UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING

UWV Perspectief

Bespaartips voor december
Bespaartips voor de dure feestmaand
Geld Tips

Rondkomen in december: zo wordt besparen een feest

Versiering, lekker eten, mooie cadeaus … December een dure maand? Ook met weinig geld kun je er een feestje van maken.

keer gelezen
4

Hoe kom je de feestdagen door als je wat minder te besteden hebt? Samen met Karin Radstaak van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) kwamen we tot een aantal handige tips.

1. Vind (led)licht in de duisternis

In de donkere maanden van het jaar verbruiken we meer stroom, maar het scheelt als je er bewust mee omgaat. Laat bijvoorbeeld geen licht branden als je niet in de ruimte bent. En die gezellige kerstlampjes heb je tegenwoordig ook in led-variant. Duurzamer én ze gaan een stuk langer mee. Kijk hier voor meer tips om te besparen op elektriciteit en gas.

2. Weersta de verleiding

4 halen, 2 betalen, 50% korting op alles! In de winkelstraat vliegen de aanbiedingen je om de oren. Een paar tips om niet te veel uit te geven:

  • maak een lijstje van dingen die je wilt kopen;
  • ren niet naar de eerste de beste winkel, maar vergelijk prijzen vooraf online;
  • stel van tevoren je budget vast en houd je daaraan;
  • ga met contant geld op pad zodat je niet meer kunt uitgeven dan je wilt.

Dreig je toch te bezwijken onder al dat leuks? Vraag jezelf af: heb ik dit echt nodig en wat gebeurt er als ik het niet koop? 

3. Niet huilen, maar ruilen

Waarom zou je cadeaus kopen als je ze ook kunt ruilen? Op de landelijke speelgoedmarkten van ‘Recycle Sint’ kun je gebruikte spelletjes en knuffels van je kind ruilen voor andermans speelgoed. Ruilen werkt ook tijdens een pakjesavond voor volwassenen. Laat iedereen iets inpakken wat hij of zij nog thuis heeft liggen en dobbel erom. Liever iets nieuws geven? Bespreek dan van tevoren het budget. Vanzelfsprekend kun je ook bij de kringloopwinkel of op Marktplaats terecht voor koopjes. 

4. Maak een feestdiner zonder fratsen

Samen eten is niet alleen gezellig, het is nog veel leuker (en voordeliger) als iedereen iets lekkers meebrengt. Houd je gerecht simpel, met producten van het huismerk en groenten en fruit van het seizoen. En bedenk: het oog wil ook wat! Besteed wat aandacht aan de opmaak en je gerecht ziet er nóg feestelijker uit.  
Doe inspiratie op voor goedkope kerstrecepten op bijstandsgerechten.nl.

5. Ga voor groen

Bessentakken, hulst, dennenappels: in de natuur vind je kerstversiering voor niets. Eventueel geef je je vondsten extra glans met een goudspray. Liever een kerstboom? Koop die dan zo laat mogelijk, des te meer kans dat je kunt afdingen. En die kerstballen koop je natuurlijk tweedehands. Of beter nog: na de feestdagen in de uitverkoop. 

6. Maak goede geldvoornemens

December is de maand om plannen te maken voor het nieuwe jaar, bijvoorbeeld door een begroting op te stellen. Zo heb je goed op een rij wat je volgend jaar aan inkomsten en uitgaven kunt verwachten. Misschien kun je maandelijks zelfs een klein bedrag opzijzetten voor de volgende decembermaand.

7. Verzeker jezelf van een voordeliger 2019

Het is een hoop werk en niet altijd even leuk, maar het kan echt lonen om eens in de zoveel tijd je verzekeringen te controleren. Waar ben je voor verzekerd en heb je dat echt nodig? Dat geldt natuurlijk ook voor je zorgverzekering. Op de site van het Nibud vind je daarvoor een handig stappenplan. Zorg wel dat je voor 1 januari 2019 overstapt.

8. Geniet

De mooiste herinneringen krijg je niet van dure cadeaus of een uitgebreid diner. Wel van fijn gezelschap, meezingen met foute kerstliedjes of het uitbundige vuurwerk van de buurman. Dus focus deze feestdagen op de kleine dingen waar je echt blij van wordt. Een gelukkig nieuwjaar!

 

Gepubliceerd op: 28-11-2018

Reacties

Door Christine Janssen op maandag 3 december 2018, 09:47

De tips die worden gegeven, daar heb je nu niets aan helaas, als je die tips volgt vanaf januari dan kan je extra geld renegeren maar als je nu bijna niets te besteden hebt, dan heb je het door die tips in december ook niet. Ik leef van 40 euro in de week en dat is in december helaas niet anders.

Door Meesters in Ma… op maandag 3 december 2018, 11:43

Nuttige post. Bedankt voor het delen.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord