Op jezelf vertrouwen

‘Je leert elke dag weer bij’

Gitarist Emiel Stöpler (42) had jaren geleden last van psychische problemen. Hij schreef het op in zijn boek Zwerftochten (2007). Openhartig geeft hij in het boek een kijkje in de wereld van iemand met een milde vorm van schizofrenie. Hij wist de draad van zijn leven weer op te pakken, onder andere door zijn eigen gitaarmuziek te maken. Hoe kreeg hij weer zelfvertrouwen? 

Relativeren

Emiel: ‘Mijn grootste houvast in die moeilijke jaren waren mijn gesprekken met mensen in mijn omgeving. Zij hebben me leren relativeren en ik kreeg weer meer vertrouwen in mijn eigen kracht. Ook dankzij medicatie heb ik nu geen last meer van psychische klachten en heb ik nu veel meer zelfvertrouwen. Wat me daarnaast enorm helpt, is een goede omgeving: mijn eigen appartement met tuin en veel fietsen door het groen.’

Veel lachen

‘Na een opleiding webdesign in 2006 ging ik freelancen. Een enorme boost voor mijn eigenwaarde. Ik zou hiermee graag meer geld verdienen. Maar vast werk in een commerciële omgeving valt me zwaar, vanwege deadlines en prestatiedruk, waar ik op het conservatorium ook al tegenaan liep. Ik werk als vrijwilliger bij het archief van een culturele instelling. De sfeer is er collegiaal, we lachen veel. Dat gaat goed. En deze zomer komt mijn eerste cd met zelfgeschreven muziek uit. In het schrijven van muziek kan ik mijn ei kwijt. Het komt helemaal uit mijzelf. Het liefst maak ik muziek voor film of reclame. Daar wil ik in de toekomst meer mee doen.’

Zappa

‘Jaren geleden studeerde ik gitaar aan het conservatorium. Ik kreeg veel kritiek op mijn muziek. Dat was een knauw voor mijn zelfvertrouwen. Toch won ik later diverse prijzen, waardoor ik mij juist weer sterker ging voelen. Er zijn veel mensen die mijn muziek wél mooi vonden, maar ik besefte ook dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken. Ik heb de kritiek leren gebruiken om te kijken waar ik nog dingen kan verbeteren. Soms kan dat wel en soms denk ik: Nee, ik doe dit toch op mijn eigen manier. Je leert elke dag weer bij. Dat maakt de muziek zo levendig.’

Luisteren naar de muziek van Emiel? http://vimeo.com/42872082

Of bezoek zijn website: www.emielstopler.nl

Gerelateerde artikelen

Kees-Jan in de afdaling

Zitskiër Kees-Jan: op weg naar de Paralympics

In maart 2014 zijn de Paralympische Winterspelen in Sotsji. Bekijk het filmpje over zitskiër Kees-Jan van der Klooster die gaat voor goud!

De autitouch

Slim bedacht voor autistische broer

Freena’s broer heeft autisme. Pas na jaren onderzoeken en testen werd dat vastgesteld. Dat kan beter, dacht Freena. En zij ging aan de slag.

kathedraal santiago

Met de handbike naar Santiago de Compostella

Erik Schwencke werd 14 jaar geleden geopereerd aan zijn rug en hield er een dwarslaesie aan over. Toch fietste hij naar Santiago de Compostella. Per handbike.

Glas-in-lood

Kunstenaars in het Cobra

Wilt u weten hoe het was op het UWV Kunstcongres met Perspectief 2013? Lees dan het uitgebreide verslag over deze inspirerende dag.

UWV Perspectief

Logo UWV Perspectief

Het UWV-platform voor mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering