UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Met een beperking geen energie voor de feestmaand
Nare herinnering in december
Mijn ziekte/beperking Achtergrond

Praat mee: hoe kom jij de decembermaand door?

December. Kijk jij er in de zomer al naar uit, of kun je niet wachten tot het voorbij is? ‘Hoe kom jij de decembermaand door?’, vroegen we aan Kelly en Ghislaine. Praat ook mee over dit onderwerp.

keer gelezen
874

Is december voor jou een maand vol gezelligheid, eten en cadeaus? Of vind je het juist lastig deze maand door te komen? Geef ook je mening.

‘Qua energie lukt het mij niet om aan alle feestelijkheden deel te nemen’

Een gezellige maar moeilijke maand

Bij Kelly (37, WIA) roept de decembermaand wisselende gevoelens op. ‘Aan de ene kant vind ik december een gezellige maand, omdat ik dan lekker ga eten bij mijn ouders. Ik ben erg blij dat zij er zijn. Aan de andere kant is het voor mij een vreselijk moeilijke maand. Door mijn lage uitkering kan ik nauwelijks rondkomen, laat staan een hele feestmaaltijd organiseren. Ook nieuwe cadeaus geven is lastig. Ik los het op door bestaande spullen leuk te verpakken en daar een lief briefje bij te doen. Of ik koop iets kleins bij de Action. 

Ik lijd onder andere aan chronische vermoeidheid en fibromyalgie, met depressie als gevolg. Qua energie lukt het mij daarom niet om aan alle feestelijkheden deel te nemen. Dat is enorm verdrietig. Ik kan er immers ook niets aan doen dat ik ziek geworden ben. Maar ik boet er wel dagelijks voor. Het doet pijn dat ik niet kan doen wat iedereen doet.’ 

Een dramamaand

Ghislaine (46, doelgroepregister, indicatie banenafspraak) vertelt hoe zij december ervaart. ‘26 december 1992 is een dag die ik nooit zal vergeten. Ik was met de auto onderweg naar een feest en raakte van de weg. Ik kwam met 80 kilometer per uur tot stilstand tegen een boom en raakte in een coma. Mijn leven stond op zijn kop. December is voor mij daarom een 'dramamaand': alles wat er toen is gebeurd, komt weer naar boven.

Het ongeluk is nu 26 jaar geleden, maar toch word ik er nog dagelijks aan herinnerd. Onlangs is bevestigd dat ik NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) heb. Mijn hersenen staan geprogrammeerd in de overlevingsstand. Zonder filter, zonder rem die gedoseerd kan worden ingezet. Ik zit nu in een begeleidingstraject om te leren hoe ik daarmee om moet gaan.

Ondanks mijn beperking heb ik een creatieve geest. Ik ben haar- en brilstylist, personal shopper en visagist. Daarnaast houd ik heel erg van fotograferen en vloggen. Ik heb al veel mooie beelden gemaakt – ook voor bedrijven. Deze decembermaand is voor mij daarom ook positief: ik ga op zoek naar een passende, creatieve baan in de gemeente Dinkelland, Hengelo en Enschede!’

De vrouw op de foto is Ghislaine.

Hoe ervaar jij de decembermaand? Herken je jezelf in de verhalen van Kelly en Ghislaine? Reageer hieronder.

Gepubliceerd op: 19-12-2018

Reacties

Door Hettie op woensdag 19 december 2018, 16:40

Ik ben altijd weer erg blij als het januari is, alles weer gewoon, structuur, heerlijk!

Door Wilhelmina op zondag 23 december 2018, 16:09

Met een beperking en laag inkomen blijft het een moeilijke maand. Wat gelukkig mooi is , is om bij de mensen te zijn waar je van houdt..

Door Jan op zondag 23 december 2018, 17:46

Ik herken diverse elementen uit de verhalen van zowel Kelly als Ghislaine. Bewonder beide om ondanks alles toch het beste er van te maken. Top dames?. Maar zal idd ook blij zijn als deze maand voorbij is! Fijne dagen!!

Door Janneke op zondag 23 december 2018, 19:00

Vind het lastige dagen omdat ik alleen ben. Vind dingen rondom eten vaak iets van machtsverhoudingen. Mensen die gaan controleren hoeveel je eet; zeker als ze weten dat het eten nog een gevoelig punt is na mijn eetstoornisverleden. Moet ook uitkijken met wat ik eet omdat ik anders ontregeld raak.
Eigenlijk hoeven die kersttoestanden ook niet voor mij. Drink vaak wel een bakkie in de stad maar vooral eerste kerstdag bijna niks open. Altijd blij als het weer over is. Heb wel bezigheden en een cursus, waarmee ik in contact ben met mensen, en daar houd ik me dan maar aan vast. Straks weer na de 'feest'dagen.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord