UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING

UWV Perspectief

Vrouw doet mee aan Werkfittraject van UWV
Re-integreren met een Werkfittraject van UWV
Werken Achtergrond

Re-integreren: zo word ik weer werkfit

Ben je door ziekte of arbeidsongeschiktheid lange tijd niet aan het werk geweest? Het traject ‘Werkfit maken’ van UWV helpt je bij je re-integratie. 

keer gelezen
170

Kun je werken, maar lukte dat tijdelijk niet? Wil je graag weer aan de slag, maar heb je daarbij wel wat ondersteuning nodig? Met de re-integratiedienst ‘Werkfit maken’ helpt UWV je om weer werkfit te worden.

Werkfit maken is een re-integratiedienst voor mensen met arbeidsvermogen die een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WGA, WAO, Wajong of WAZ) of een Ziektewetuitkering van UWV ontvangen. De dienst is erop gericht om jou (weer) fit te maken voor werk. 

Welke hulp krijg ik bij Werkfit maken?

Met Werkfit maken werk je aan het versterken van je werknemersvaardigheden; het verbeteren van je persoonlijke effectiviteit en het verkennen van de arbeidsmarkt. Je kunt gebruikmaken van verschillende middelen die jou hierbij ondersteunen. Denk aan een beroepskeuzetest, training of persoonlijke begeleiding. Ook werken op een werkervaringsplaats of bijvoorbeeld het volgen van assertiviteitstraining of een snuffelstage kan onderdeel zijn van Werkfit maken. Het is ook mogelijk om een opleiding te volgen, maar pas als je (bijna) werkfit bent. Het uiteindelijke doel is altijd om jou klaar te maken voor het vinden van een betaalde baan. 

Wat is Werkfit maken niet?

Werkfit maken wordt niet ingezet om aan vrijwilligerswerk te komen of om deel te nemen aan dagbestedingsactiviteiten. Vrijwilligerswerk kan wel een onderdeel zijn, maar altijd met het doel om uiteindelijk een betaalde baan te krijgen.

Het uiteindelijke doel is altijd om je klaar te maken voor het vinden van een betaalde baan.

Past Werkfit maken bij mij?

Werkfit maken is altijd maatwerk. Je krijgt de begeleiding en coaching die jij nodig hebt en je hebt zelf een grote rol bij de invulling. Heb je al veel werkervaring, dan wil je misschien grotendeels zelf bepalen hoe je het traject invult. Ben je op zoek naar je eerste baan, dan heb je vaak veel advies en begeleiding nodig. Het kan er dus voor iedereen anders uitzien.

Hoelang duurt het traject?

  • Heb je een arbeidsongeschiktheidsuitkering? Dan krijg je gedurende een periode van maximaal 18 maanden begeleiding. 
  • Heb je een Ziektewetuitkering? Dan krijg je gedurende een periode van maximaal 6 maanden begeleiding.

Hoe vaak heb ik contact met een coach?

Hoe vaak je tijdens het traject contact hebt met je coach hangt af van je wensen en de afspraken die je samen maakt. Dit kan betekenen dat er in de eerste 3 maanden van het traject meer persoonlijke coachingsgesprekken zijn en er daarna bijvoorbeeld meer telefonisch contact is. Maar dit verschilt per situatie. Het is echt maatwerk.

Kan ik deelnemen aan Werkfit maken?

De aanvraag en invulling vindt plaats in afstemming met UWV. Samen met een arbeidsdeskundige of een adviseur intensieve dienstverlening kijk je naar jouw mogelijkheden om werkfit te worden en hoe UWV jou hierin kan helpen. UWV stelt samen met jou een werkplan op waarin staat wat je wensen zijn en wat je graag wil leren om weer werkfit te worden. Zit je in de Ziektewet? Dan heb je het eerste gesprek over Werkfit maken met een re-integratiebegeleider. 

Wie zorgt er voor de begeleiding?

De dienst Werkfit maken wordt uitgevoerd door een re-integratiebedrijf. Een coach van een re-integratiebedrijf krijgt van UWV de opdracht om een re-integratieplan op te stellen. Hierin staat precies waar je aan gaat werken, op welke manier en wie jou gaat helpen. Je hebt zelf invloed op de keuze van het re-integratiebureau en het proces. Heb je al goede ervaring met een coach van een re-integratiebureau? Dan kun je dat aangeven. UWV begeleidt vanuit de eigen dienstverlening ook klanten, maar dat heet niet Werkfit maken.

Welke regels gelden er als ik start met Werkfit maken?

Werkfit maken gaat altijd uit van je arbeidsmogelijkheden en je vastgestelde belastbaarheid. Er wordt rekening gehouden met het feit dat je medische situatie kan veranderen tijdens het traject. Als je start dan wordt er wel verwacht dat je het traject afmaakt. 

Naar werk

Na Werkfit maken kun je nog een ander traject volgen, dat heet ‘Naar werk’. In Naar werk krijg je begeleiding richting een betaalde baan. De begeleiding wordt uitgevoerd door een re-integratiebedrijf. 

  • Heb je een arbeidsongeschiktheidsuitkering? Dan krijg je gedurende een periode van maximaal 9 maanden begeleiding. 
  • Heb je een Ziektewetuitkering? Dan krijg je gedurende een periode van maximaal 6 maanden begeleiding. 

Bij Naar werk maak je afspraken over het aantal uren dat je gaat werken. Je bent dan werkfit en gaat voor een betaalde baan. Je kunt ook beginnen met Naar werk zonder dat je mee hebt gedaan aan het traject Werkfit maken.

Heb jij ervaring met Werkfit maken? Wij zijn benieuwd hoe je dat vond. Heeft het je geholpen? Laat een reactie achter onder het artikel. 

Reacties

Door Badr Hari op vrijdag 15 juni 2018, 17:32

Ik vind het wel een goeie. Als je wil werken, en je kan werken. Dan is het juist positief als je gaat werken. Ik wil graag aan de slag.

Kan je niet werken, ben je zodanig ziek. Dan heeft zo een traject als dit ook geen zin dus.

Door Marion Smale op zaterdag 30 juni 2018, 22:55

Wil je zelfstandig ondernemer worden? Dan raad ik deze coaching sterk af. Ik heb er geen goede ervaring mee. Zorg dat je buiten het UWV een goede businesscoach vindt. En stel vragen over de financiële consequenties aan een UWV medewerker. En laat hen die per mail of brief naar je bevestigen. De businesscoaches van UWV zijn hiertoe niet in staat. Ze hebben te beperkte tijd en hebben in mijn geval onvoldoende kennis van de materie.

Door Lio op zaterdag 17 november 2018, 09:39

Het UWV heeft er 3 en 1/2 maand over gedaan om een handtekening voor akkoord te zetten. Mijn reintegratie-coach heeft 2 afspraken verzet en kwam 1x drie kwartier te laat. Is dit de cursus van Werkfit naar Werkschuw.?

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord