UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Vrouw doet mee aan Werkfittraject van UWV
Re-integreren met een Werkfittraject van UWV
Werken Achtergrond

Re-integreren: zo word ik weer werkfit

Ben je door ziekte of arbeidsongeschiktheid lange tijd niet aan het werk geweest? Het traject ‘Werkfit maken’ van UWV helpt je bij je re-integratie. 

keer gelezen
1908

Kun je werken, maar lukte dat tijdelijk niet? Wil je graag weer aan de slag, maar heb je daarbij wel wat ondersteuning nodig? Met de re-integratiedienst ‘Werkfit maken’ helpt UWV je om weer werkfit te worden.

Werkfit maken is een re-integratiedienst voor mensen met arbeidsvermogen die een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WGA, WAO, Wajong of WAZ) of een Ziektewetuitkering van UWV ontvangen. De dienst is erop gericht om jou (weer) fit te maken voor werk.

Welke hulp krijg ik bij Werkfit maken?

Met Werkfit maken werk je aan het versterken van je werknemersvaardigheden; het verbeteren van je persoonlijke effectiviteit en het verkennen van de arbeidsmarkt. Je kunt gebruikmaken van verschillende middelen die jou hierbij ondersteunen. Denk aan een beroepskeuzetest, training of persoonlijke begeleiding. Ook werken op een werkervaringsplaats of bijvoorbeeld het volgen van assertiviteitstraining of een snuffelstage kan onderdeel zijn van Werkfit maken. Het is ook mogelijk om een opleiding te volgen, maar pas als je (bijna) werkfit bent. Het uiteindelijke doel is altijd om jou klaar te maken voor het vinden van een betaalde baan. 

Wat is Werkfit maken niet?

Werkfit maken wordt niet ingezet om aan vrijwilligerswerk te komen of om deel te nemen aan dagbestedingsactiviteiten. Vrijwilligerswerk kan wel een onderdeel zijn, maar altijd met het doel om uiteindelijk een betaalde baan te krijgen.

Het uiteindelijke doel is altijd om je klaar te maken voor het vinden van een betaalde baan.

Past Werkfit maken bij mij?

Werkfit maken is altijd maatwerk. Je krijgt de begeleiding en coaching die jij nodig hebt en je hebt zelf een grote rol bij de invulling. Heb je al veel werkervaring, dan wil je misschien grotendeels zelf bepalen hoe je het traject invult. Ben je op zoek naar je eerste baan, dan heb je vaak veel advies en begeleiding nodig. Het kan er dus voor iedereen anders uitzien.

Hoelang duurt het traject?

Heb je een arbeidsongeschiktheidsuitkering of Ziektewetuitkering? Dan krijg je gedurende een periode van maximaal 18 maanden begeleiding. 

Hoe vaak heb ik contact met een coach?

Hoe vaak je tijdens het traject contact hebt met je coach hangt af van je wensen en de afspraken die je samen maakt. Dit kan betekenen dat er in de eerste 3 maanden van het traject meer persoonlijke coachingsgesprekken zijn en er daarna bijvoorbeeld meer telefonisch contact is. Maar dit verschilt per situatie. Het is echt maatwerk.

Kan ik deelnemen aan Werkfit maken?

De aanvraag en invulling vindt plaats in afstemming met UWV. Samen met een arbeidsdeskundige of een adviseur intensieve dienstverlening kijk je naar jouw mogelijkheden om werkfit te worden en hoe UWV jou hierin kan helpen. UWV stelt samen met jou een werkplan op waarin staat wat je wensen zijn en wat je graag wil leren om weer werkfit te worden. Zit je in de Ziektewet? Dan heb je het eerste gesprek over Werkfit maken met een re-integratiebegeleider. 

Wie zorgt er voor de begeleiding?

De dienst Werkfit maken wordt uitgevoerd door een re-integratiebedrijf. Een coach van een re-integratiebedrijf krijgt van UWV de opdracht om een re-integratieplan op te stellen. Hierin staat precies waar je aan gaat werken, op welke manier en wie jou gaat helpen. Je hebt zelf invloed op de keuze van het re-integratiebureau en het proces. Heb je al goede ervaring met een coach van een re-integratiebureau? Dan kun je dat aangeven. UWV begeleidt vanuit de eigen dienstverlening ook klanten, maar dat heet niet Werkfit maken.

Welke regels gelden er als ik start met Werkfit maken?

Werkfit maken gaat altijd uit van je arbeidsmogelijkheden en je vastgestelde belastbaarheid. Er wordt rekening gehouden met het feit dat je medische situatie kan veranderen tijdens het traject. Als je start dan wordt er wel verwacht dat je het traject afmaakt. 

Naar werk

Na Werkfit maken kun je nog een ander traject volgen, dat heet ‘Naar werk’. In Naar werk krijg je begeleiding richting een betaalde baan. De begeleiding wordt uitgevoerd door een re-integratiebedrijf.

  • Heb je een arbeidsongeschiktheidsuitkering of Ziektewetuitkering? Dan krijg je gedurende een periode van maximaal 9 maanden begeleiding. 

Je kunt ook beginnen met Naar werk zonder dat je mee hebt gedaan aan het traject Werkfit maken.

Heb jij ervaring met Werkfit maken? Wij zijn benieuwd hoe je dat vond. Heeft het je geholpen? Laat een reactie achter onder het artikel. 

Reacties

Door Badr Hari op vrijdag 15 juni 2018, 17:32

Ik vind het wel een goeie. Als je wil werken, en je kan werken. Dan is het juist positief als je gaat werken. Ik wil graag aan de slag.

Kan je niet werken, ben je zodanig ziek. Dan heeft zo een traject als dit ook geen zin dus.

Door Marion Smale op zaterdag 30 juni 2018, 22:55

Wil je zelfstandig ondernemer worden? Dan raad ik deze coaching sterk af. Ik heb er geen goede ervaring mee. Zorg dat je buiten het UWV een goede businesscoach vindt. En stel vragen over de financiële consequenties aan een UWV medewerker. En laat hen die per mail of brief naar je bevestigen. De businesscoaches van UWV zijn hiertoe niet in staat. Ze hebben te beperkte tijd en hebben in mijn geval onvoldoende kennis van de materie.

Door Lio op zaterdag 17 november 2018, 09:39

Het UWV heeft er 3 en 1/2 maand over gedaan om een handtekening voor akkoord te zetten. Mijn reintegratie-coach heeft 2 afspraken verzet en kwam 1x drie kwartier te laat. Is dit de cursus van Werkfit naar Werkschuw.?

Door Floor op maandag 14 januari 2019, 09:10

Ben voor de zomervakantie 2018 begonnen met werkfit traject. Alleen mijn reïntegratie coach die lijkt mij elke keer te zijn vergeten ofzo. Heb bij uwv geklaagt en die zeiden dat ik het met die coach moest bespreken, heb ik gedaan. Maar tot op d dag van vandaag precies hetzelfde. Heb nu 5weken niks gehoord. Daarvoor 2 weken, daarvoor weer 5weken enzovoorts. Ik heb tot nu toe alleen 1 test gedaan. Beetje vreemd dit.

Door michiel roskam op vrijdag 1 maart 2019, 15:03

hoi ik ben michiel roskam, 29 jaar, mijn iq is 132, ik heb een niveau 1 zorgopleiding, niveau 2 koksopleiding, en 2 lasdiplomas, geen rijbewijs en ik krijg een wajong ondat er ooit add is geconstateert bij mij (toen ik 9 jaar was) en dit is mijn ervaring met werkfit trajecten: ik had na mijn onvoltooide opleiding beveiliging een jaar moeite om zelf werk te vinden en dus schakelde ik het uwv in....die vanwege mijn wajong dachten dat ik minder capabel was en mij een werkfit traject aanboden... ik blij want hulp bij zoeken... binnen 2 maanden had Stam B.V. mij in een supermarkt met down syndroom mensen geplaatst... 1 week volgehouden want geen aansluiting, vanzelfsprekend. na 3 maanden hadden ze stage bij praxis: 2 maanden gedaan maar vanwege een breuk met mijn toenmalige vriendin was ik vaak te laat gekomen, begrijpelijk dus dat er niet verder werd gegaan, daarna hebben we samen besloten het traject af te sluiten. in 2014 en 2015 kort gewerkt bij postnl en la place. word vervolgd.

Door Anja op donderdag 18 april 2019, 10:08

@leo en floor
Wat zuur te vernemen dat jullie zo een negatieve ervaring hebben met reïntegratie.
De coach heeft juist de opdracht om een energieloos te geven richting werk. Betrokkenheid is het key woord.

Ik wens jullie allen een leuke baan toe

Door Mickey op woensdag 29 mei 2019, 15:20

Zit je midden in een werkfit traject, wordt er na de 1ste jaars herkeuring onterecht besloten door uwv dat ik weer beter ben en dus in de ww kom. Terwijl ik nog bezig ben met een bedrijf te om uren op te bouwen, na lang niet gewerkt te hebben. Lekker veel kans van slagen dan! Ze betalen voor een traject maar geven je geen kans om ook weer echt op de arbeidsmarkt te komen.

Door Peet 61 op vrijdag 5 juli 2019, 22:07

Ik ben nu ruim 4 maanden met een werkfit traject bezig. Via een externe partij. Tot nu toe niet erg happy met de aanpak. Al na een maand een compententietest en een beroepskeuze test gemaakt. Na het bespreken hiervan gaf de begeleider al meteen aan dat ik voor betaald werk ongeschikt was en dus aangewezen ben op vrijwilligerswerk wat ik al ruim 2,5 jaar doe. Het aanpassen/redigeren van mijn bestaande c.v. was in zijn ogen dus niet meer nodig. Niet echt een handige aanpak. Ik had iemand verwacht die mij stimuleert om het beste uit mezelf te halen. Maar dan opeens belt hij onverwachts op dat ik mogelijk per direct bij een bedrijf kan starten voor een proefplaatsing. Dit greep mij natuurlijk bij de keel. Zoiets moet je bij een autist als ik nooit doen!! Maar weet hij veel van autisme... Onverwachte en ovoorspelbare acties...vreselijk..
Kortom, ik weet totaal niet waar ik aan toe ben. Word aan het lijntje gehouden met vage beloftes voor een mogelijke betaalde baan.. wordt vervolgd...

Door Josee Ramakers op zaterdag 6 juli 2019, 11:17

14 jaar thuis waarin reintegratie gedaan 3 jaar en daarna 11 jaar WIA-WGA met tussen haakjes kans op herstel. Eerst moest ik minderen met mijn vrijwilligerswerk omdat het te stresserend was op advies van een werkcoach en een half jaar later van andere werkcoach van het ene op het andere moment richting werk. Na 9 mnd een paar gesprekken en in het begin een o metingstest door "ben vitaal" .zit ik blijkbaar ineens in het traject naar werk?? Geen testen meer gehad behalve dan die 0 meting. Geen evaluatie... Niks. Wat moet ik doen?. Ik voel me niet gehoord, er wordt niet met mij overlegt er wordt alleen gezegd wat ik MOET doen. Kan ik een ander dan de reintegratiecoach of werkcoach UWV spreken?

Door UWV Webcare op maandag 8 juli 2019, 11:40

Beste Josee,

Heb je dit gevoel al besproken met je werkcoach (hoe moeilijk dit misschien ook voor je is)? Ik kan me namelijk goed voorstellen dat je meer betrokken wilt worden bij je eigen re-integratietraject. Hier kan je werkcoach vast iets in betekenen.

Je bent natuurlijk ook welkom op het Perspectief Forum: https://perspectief.uwv.nl/forum. Hier kun jij je ervaring delen met andere forumleden. Ook staat er vaak handige tips te lezen.

Met vriendelijke groet,
Jan Willem

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord