UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Chantel blogt voor UWV Perspectief
illustratie grote ogen-dromen in duigen-oogziekte-toekomstplannen
Mijn ziekte/beperking Blog

Nieuwe dromen

Chantels droom om te studeren viel door haar ziekte in duigen. Geïnspireerd door anderen zag ze nieuwe kansen. En begon weer te dromen.

keer gelezen
7488

Chantel Njoo (38, WIA) kreeg klachten aan haar ogen. Na vele onderzoeken was de diagnose myasthenia gravis* (MG), een spierziekte. Dit verandert je leven, ook je dromen over de toekomst.

Dromen in onze slaap, dagdromen of dromen over de toekomst. Dromen doen we allemaal. Ik ga het hebben over een droom die door het toeslaan van MG ineens onbereikbaar leek. Maar door loslaten en anders te denken heb ik die droom toch waar kunnen maken.

‘Om inspiratie op te doen ben ik op internet gaan lezen over mensen met beperkingen’

De droom in duigen

Net voor ik MG kreeg, was ik begonnen aan een deeltijd-hbo-opleiding tot Bachelor of Business Administration (BBA). Met veel enthousiasme en volle passie. Ik droomde ervan deze studie binnen 1,5 jaar af te ronden. En toen begon ik door MG ineens dubbel te zien. Ik kon me nauwelijks 15 minuten achter elkaar inspannen.

Hoe MG mij belemmert bij mijn studie

Met MG is iedere vorm van langdurige aaneengesloten inspanning een probleem. Doordat de spierzwakte ook in je oogspieren gaat zitten is het lezen van lange teksten uitdagend. Als je oogspieren moe worden, en dat doen ze al snel, heb je soms het gevoel dat je naar levende letters kijkt. Om je een beeld te geven: sstteell jjee vvoooorr ddaatt ddee lleettttteerrss iinn ddeezzee ziziinn allllemmaall iinn meeeerrvoouddd worddeen wweergeggevvven. En nog leuker: je ziet ze niet alleen in meervoud, maar ze verspringen ook nog eens omdat je oogspieren ongecontroleerd bewegen. Weg was de concentratie en daar vervloog deze droom. Mijn studie afronden was van realiteit veranderd in een nachtmerrie. Dat dacht ik in eerste instantie.

Niet accepteren biedt ook kansen

Maar na een tijdje werd mij steeds duidelijker dat ik die nachtmerrie geen kans wilde geven om met mijn dromen weg te galopperen! Hoe? Dat wist ik toen nog niet. Ik wist alleen dat ik de beperkingen die MG met zich meebrengt moest ‘overwinnen’. Om inspiratie op te doen ben ik op internet gaan lezen over mensen met beperkingen. Wat doen anderen? Ik zag ineens heel inspirerende oplossingen: deeltijdvrijwilligerswerk voor een goed doel, schrijven van een kort artikel of een blog. Maar ook: ... je ziekte ombuigen in iets positiefs. En hé … een korte cursus volgen! Ik zag ineens in dat niet mijn ziekte maar ikzélf mij aan het beperken was.

Oude droom afgestoft en herijkt

Ik heb mijn oude droom van het halen van een BBA losgelaten en ben begonnen aan een korte hbo-cursus Voedingsdeskundige. Waarom? Vanuit eigen ervaring weet ik hoeveel invloed goede voeding heeft op het leven met beperkingen. Ik wil proberen om door goed voedingsadvies een positieve bijdrage te leveren aan het leven met beperkingen. Omdenken. Je ziekte ombuigen in iets positiefs. En fijn: het is een korte studie die ik volledig in eigen tijd kan doen en naar eigen inzicht kan indelen.

En het resultaat? Ondertussen heb ik mijn opleiding afgerond en mijn diploma behaald. Een prestatie waarvan ik in de begintijd van mijn leven met MG bijna niet meer durfde dromen.

Nog meer dromen

En de volgende dromen? Allereerst ga ik me richten op mijn terugkeer op de arbeidsmarkt. En daarna? Daarna heb ik er nog veel meer om waar te maken.

Wat zijn jouw dromen? Laat je reactie hieronder achter.

Gepubliceerd op: 13-11-2017

Reacties

Door Rosa op woensdag 15 november 2017, 10:53

Wauw wat een inspirerend verhaal. Mooi om te lezen hoe je tot zoveel inzichten bent gekomen. De beperking beperkt niet maar de manier hoe je ernaar kijkt! Het loslaten van het één is weer een mooi begin van iets anders. Dank voor het delen.

Door Jeffrey op woensdag 15 november 2017, 12:13

Altijd blijven dromen hè. Mooi stukje weer!

Door Wilma op woensdag 2 mei 2018, 22:45

Wat een wijze vrouw ben jij Chantel. En zo positief! Fijn om te lezen.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord