UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Oude Wajong-overstap-Wajong2010-berekenen-voordelig-UWV
Dienstverlening UWV Achtergrond

Oude Wajong: maak jij uiterlijk 30 november de overstap naar Wajong 2010?

Wist je dat je vrijwillig kunt overstappen van oude Wajong naar Wajong 2010? En dat dit financieel voordelig kan zijn? Lees hier meer.

keer gelezen
4217

Wist je dat je vrijwillig kunt overstappen van oude Wajong naar Wajong 2010? En dat dit in de meeste gevallen financieel voordelig kan zijn? UWV Perspectief zet de belangrijkste vragen voor je op een rij.

Voor iedere oude Wajonger met arbeidsvermogen die inkomsten heeft, pakt overstappen van de oude Wajong naar Wajong 2010 meestal voordelig uit. En ga je er qua uitkering op vooruit.

Vanaf januari 2021, als de veranderingen in de Wajong worden doorgevoerd en veel regels gelijk worden getrokken voor de diverse Wajong regimes, worden ook de re-integratieverplichtingen voor oude Wajong met arbeidsvermogen en Wajong 2010 gelijkgetrokken Als je werkt naast je uitkering levert je dit in de meeste gevallen ook financieel voordeel op.

Overstappen naar de Wajong 2010: voor wie?

Overstappen kan alleen als je arbeidsvermogen hebt; dit betekent dat je nu of in de toekomst kunt werken.

Overstappen naar Wajong 2010: IN DE MEESTE GEVALLEN FINANCIEEL VOORDELIG

Vanaf januari 2021  loont (meer) werken naast je uitkering. Je uitkering is een aanvulling op het loon dat je verdient met werken.

  • Als je overstapt naar Wajong 2010 dan val je onder de voortgezette werkregeling. Overstappen is meestal financieel gunstig als je inkomsten hebt. UWV vult je loon dan aan tot 100% van het minimumloon.
  • Ben je 27 jaar of ouder, val je onder de voortgezette werkregeling en daarnaast ook onder de Bremanregeling? Dan vult UWV je loon aan tot maximaal 120% van het minimumloon.
Iedere oude Wajonger met arbeidsvermogen kan overstappen naar Wajong 2010
Duidelijkheid over nieuwe regeling Wajong 2010 vanuit oude Wajong

Overstappen naar Wajong 2010: voorbeelden

Voorbeeld Gijs: Hij ontvangt een oude Wajong-uitkering, ingedeeld in de arbeidsongeschiktheidsklasse 80-100%. Gijs gaat niet meer naar school en studeert ook niet. Hij werkt en verdient daarmee € 500 per maand.

  • Oude Wajong            

Bruto-inkomsten: € 500 +                       

Uitkering: € 800,83             

Totale bruto-inkomsten per maand oude Wajong: € 1.300,83                   

  • Wajong 2010

Bruto-inkomsten: € 500 +

Uitkering: € 1.078

Totale bruto-inkomsten per maand Wajong 2010: € 1.578

 

Voorbeeld Lina: Ze ontvangt een oude Wajong-uitkering, ingedeeld in de arbeidsongeschiktheidsklasse 45-55%. Ze gaat niet meer naar school en studeert ook niet. Lina werkt en verdient daarmee € 875 per maand.

  • Oude Wajong          

Bruto-inkomsten: € 875 +

Uitkering: € 441,84

Totale bruto-inkomsten per maand oude Wajong: € 1.316,84

  • Wajong 2010

Bruto-inkomsten: € 875 +

Uitkering €  509,30

Totale bruto-inkomsten per maand Wajong 2010: € 1.384,30

Is overstappen voor mij financieel gunstig?

Wil je weten wat er met jouw totale inkomsten (uitkering en inkomsten uit werk) gebeurt als je overstapt naar Wajong 2010? Vul dan de Rekenhulp overstap oude Wajong naar Wajong 2010 in.

Wajong 2010: rechten en plichten

In Wajong 2010 heb je recht op hulp bij het vinden en behouden van werk.

Heb je nog geen werk, dan stelt een adviseur werk of een arbeidsdeskundige samen met jou een participatieplan op waarin afspraken staan over hoe je werk gaat vinden dat past bij jouw mogelijkheden. Daar tegenover staat dat je verplicht bent om passend werk te accepteren. Je werkt mee aan het opstellen van het participatieplan en volgt de afspraken in het participatieplan.

Als je al werkt hebt, moet je er alles aan doen om je mogelijkheden te blijven benutten. Je verdient zoveel mogelijk zelf je eigen inkomsten. Als het nodig is, kun je daarbij hulp krijgen van UWV

Een overzicht van de rechten en plichten vind je op uwv.nl.

Wanneer eindigt je recht op uitkering in de oude Wajong en Wajong 2010?

Wanneer je recht op uitkering eindigt verschilt voor  oude Wajong en Wajong 2010.

  • Oude Wajong: einde recht op uitkering

Als je meer geld gaat verdienen naast je uitkering, verandert je arbeidsongeschiktheidspercentage niet meteen. De eerste 5 jaar dat je werkt blijft dit gelijk. Zelfs als je inkomsten meer worden. Pas na 5 jaar wordt je opnieuw beoordeeld. Heb je dan nog steeds betaald werk? Dan krijg je misschien een lager arbeidsongeschiktheidspercentage. Wordt je percentage hierdoor lager dan 25%, dan stopt je Wajong-uitkering volledig.

  • Wajong 2010: einde recht op uitkering

Lukt het je om langer dan 1 jaar meer dan het minimum(jeugd)loon te verdienen? En heb je geen hulp bij je werk meer nodig? Dan stopt je uitkering en hulp bij werk.  Dit geldt tot 1 januari 2021. Of als je 5 jaar lang werkt en na afloop van die 5 jaar ten minste 75% van het minimum(jeugd)loon verdient én geen hulp bij je werk meer nodig hebt.

Is overstappen voor mij financieel gunstig?

Overstappen naar Wajong 2010: hoe doe ik dat?

Met het formulier Overstappen naar Wajong 2010 vraag je uiterlijk 30 november de overstap aan. Je krijgt vervolgens in de tweede helft van 2021 een uitnodiging voor een gesprek over overstappen met een arbeidsdeskundige of de adviseur werk van UWV. Je krijgt geen nieuwe beoordeling van je arbeidsvermogen als je overstapt van de oude Wajong naar Wajong 2010.

Kun je tijdens het gesprek nog geen beslissing maken? Dan krijg je 7 werkdagen bedenktijd. Laat je in die periode niet aan UWV weten of je wil overstappen? Dan gaat UWV ervanuit dat je de overstap niet wil maken. Kies je ervoor om over te stappen naar Wajong 2010? Dan krijgt je een brief met de definitieve beslissing waarin staat vanaf welke datum je onder Wajong 2010 valt. Deze datum is de eerste van de maand volgend op de maand, waarin UWV je aanvraag voor overstappen heeft ontvangen. Je kunt vanaf die datum niet meer terug naar de oude Wajong.

Twijfel je over een overstap?

Dan raadt UWV je aan om evengoed uiterlijk 30 november 2020 een aanvraag te doen. Je zit dan namelijk nog nergens aan vast en het geeft je de mogelijkheid om de mogelijkheden te bespreken met de arbeidsdeskundige of adviseur werk. Pas als jij binnen 7 werkdagen na dat gesprek in 2021 aangeeft dat je wilt overstappen, dan is de overstap definitief.

Meer weten? Of meepraten?

Kijk op uwv.nlHeb je andere vragen waar je antwoord op wilt krijgen? Stel deze gerust of praat mee op het Wajong-forum over dit onderwerp. Maar lees ook de ervaringen van Gabrielle en Madelon die al zijn overgestapt.

Gepubliceerd op: 07-12-2017

Reacties

Door m.hannig op donderdag 21 december 2017, 23:06

hoe zit het met mensen die een wao 45/55 hebben en werken blijven die met elke wettelijkeverhoging in de kou staan .
de meesten werken al naar vermogen.is leuk als je iedere wettelijke verhoging gekort wordt door het uwv

Door els op woensdag 10 oktober 2018, 21:58

Zie ook het topic 'Overstappen van oude Wajong naar Wajong 2010?' op het Wajong forum.
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/overstappen-van-oude-wajong-naar-waj…

Door Barbara op maandag 19 november 2018, 15:03

Hoe zit het als je nu oude wajong hebt, 16 uur werkt in de week, overstapt naar wajong 2010 en dan in de toekomst moet stoppen met werken vanwege gezondheidsredenen die handicapgerelateerd zijn?

Door UWV Webcare op dinsdag 20 november 2018, 15:01

Hallo Barbara,

Goed dat je navraagt wat de gevolgen zijn als je na de overstap naar Wajong 2010, uitvalt vanwege je gezondheid.

Maak je de overstap naar Wajong 2010 als je aan het werk bent, dan behoud je de beoordeling arbeidsvermogen. Je krijgt dan hulp en ondersteuning om het werk te behouden. Indien je onverhoopt het werk verliest, krijg je hulp bij het vinden van nieuw werk.

Mocht onverhoopt jouw gezondheidssituatie verslechteren en moet je daardoor stoppen met werken? Dan zal beoordeeld worden of dit gevolgen heeft voor de beoordeling van je arbeidsvermogen. Wordt uiteindelijk beoordeeld dat je geen arbeidsvermogen meer hebt? Dan zal de Wajong verhoogd worden naar 75%.

Met vriendelijke groet,

Petra
UWV WebcareTeam

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord