Je gaat naar een museum en kunt door je beperking niet alle zalen bezoeken. De Ongehinderd-app van Gerard de Nooij, ervaringsdeskundige, geeft je vooraf inzicht in de toegankelijkheid van gebouwen.
‘Iedereen met een lichamelijke beperking – of dat nu blinden of slechtzienden zijn, mensen die slecht ter been zijn, rolstoelgebruikers, doven of slechthorenden – wil maximale bewegingsvrijheid.’ Gerard de Nooij is met zijn dwarslaesie een ervaringsdeskundige. Hij besloot te werken aan een beter toegankelijke wereld.
Toen hij niet overal makkelijk en spontaan naar binnen kon, was het wel eens lastig te genieten van juist de leuke dingen in het leven. Zo ontstond al snel het idee voor Ongehinderd: een app en website waarmee mensen met een lichamelijke beperking altijd en overal inzicht krijgen in de toegankelijkheid van publieke locaties.
Goed voorbereid op pad met rolstoel
Een schot in de roos: gebruikers weten vooraf hoe bereikbaar de locatie is. Maar ook bedrijven kunnen een check laten doen op de toegankelijkheid, en gemeenten kunnen openbare gebouwen en openbare ruimten laten controleren. Behalve het toetsen van locaties brengt Ongehinderd knelpunten in kaart en geeft praktische verbeteradviezen.
Gerard: ‘De app is in 2014 gelanceerd en we kijken continu hoe we kunnen verbeteren. Ook voegen we regelmatig nieuwe deelnemende gemeentes toe. Verder is het makkelijker geworden om een beoordeling achter te laten. En dat wordt op prijs gesteld. 11% van de gebruikers laat een beoordeling achter. Dat is erg veel en dat maakt de app alleen maar beter.’
Keurmerk toegankelijkheid gebouwen
Het belang van goede toegankelijkheid wordt door steeds meer mensen en instanties ingezien. Zo kunnen locaties een toegankelijkheidskeurmerk verdienen. Het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid (NLKT – lees meer hierover op http://keurmerktoegankelijkheid.nl) maakt in één oogopslag duidelijk welke gebouwen toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Ongehinderd ontwikkelde dit keurmerk waarmee bedrijven zich kunnen onderscheiden als koplopers in het volledig toegankelijk maken van de bebouwde omgeving. En werd daarbij gesteund door Tweede Kamerlid Otwin van Dijk en diverse landelijke organisaties.
Toegankelijkheid herkenbaar met sticker
De criteria waaraan gebouwen en bedrijven moeten voldoen om een keurmerk te verdienen, zijn helder en daarom goed te toetsen. Gerard: ‘Bovendien kunnen ze zich onderscheiden: die sticker op de deur met het keurmerk heeft een positief effect.’
En de druk neemt toe: per 1 januari 2017 geldt de wettelijk verplichte toegankelijkheidsnorm. Gerard: ‘Dus het staat op de agenda van openbare gebouwen en bedrijven. In oktober is het de Week van de Toegankelijkheid. We hopen dan flink wat nieuwe deelnemende gemeenten te kunnen bekendmaken. Want het doel blijft: heel Nederland moet in de app.’
Reacties
Reactie toevoegen
Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld