UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
recht op extra geld van je gemeente
Uitkeringen en extra geld van je gemeente
Geld Tips

Recht op extra geld van je gemeente

Heb je een laag inkomen, dan heb je misschien recht op financiële hulp van je gemeente.

keer gelezen
6026

Met een laag inkomen heb je soms recht op financiële hulp van je gemeente. Welke tegemoetkoming of toeslag kun je aanvragen?

'Wat je precies vergoed krijgt en welke regels daarvoor gelden, verschilt per gemeente'

Met een laag inkomen kan het lastig zijn om rond te komen. Vooral als je bijvoorbeeld extra kosten hebt door een handicap of chronische ziekte. En kun je het openbaar vervoer niet betalen? Misschien kun je financiële steun krijgen van je gemeente.

Wat je precies vergoed krijgt en welke regels daarvoor gelden, verschilt per gemeente. Het is altijd de moeite waard om bij jouw gemeente te vragen naar de mogelijkheden.

Financiële hulp gehandicapten en chronisch zieken

Heb je door een chronische ziekte of handicap extra kosten die je zelf niet kunt betalen? Dan heb je recht op financiële ondersteuning. Gemeentes zijn volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) verplicht om voorzieningen en ondersteuning aan te bieden. De Wmo geeft gemeentes wel veel vrijheid in het bepalen van regels voor deze ondersteuning. Zo mag de gemeente grenzen stellen aan het inkomen of vermogen van mensen die gebruikmaken van de regeling. Volgens de Wmo 2015 mogen die grenzen wel ruimer zijn dan het sociale minimum (bijstandsniveau). In dat geval komen ook mensen met een (iets) hoger inkomen in aanmerking voor de ondersteuning. Ook kan de vorm van de ondersteuning per gemeente verschillen. Zo kan een gemeente een individuele ondersteuning op maat bieden of er bijvoorbeeld voor kiezen een algemene tegemoetkoming (standaard vastgesteld bedrag) te geven aan iedereen die aan de eisen voldoet. Lees meer over welke hulp je van de gemeente kunt krijgen vanuit de Wmo.

Individuele bijzondere bijstand

Je kunt een compensatie krijgen voor de aanschaf van dure spullen die je echt nodig hebt maar zelf niet kunt betalen. Dit geldt als je een laag inkomen en (bijna) geen eigen vermogen hebt. Het maakt hierbij niet uit of je inkomen komt uit werk, arbeidsongeschiktheidsuitkering, bijstand, AOW of pensioen. Vraag de bijzondere bijstand wel altijd van tevoren aan: je krijgt alleen een vergoeding als de gemeente vóór de aanschaf een toezegging heeft gedaan. De gemeente mag zelf regels vaststellen om te bepalen wie in aanmerking komt voor individuele bijzondere bijstand. Er wordt bij de aanvraag onder andere gekeken naar je omstandigheden, noodzakelijkheid van de gemaakte kosten, en wat je zelf kunt betalen.

Individuele inkomenstoeslag

Je kunt bij de gemeente een individuele inkomenstoeslag aanvragen als je langdurig van een laag inkomen leeft, (bijna) geen eigen vermogen hebt, en er door je situatie geen uitzicht op een betere inkomenssituatie is. De gemeente mag zelf regels vaststellen om te bepalen wie in aanmerking komt voor de toeslag. Elk geval wordt individueel beoordeeld en de hoogte van de toeslag kan per gemeente verschillen. Ook UWV kan een toeslag betalen als je inkomsten onder het sociaal minimum uitkomen. Lees meer hierover in het artikel Recht op een toeslag van UWV?

Stadspas

In verschillende steden kunnen mensen met een laag inkomen een stadspas aanvragen. Met de stadspas krijg je korting bij verschillende activiteiten, cursussen en musea. Toegang tot bepaalde musea is zelfs gratis voor mensen met een stadspas.

Op welke ondersteuning heb je recht?

Vraag bij je gemeente, (plaatselijke) patiëntenvereniging of gehandicaptenorganisatie naar de mogelijkheden voor de verschillende soorten financiële ondersteuning. Ook kun je op de site van het Nibud nakijken op welke toeslagen en subsidies je recht hebt. Vul je gegevens in en de website berekent het voor je.

Veranderingen voor 2017

Kreeg je al financiële steun van je gemeente? Per 1 januari 2017 kan hierin wat zijn veranderd. Op de website van de Rijksoverheid vind je alle veranderingen, ingedeeld op onderwerp, zoals ‘gezondheid en zorg’, ‘werk en inkomen’ en ‘wonen en leefomgeving’.  

Lees meer over inkomensondersteuning van de gemeente op meerkosten.nl.

Meer lezen over toeslagen?

Gepubliceerd op: 16-01-2017

Lees meer over

Leven met minder geld

Reacties

Door Moniek Hartjes op maandag 8 oktober 2018, 09:49

Hallo, voor 2 jaar terug is hij mij baarmoederhalskanker vast gesteld. De laatste chemo heeft mijn evenwichtsorgaan beschadigd. Nu ben ik niet meer in staat om te werken. Heb ik nu daadwerkelijk nergens meer recht op qua geld?? Heb al van alles geprobeerd.

Door UWV Webcare op woensdag 10 oktober 2018, 15:24

Hallo Moniek,

Bedankt voor jouw reactie op ons artikel. We denken graag even met je mee over de beschikbare mogelijkheden voor financiële ondersteuning.
Wil je contact opnemen met onze klantenservice door bijvoorbeeld een bericht te sturen via Mijn UWV/Mijn berichten of te bellen met 0900-9294. We kunnen dan dieper op jouw persoonlijke situatie ingaan en kijken wat er mogelijk is.
Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Door Patricia op donderdag 7 februari 2019, 16:48

Wat ik heb begrepen is ik ga van ww naar ziektewet uitkering ik ben sinds oktober ziek nu gaan ze vakantiegeld uitbetalen en werkgever heeft eidejaarsuitkering en dadelijk openstaande vakantie uren en vakantiegeld en vakantiegeld van ww nu begreep ik dat de ziektewet dat met ziektewet uitkering verekend en ik dus geen vakantie geld krijg anders dan direct betaald bij uitkering dus houd in dat ik van ww en werkgever het vakaantiegeld moet inleveren evenals dat ik de eindejaarsuitkering moet inleveren en helemaal geen vakantie op heb kunnen nemen afgelopen jaar dat is heel zuur iedereen krijgt en heeft recht op vakantiegeld zelfs met sociale dienst uitkering en bij mij zou het dan van mijn ziektewet uitkering afgaan of minder uitkering krijgen overigens die eindejaarsuitkering is in mindering gebracht op mijn uitkering dus je krikgt een extraatje maar ook niet

Door UWV Webcare op vrijdag 8 februari 2019, 14:02

Hoi Patricia,
Begrijp ik het goed, dat je met een WW-uitkering aan het werk was en dat je sinds oktober in de ziektewet zit, bij zowel WW als werkgever?
Vakantiegeld van de WW, wordt niet verrekend met je Ziektewet. De eindejaarsuitkering wordt inderdaad wel verrekend met de WW-uitkering. Logisch dat je daar van baalt, maar het wordt wel als inkomsten gezien. (sv-loon) https://www.uwv.nl/particulieren/werkloos/tijdens-ww-uitkering/detail/i…
Als je wilt weten hoe het zit met de verrekening van de vakantie uren en het vakantiegeld van je werkgever, neem dan even telefonisch contact op: 088-898 9294
Hiervoor zijn namelijk je persoonlijke gegevens nodig, om te zien wat jouw situatie precies is en wat op jou van toepassing is.
Met vriendelijke groet,
Monica
UWV Webcareteam

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord