UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Vrouw is verdrietig omdat ze haar baan kwijt raakt door langdurige ziekte
Man troost vrouw die ontslag krijgt vanwege langdurige ziekte
Dienstverlening UWV Achtergrond

Ontslag bij langdurige ziekte: rol werkgever uitgelegd

Wil je werkgever je contract ontbinden omdat je al lange tijd arbeidsongeschikt bent? Deze stappen moet jouw werkgever doorlopen.

keer gelezen
1525

Heb je te maken met ontslag omdat je langdurig arbeidsongeschikt bent en niet of minder kunt werken? Dit kun je verwachten van je werkgever.

Als je werkgever een ontslagvergunning wil aanvragen, dan moet hij kunnen aantonen dat er voldoende is gedaan om ontslag te voorkomen. Ronald Kamminga, businessadviseur arbeidsjuridische dienstverlening bij UWV, legt uit welke stappen je werkgever moet doorlopen. 

Aan het werk in eigen functie?

'Bij ontslag vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid zal een werkgever eerst met je overleggen om te kijken of je op termijn toch weer aan het werk kunt in je eigen functie. Eventueel met de nodige werkaanpassingen.' 

Herplaatsing binnen het bedrijf?


'Weet dat de werkgever verplicht is te onderzoeken of het mogelijk is jou te herplaatsen binnen het bedrijf. Dit kan in een andere functie zijn, of misschien zijn er werknemers die plaats kunnen maken voor jou. Denk aan uitzendkrachten, werknemers met een tijdelijk contract of met de AOW-gerechtigde leeftijd. De werkgever moet hier een overzicht van geven en dit bespreken met werknemers die herplaatst zouden kunnen worden. Ook moet de werkgever kijken naar mogelijkheden voor herplaatsing bij bedrijven die deel uitmaken van een groep waar de onderneming bij hoort, zoals een dochteronderneming. Van jou als werknemer wordt gevraagd om bij naderend ontslag te solliciteren op vacatures binnen het bedrijf.'

‘Een werkgever moet actief op zoek gaan naar passend werk en onderzoeken of hij jou kan herplaatsen.’

Het gesprek aangaan

‘Een werkgever zal voor het aanvragen van een ontslagvergunning bij UWV aan je vragen wat voor werk je zou willen en kunnen doen. Hij kan vragen stellen als: ‘Zou je eventueel ook in een andere vestiging willen werken? Wat is de maximale reisafstand die je kunt afleggen? Welke looneisen heb je? Heb je wensen over werktijden? Kun je ook op andere dagen werken?’ Bij ontslag door langdurige arbeidsongeschiktheid komt er een extra aspect bij. Vanwege de beperking(en) die de werknemer heeft, moet er ook vaak gekeken worden naar functies die medisch passend zijn. Dat maakt het ingewikkelder. 

Gaat de werkgever geen gesprek met je aan? Dan kun je ook zelf een gesprek aanvragen. Er is geen gesprek met een werkgever nodig als al duidelijk is dat een werknemer niet herplaatst kan worden, bijvoorbeeld omdat diegene een WIA/IVA-uitkering heeft of als een hele onderneming sluit.

Meer weten over ontslag en arbeidsongeschiktheid?

Gepubliceerd op: 11-12-2018

Lees meer over

Werkgever Uitkering WIA Wajong WAO

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord