UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
man staat met handen op hoofd en overziet situatie niet meer
Pieter heeft Asperger en loop daarom vast in zijn hoofd
Mijn ziekte/beperking Blog

Over vastlopen met plannen

Pieter heeft een vorm van autisme en vertelt in zijn blog wat er in zijn hoofd gebeurt als hij begint met plannen. 

keer gelezen
1489

Pieter (31, Wajong) schrijft elke maand een blog voor UWV Perspectief, waarin hij je vertelt hoe zijn leven met autisme, werken en een uitkering eruitziet. Deze maand schrijft hij over plannen. 

‘Ik ben het schoolvoorbeeld van de niet-planner’

‘Ik denk weleens dat er 2 soorten mensen in de wereld zijn. De eerste groep, dat zijn de ‘volhardenden’. Bij alles wat ze doen werken ze naar een einddoel toe. Deze mensen laten zich niet gemakkelijk van hun pad afbrengen. Plannen is hun tweede natuur. De andere groep, de ‘kortetermijndenkers’, daartoe behoor ik. Deze mensen denken meer op de korte termijn en wijken gemakkelijk af van een idee dat ze kort daarvoor nog in hun hoofd hadden zitten.’

Niet-planner

‘In een sollicitatiegesprek zou ik mezelf niet zo omschrijven, maar ik ben het schoolvoorbeeld van de niet-planner. Ik heb een hoofd dat de hele dag lang alle kanten op gaat. Het kost me vooral veel moeite om knopen door te hakken. Door mijn autisme wordt deze karaktertrek nog eens versterkt.’

Vakantiestress

‘Het plannen van een vakantie, om een voorbeeld te noemen,  is een taak waartoe ik eigenlijk niet in staat ben. Want waar moet de reis heen gaan? Een eindeloze hoeveelheid mogelijkheden passeert mijn gedachten. Meestal heb ik geen flauw idee. Eigenlijk kies ik het liefst voor een plek waar ik al ben geweest, want dan kan ik tenminste afgaan op iets wat ik al ken.

Dan is er nog het probleem van een zeer ruime keuze aan vliegmaatschappijen, verblijfplaatsen die met elkaar wedijveren met het beste aanbod, de vraag welke transportmogelijkheden er ter plekke zijn. En natuurlijk de vraag hoelang de reis moet gaan duren. De kans is groot dat ik halverwege het plannen van mijn vakantie door keuzestress al zo ongelukkig ben geworden dat ik mijn laptop heb dichtgeslagen en gedesillusioneerd in mijn bed ben gekropen.’

Iedereen anders

‘Ik ben best een beetje jaloers op mensen die over het juiste kompas beschikken om hun doel te bereiken, of dat nu het plannen van een vakantie is of een carrièrepad. Maar als ik een pil kon slikken waardoor ik opeens een kei was in plannen, dan zou ik daar misschien wel een hoop spontaniteit, creativiteit en nieuwsgierigheid voor moeten inleveren.

Wat was de wereld saai als we allemaal plannende en georganiseerde machines waren geweest.’

 

Pieter schreef eerder een blog voor UWV Perspectief:

 

Lees meer over

Blog Autisme

Reacties

Door Madroo90 op zondag 15 juli 2018, 12:39

Ik herken mijzelf als een niet-planner. Ik spreek liever spontaan met mensen af dan dat ik een afspraak plan. Ik weet nml nooit hoe goed ik mij die dag van de afspraak voel. Ikzelf ben bipolair en het kan zomaar zijn dat het dan net even niet mijn dag is.

Wel lijkt het mij lastig als je ook niet de mogelijkheid tot plannen bezit. Ik zeg niet dat ik de beste planner ben, maar ik weet dat als ik mij ertoe zet dat het wel lukt.

Op vakantie gaan vind ik veel gedoe, maar als ik eenmaal alles voor mekaar heb, heb ik een leuk vooruitzicht! Daarnaast zijn er genoeg all-inclusive vakanties waar ik niet meer hoeft te doen dan de gate vinden naar het vliegtuig. Eenmaal op bestemming word of de trip voor mij ingevuld of ik kan excursies boeken. Heerlijk!

Door Pieter van Rij op dinsdag 17 juli 2018, 01:40

Hoi Madroo, ja, planner of niet-planner zijn is voor iedereen herkenbaar! Groet, Pieter

Door Danny op vrijdag 27 juli 2018, 19:59

Ken ook vriendin die heeft ook autisme en verschillende lichamelijke klachten.en is heel moeilijk afspraken mee te maken.en zeg zo uren uur van te voren af.als ik aan reizen bent naar haar.geduld en inleving vermogen moet groot zijn en elke verandering mag niemand weten niet doen niet aan raken herhaling vertellen geen antwoord op vragen wiebelen en verdwalen in spullen kopen niet meer kunnen vinden vol in hoofd en niet meer uit komen niet meer willen luisteren-af regeren op mensen en mensen gaan misbruiken en in hun leugen wang zin mensen belasten in hun streken belanden gevaar voor zich zelf en mede mensen worden in mijn mening ervaring

Door Raaf Jansen op woensdag 15 augustus 2018, 11:26

Mooi stukje. Ik heb adhd en autisme, en ben juist een wel-planner. Maar dat is bij mij ook echt onmisbaar, omdat ik anders ALLES vergeet. Ik mis soms wel die spontaniteit.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord