UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
hulpverlening bij schulden
hulpverlening bij schulden
Geld Achtergrond

Regels bij beslaglegging

Als je schulden hebt of te veel uitkering ontvangt, dan kan een deurwaarder beslag leggen op spullen in je huis. Maar niet alles mag in beslag genomen worden.

keer gelezen
10445

Hopelijk overkomt het niemand, maar als een deurwaarder beslag komt leggen op je spullen, dan is dit wel aan regels gebonden. Geen mens mag in een leeg huis zonder voedsel achterblijven.

Op UWV Perspectief verscheen al een artikel over wat er wel en niet mag bij beslaglegging, en hoe het zit met de beslagvrije voet. Dit ging vooral om beslaglegging op spaargeld en inkomen. Maar het is ook mogelijk dat een deurwaarder beslag komt leggen op spullen in je huis, dit heet goederenbeslag. Hiervoor is wel een vonnis van de rechter nodig. 

Beslag op de inboedel kan gebeuren als je in een ingewikkelde schuldsituatie terecht komt. Of omdat je je baan verliest en de uitkering niet hoog genoeg is voor de vaste lasten. De beslaglegging is bedoeld om de goederen te verkopen om daarmee de schuld te voldoen. 

Waar mag geen beslag op gelegd worden

Voor een deurwaarder beslag legt, overhandigt hij je het vonnis van de rechter en stelt hij een lijst op van de inboedel die hij in beslag gaat nemen. Op onderstaande spullen mag hij in ieder geval géén beslag leggen:

  • bed en beddengoed van het gezin;
  • de kleding die het gezin draagt;
  • eten en drinken voor het gezin, dat voldoende is voor een maand;
  • gereedschappen voor het eigen bedrijf, indien van toepassing;
  • spullen waarvan je met een notariële akte kunt laten zien dat deze niet van jou zijn;
  • spullen van een onderhuurder, maar je moet dan wel een huurcontract kunnen laten zien.

Kort gezegd: de koelkast mag worden meegenomen, maar de inhoud van de koelkast niet. Speciale voorzieningen voor gehandicapten mogen niet worden meegenomen.

Nieuwe wet beslaglegging

De huidige wet die regelt wat deurwaarders in beslag mogen nemen dateert uit 1838. Er is een wetsvoorstel gedaan om deze regels te moderniseren. In dat wetsvoorstel staat bijvoorbeeld dat gezelschapsdieren en zaken van 'hoogstpersoonlijke aard' (bijvoorbeeld een trouwring) niet door de deurwaarder mee mogen worden genomen. Het wetsvoorstel moet nu nog door de Tweede en Eerste Kamer. Het is nog niet bekend wanneer de wet ingevoerd zal worden.

Niet zo maar innen

De wet schrijft voor dat een deurwaarder eerst een laatste termijn moet geven om de vordering te innen. Een beslaglegging heeft namelijk grote gevolgen voor iemands leven. Als er andere, minder ingrijpende mogelijkheden zijn om de vordering te innen, dan wordt daar eerder voor gekozen. Bovendien mag een beslaglegging niet buitenproportioneel zijn: een deurwaarder mag geen beslag leggen op een huis om de schuld op een telefoonrekening te incasseren. 

Meer lezen?

Meer informatie over inboedelbeslag kun je vinden op de website van Schuldinfo. Hier vind je ook uitleg over de regels rondom bankbeslag

Nibud: wat is het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder?

Geüpdatet 07-05-2019

Gepubliceerd op: 08-12-2014

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord