Heb je te maken met ontslag omdat je langdurig arbeidsongeschikt bent en niet of minder kunt werken? Dit kun je verwachten van je werkgever.
Als je werkgever een ontslagvergunning wil aanvragen, dan moet hij kunnen aantonen dat er voldoende is gedaan om ontslag te voorkomen. Ronald Kamminga, businessadviseur arbeidsjuridische dienstverlening bij UWV, legt uit welke stappen je werkgever moet doorlopen.
Aan het werk in eigen functie?
'Bij ontslag vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid zal een werkgever eerst met je overleggen om te kijken of je op termijn toch weer aan het werk kunt in je eigen functie. Eventueel met de nodige werkaanpassingen.'
Herplaatsing binnen het bedrijf?
'Weet dat de werkgever verplicht is te onderzoeken of het mogelijk is jou te herplaatsen binnen het bedrijf. Dit kan in een andere functie zijn, of misschien zijn er werknemers die plaats kunnen maken voor jou. Denk aan uitzendkrachten, werknemers met een tijdelijk contract of met de AOW-gerechtigde leeftijd. De werkgever moet hier een overzicht van geven en dit bespreken met werknemers die herplaatst zouden kunnen worden. Ook moet de werkgever kijken naar mogelijkheden voor herplaatsing bij bedrijven die deel uitmaken van een groep waar de onderneming bij hoort, zoals een dochteronderneming. Van jou als werknemer wordt gevraagd om bij naderend ontslag te solliciteren op vacatures binnen het bedrijf.'
Het gesprek aangaan
‘Een werkgever zal voor het aanvragen van een ontslagvergunning bij UWV aan je vragen wat voor werk je zou willen en kunnen doen. Hij kan vragen stellen als: ‘Zou je eventueel ook in een andere vestiging willen werken? Wat is de maximale reisafstand die je kunt afleggen? Welke looneisen heb je? Heb je wensen over werktijden? Kun je ook op andere dagen werken?’ Bij ontslag door langdurige arbeidsongeschiktheid komt er een extra aspect bij. Vanwege de beperking(en) die de werknemer heeft, moet er ook vaak gekeken worden naar functies die medisch passend zijn. Dat maakt het ingewikkelder.
Gaat de werkgever geen gesprek met je aan? Dan kun je ook zelf een gesprek aanvragen. Er is geen gesprek met een werkgever nodig als al duidelijk is dat een werknemer niet herplaatst kan worden, bijvoorbeeld omdat diegene een WIA/IVA-uitkering heeft of als een hele onderneming sluit.
Meer weten over ontslag en arbeidsongeschiktheid?
- Kijk ook op de website van de Rijksoverheid: Mag ik worden ontslagen als ik ziek of arbeidsongeschikt ben?
- Achtergrondinformatie: ontslag via UWV
Reacties
Reactie toevoegen
Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld