UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Toegankelijke spellen must voor mensen met een functiebeperking
Toegankelijke spellen must voor mensen met een functiebeperking
Actief blijven Reportage

Nieuwe toegankelijke games

Computerspellen speciaal voor mensen met een beperking, bestaan die? 

keer gelezen
1159

Toegankelijke computerspellen. Geschikt voor mensen met een functiebeperking. Zijn die er dan? UWV Perspectief keek mee bij een ‘game jam’ in Utrecht. 

Gaming is ‘big business’, maar het ontwikkelen van nieuwe spellen is ook een serieus spel. Aan het ontwerpen van spellen wordt veel aandacht besteed. Wereldwijd komen spelontwikkelaars (game developers) bij elkaar om prototypes van games uit te werken. Meestal in een race tegen de klok. Dat doen ze tijdens een zogenaamde game jam. Zo ook in Utrecht. 

De opdracht was dit keer heel bijzonder: ontwikkel binnen 24 uur een volledig werkende game rond het thema ‘toegankelijkheid’. De games werden direct getest door mensen met verschillende beperkingen. 

Gamen met functiebeperking

Stichting Accessibility organiseerde deze eerste game jam om het bewustzijn van spelontwikkelaars te vergroten. Wat is er nodig voor een gebruikersvriendelijk spel voor mensen met een functiebeperking? Brian Bors is gamedeskundige bij Stichting Accessibility: ‘De markt van toegankelijke games staat nog in de kinderschoenen. Tijdens de game jam ervaren en zien gameontwikkelaars dat gamen met een auditieve, visuele of motorische beperking mogelijk is. Omgekeerd hoeft de toegankelijkheid van games geen beperking te zijn voor het ontwikkelen van hippe en populaire games. Zo is een dove speler geholpen met begeleidende teksten onder video’s. En een kleurenblinde kan prima spelen als hij kleurinstellingen naar eigen wens kan instellen. En dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen is er steeds meer mogelijk. Denk aan Google Glass en de Oculus rift, een 3D-bril.’

Tip voor game developers

Anthony Vroom was op de game jam aanwezig als tester. Hij heeft de spierziekte Nemaline Myopathie, en zit in een rolstoel: ‘De belangrijkste tip die ik kan geven aan gameontwikkelaars is dat spelers met een functiebeperking een game met zo min mogelijk inspanning moeten kunnen spelen.’ 

Antony Vroom test games op toegankelijkheid
'Meer goede games voor mensen met een functiebeperking'

Toegankelijke spellen

2 meiden met PDD-NOS testen games op toegankelijkheid
Gepubliceerd op: 14-08-2014

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord