UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Ardi Klokkers
Dienstverlening UWV Interview

‘Ook met een arbeidshandicap zijn er kansen in de crisis’

Digitale gesprekken om je ideale baan te vinden? Ardi Klokkers (45) woonde de digitale banenmarkt bij.

keer gelezen
457

UWV heeft samen met Onbeperkt aan de Slag een digitale banenmarkt georganiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking. Er vonden driehonderd gesprekken plaats. Ardi was één van de deelnemers. Hij laat zich niet beperken door z’n rolstoel.

Opnieuw aan de slag

‘Als ik iets wil, dan ga ik ervoor. Ik weet zelf best wat ik wel of niet kan. Hulp kan soms handig zijn, maar wel ‘samen met’ en niet ‘denken of invullen voor’, vertelt Ardi. Hij heeft vaker moeten switchen door een crisis. ‘Een banenmarkt is dan ideaal, omdat je snel veel werkgevers spreekt. Bij een vorige werkgever werd er gereorganiseerd. Daarom ben ik weer verder gegaan als ondernemer. Door ziekte en de coronacrisis lag dat stil en kijk je verder.’ Hoe hij dat aanpakte? Webinars volgen en borrels bijwonen van Onbeperkt aan de Slag, een organisatie die zich inzet voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking.

Bij Onbeperkt aan de Slag komt Ardi in contact met Sven Romkes, People Development Consultant Diversity & Inclusion bij ABN Amro. ‘Met hem had ik een goed gesprek. Hij zou op zoek gaan naar een geschikte baan. Er was niet meteen een concrete functie, maar ik kreeg wel veel waardevolle tips en (h)erkenning, omdat hij net als ik rolstoeler is met cerebrale parese (CP).

Contact leggen met werkgevers

Vlak voor de digitale banenmarkt krijgt Ardi te horen dat hij aan de slag kan bij de politie Noord-Nederland. De vacature vond hij op de website van Onbeperkt aan de Slag. ‘Geweldig natuurlijk, zo kan ik echt bijdragen aan de maatschappij. Een baan is voor mij veel meer dan geld verdienen, het is een zinvolle invulling van je leven.’ Ondanks zijn nieuwe baan neemt hij toch deel aan de digitale banenmarkt. Het is altijd nuttig om contacten te leggen met nieuwe werkgevers. Je weet nooit wat er in de toekomst nog gebeurt’, stelt hij. Ardi sprak onder andere met de Kamer van Koophandel, Rijkswaterstaat en Berenschot.

Vijftig sollicitatiebrieven

In de afgelopen tijd schreef Ardi ruim vijftig sollicitatiebrieven, hij werd slechts bij twee bedrijven uitgenodigd. Onbeperkt aan de Slag en partners hebben hem erg op weg geholpen. Vaak leek reageren op een fulltime vacature zinloos, omdat Ardi geen 36-40 uur kan werken. Soms kwam hij dezelfde vacature later tegen bij Onbeperkt aan de Slag en viel er ineens wel te praten over werktijden. ‘Dat leert mij dat er veel mogelijk is, zowel voor de werknemer als de werkgever, als je het gesprek maar aangaat. Als een bedrijf samenwerkt met Onbeperkt aan de Slag hoef je je in ieder geval niet te laten afschrikken door de vacaturetekst, probeer het gewoon!’.  

Ga uit van je eigen kracht

‘Natuurlijk zijn werkgevers onbekend met je handicap, dat kun je ze niet kwalijk nemen. Ze denken dat het “gedoe” is, maar het helpt organisaties ook. Als ik iemand bij de gemeente of een bedrijf spreek met een beperking, dan kan ik daar meteen beter mee communiceren, wij begrijpen elkaar’, vertelt Ardi. ‘Ga dus uit van je kracht. Uiteindelijk zijn bedrijven gewoon op zoek naar de beste werknemer. Het is dus wel heel belangrijk om te weten wat je talenten zijn. Wees niet bang om over je handicap te praten mits het relevant is voor de functie. Bespreek niet je hele medische geschiedenis, daar zit een werkgever niet op te wachten. Bespreek wat jij nodig hebt om je werk goed uit te voeren. Denk mee met de werkgever en wees concreet.’

Digitale banenmarkt

Tijdens de coronacrisis is er bij werkgevers vaak minder ruimte om een stapje harder te lopen voor mensen met een arbeidsbeperking, terwijl je nu juist wel wat extra hulp kan gebruiken. Daarom organiseerde UWV samen met Onbeperkt aan de Slag een digitale banenmarkt voor regio Utrecht.

Er waren 35 bedrijven aanwezig; van schoonmaakbedrijven tot Nederlandse banken. Zij kregen de kans om digitaal te speeddaten (10 minuten) met verschillende kandidaten. Er vonden ruim driehonderd digitale ontmoetingen plaatst. Het eerste event was succesvol, elk bedrijf is met minstens drie kandidaten verder in gesprek gegaan. UWV is zeker van plan om samen met Onbeperkt aan de Slag de digitale events in meer regio’s uit te rollen. ‘Als succesvol aan het werk geholpen kandidaat help ik hier uiteraard graag bij waar dat kan’, besluit Ardi.

Kan jij ook hulp gebruiken bij het vinden van een geschikte baan? Meld je aan bij Onbeperkt aan de Slag.

Gepubliceerd op: 26-06-2020

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord