Facebook, Twitter en Instagram kunnen nuttig zijn bij het vinden van een baan. Ken jij de social media van A tot Z?
A is van @penstaart
Als je op Twitter iemand noemt, zet er dan het @penstaartje voor. Dan krijgt degene die genoemd wordt een bericht zodat hij of zij meteen op de hoogte is en weer kan reageren. Voorbeeld: ‘Leuke mensen @adjejanssen2punt0 @floornightingale leren kennen op netwerkcursus. Bedankt @DeBroekriem!’
B is van blog
Schrijf je graag? Dan is een blog misschien iets voor jou. Op veel websites kun je gratis bloggen. Deel elke nieuwe blog op Twitter, Facebook en LinkedIn met een pakkende titel en een link naar de tekst.
C is van chatten
Via chatberichten op LinkedIn kun je contact leggen met bijvoorbeeld mensen die werken in de sector waar je een baan zoekt. Of met iemand van een bedrijf waar je wilt solliciteren.
D is van delen
Delen is de grote kracht van social media. Draag nieuwtjes uit jouw vakgebied bij. Of reageer op anderen. Onthoud wel dat positieve bijdragen beter werken dan negatieve.
E is van eerlijk
Vaardigheden zijn belangrijk. Vermeld de meest relevante. Wil je de waarheid oprekken? Lees eens het artikel op UWV website Werkbladmagazine.nl: Liegen op uw cv (of LinkedIn)? Doe het niet.
F is van Facebook
Facebook is niet meer weg te denken bij het solliciteren. Op de website Werkbladmagazine.nl staat een artikel met 5 tips over Facebook en solliciteren.
G is van Google
Google je eigen naam eens en kijk wat er naar bovenkomt. Zorg ook online voor een goede eerste indruk. Want: werkgevers en recruiters kijken mee.
H is van #hashtag
Zet een hekje voor een zoekwoord en je tweet wordt makkelijker gevonden. Voorbeeld: ‘Stoute schoenen aan, en óp naar de #nationalewerkbezoekdag.’
I is van Instagram
Als je een creatief beroep hebt, zet dan je portfolio op Instagram. Lok via Twitter, Facebook of LinkedIn bezoekers naar je nieuwe posts.
J is van jezelf zijn
Net als bij het sollicitatiegesprek, kun je op social media ook het best gewoon jezelf zijn. Dus doe je niet anders voor dan je in werkelijkheid bent. Maar dat betekent niet dat bikinifoto’s plaatsen of vloeken in posts een goed idee is. Wees jezelf zoals je dat ook op het werk zou zijn qua kleding en gedrag.
K is van kennis
Social media staan boordevol kennis over werk, jouw vakgebied, bedrijven, opleidingen … Allemaal gratis.
L is van LinkedIn
Recruiters zoeken jou. Verzin een pakkende titel en een heldere eerste zin voor je profiel. Vermeld ook voor welk werk je beschikbaar bent. Deel nieuws over jouw vak en verleid je lezers.
M is van meedoen
Op alle social media delen mensen ideeën en voeren ze discussies. Doe mee op jouw vakgebied. Word lid van groepen. Like en deel bijdragen van anderen. Schrijf korte positieve reacties.
N is van netwerken
Ben je introvert, verlegen, ‘gewoon’ geen netwerker? Begin laagdrempelig en maak een profiel aan. Langzaamaan kun je dat altijd nog ‘mooier’ maken door foto’s of linkjes toe te voegen. Probeer het een halfjaar uit. Geniet van reacties die je krijgt. Het zijn niet voor niets sociale media.
O is van overkill
Post regelmatig iets, maar pas op voor overkill. Te veel berichten plaatsen wekt irritatie op.
P is van profiel
Zorg voor een bijgewerkt profiel en een duidelijke, vriendelijke foto.
Q is van Q&A oftewel vraag en antwoord
‘Ik ben op zoek naar een baan als secretaresse, voor 32 uur per week. Heeft iemand uit mijn netwerk een vacature langs zien komen?’ De kracht van social media ligt in de interactie. Wees dus niet bang om een vraag te stellen op bijvoorbeeld je LinkedIn-profiel. Je zult verbaasd zijn hoeveel mensen mee willen denken.
R is van retweeten
Opvallen met eigen tweets kost tijd en moeite. Je kunt ook: retweeten, delen, reageren, liken of leuk vinden.
S is van solliciteren
Bij het solliciteren zijn social media onmisbaar. Op werkbladmagazine.nl lees je nog meer over solliciteren met social media.
T is van Twitter
Met Twitter zet je jezelf op de kaart. Lees deze 5 tips van een twitterspecialist.
U is van updaten
Houd je profiel actueel en deel nieuwe berichten. Like die van anderen. Je bent zichtbaar als je regelmatig een bericht post.
V is van videosollicitatie
Met video laat je zien hoe enthousiast je bent over een vacature. Je kunt kwaliteiten overbrengen die je op papier niet kunt laten zien. Lees op Werkbladmagazine het artikel: Zo maakt u een videosollicitatie.
W is van werktijd
Goede tijden om te posten zijn 9.00 en 17.00 uur. Veel mensen checken hun social media aan het begin of eind van hun werkdag.
X is van X-factor
Laat op social media zien dat je de sollicitatie-X-factor hebt. Laat je talent voor solliciteren zien! Pimp je cv en plaats deze als pdf op LinkedIn, stel jezelf voor in een video met een elevator pitch of link door naar je eigen website als je die hebt. Met opvallende acties laat je de werkgever zien dat je wilt opvallen tussen de andere sollicitaties.
Y is van YouTube
Op het YouTube-kanaal van UWV vind je handige, korte video’s met veelgestelde vragen van werkzoekenden.
Z is van zoeken
Vacatures zoeken? Typ op social media in de zoekbalk ‘vacatures’. LinkedIn heeft een tabblad Vacatures. Hier geef je aan of je beschikbaar bent en wat je carrière-interesses zijn.
Reacties
Reactie toevoegen
Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld