zie je niet altijd aan de buitenkant. Daardoor denkt de omgeving nog wel eens dat de betrokkene meer aankan dan waartoe hij/zij werkelijk in staat is. Het is goed je in iemands ziekte en de symptomen te verdiepen".
Toen ik werd opgeroepen voor de zgn. herbeoordeling trof ik (helaas) een arts die de mening van de deskundige compleet bagatelliseerde. Zonder navraag te doen bij mijn behandelaars concludeerde hij uit het niets dat ik aan het werk kon. Dus uw artsen zouden eens beter moeten luisteren naar deskundigen zoals in het artikel. Ook de arbeidsdeskundigen moeten weten dat de mensen met hersenletsel
een andere begeleiding nodig hebben dan normaal.

Door lampje op dinsdag 3 november 2015, 15:09

De instroom a.o is zo veel verminderd vermeld men trots , dat is niet vreemd omdat men niemand meer toelaat (of men kan werken of niet), Waarbij het UWV een monopoly heeft op de keuringen en door niemand gecontroleerd wordt. De verzekeringsarts kan en mag werkelijk alles zeggen en niemand die bij fouten de arts op zijn vingers tikt.

De verzekeringsarts is in het geheel niet onafhankelijk en waar kun je in bezwaar Bij dezelfde instantie waarvoor de verzekeringsarts werkt de slager die zijn eigen vlees keurt .

Dit is het geval:

Door zinloos geweld heeft mijn man hersenletsel gekregen als dat al niet erg genoeg is wordt er door het uwv nog doorgegaan met mishandelen

Door Bianca op dinsdag 17 mei 2016, 22:08

Helaas heel herkenbaar.....je word gewoon moe van het moe zijn, zo verschrikkelijk frustrerend.

Door Mariken. op woensdag 20 juli 2016, 02:05

Ik raad iedereen aan eens te kijken op de website van het Nationaal Zorgfonds (www.nationaalzorgfonds.nl). Hier willen ze een betere zorgverzekering introduceren voor iedereen, en zonder eigen risico!

Door Lies op vrijdag 25 mei 2018, 11:45

Zeker herkenbaar, helaas door een combinatie van een lichamelijk pijn syndroom en meerdere geestelijke aandoeningen, ben ik chronisch vermoeid en ben ik overgevoelig geworden voor prikkels. De helft van de tijd lig ik op bed wegens bedrust.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord