UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
samenwonen met Wajong
samenwonen met Wajong
Dienstverlening UWV Achtergrond

Samenwonen met een Wajong-uitkering

Wat gebeurt er met je Wajong-uitkering als je gaat samenwonen, trouwen of op jezelf wonen?

keer gelezen
11515

Je ontvangt een Wajong-uitkering en je wilt gaan samenwonen, trouwen of op jezelf wonen. Word je dan gekort op je Wajong-uitkering? En hoe zit het met toeslagen? UWV Perspectief zocht het uit.

'De Wajong-uitkering wordt aan jou persoonlijk toegekend'

Op het Wajong-forum van UWV Perspectief komen regelmatig vragen binnen over Wajong en samenwonen. Veel mensen willen weten of samenwonen, trouwen of op jezelf gaan wonen invloed heeft op de Wajong-uitkering. UWV Perspectief zet de meest voorkomende situaties voor je op een rij.

Ik heb Wajong en ga op mezelf wonen

Als je op jezelf gaat wonen, heeft dit geen invloed op je Wajong-uitkering. De Wajong-uitkering wordt aan jou persoonlijk toegekend. Je kunt wel kijken of je in aanmerking kunt komen voor toeslagen, zowel via de Belastingdienst als via UWV. Als je totale inkomen onder het sociaal minimum komt, kun je misschien een toeslag van UWV krijgen. Bij de Belastingdienst kun je onder andere huurtoeslag aanvragen. 

Ik heb Wajong en ga samenwonen

Je ontvangt een Wajong-uitkering en je gaat samenwonen. Dit heeft geen invloed op je uitkering. De Wajong-uitkering wordt aan jou persoonlijk toegekend. Samenwonen hoef je alleen aan UWV door te geven als je een toeslag van UWV ontvangt. Dan kan het zijn dat het bedrag daarvan verandert. UWV bepaalt de hoogte van je toeslag onder andere door naar je leefsituatie te kijken. Dit geldt ook voor de toeslagen die je van de Belastingdienst ontvangt, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag.  

Ik heb Wajong en krijg een huisgenoot 

De inkomsten van een huisgenoot met wie je in één huis woont, hebben geen invloed op de hoogte van je Wajong-uitkering. De Wajong-uitkering wordt aan jou persoonlijk toegekend. Geef wel aan UWV door dat je een huisgenoot krijgt. Het kan namelijk invloed hebben op de eventuele toeslagen die je ontvangt. Ontvang je bijvoorbeeld een toeslag van UWV, dan kan het zijn dat het bedrag daarvan verandert doordat je een huisgenoot krijgt. Dit geldt ook voor de toeslagen die je van de Belastingdienst ontvangt, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag. UWV bepaalt de hoogte van je toeslag onder andere door naar je leefsituatie te kijken.

Ik heb Wajong en ik ben zwanger

Je zwangerschap heeft geen invloed op je Wajong-uitkering. Je uitkering loopt gewoon door tijdens je zwangerschap. Je krijgt dus geen aparte zwangerschaps- en bevallingsuitkering en je hoeft ook niet aan UWV door te geven dat je zwanger bent. Zodra de baby is geboren, moet je dit wel doorgeven aan UWV, omdat daarmee je gezinssamenstelling verandert en dit invloed kan hebben op de eventuele toeslag die je van UWV ontvangt. UWV bepaalt de hoogte van je toeslag onder andere door naar je leefsituatie te kijken.

Ik heb Wajong en ik ga trouwen

Dat je trouwt, heeft geen invloed op je Wajong-uitkering. Die loopt gewoon door. Geef het wel aan UWV door zodra je getrouwd bent. Het kan namelijk invloed hebben op de eventuele toeslagen die je ontvangt. Ontvang je bijvoorbeeld een toeslag van UWV, dan kan het zijn dat het bedrag daarvan verandert doordat je trouwt. UWV bepaalt de hoogte van je toeslag onder andere door naar je leefsituatie te kijken. Als er een aanpassing komt van de toeslag, krijg je een brief van UWV.

Wijzigingen doorgeven

Vergeet niet aan UWV door te geven dat je leefsituatie wijzigt. Dit kun je doen met het wijzigingsformulier op uwv.nl.

Video over samenwonen en een Wajong-uitkering

Femke en Andrew ontvangen allebei een Wajong-uitkering van UWV. Femke vanwege een spierziekte, Andrew omdat hij een vorm van autisme heeft. Ze wonen alweer een tijdje samen, dat is heel gezellig. In een video vertelt Femke wat het betekent voor hun Wajong-uitkering dat ze nu samen in één huis wonen.

Gepubliceerd op: 19-10-2017

Reacties

Door nataliejager op woensdag 19 juli 2017, 13:23

Wat bedoelen ze met leefsituatie bedoelen ze dan hoe je woont of naar wat je aan kosten heb in de maand zo als ik heb een paard te onderhouden en twee katen en een konijn en officieel een hond maar die neemt me moeder onder haar hoede en daar buiten nog me telefoon abonnement manege geld enz enz dus wat is dan een geringde leefsituatie waar uwv naar zou kunnen kijken

Door UWV Webcare op donderdag 20 juli 2017, 16:27

Hallo Natalie,

Wat een gezellige beestenboel bij jou! Je vraagt je af welke leefsituatie op jou van toepassing is.

Op de site van UWV.nl vind je een mooi stappenplan om je leefsituatie te bepalen: https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/toeslag-van-uwv/de…

Ik wens je veel succes!

Met vriendelijke groet,

Petra
UWV WebcareTeam

Door nataliejager op zaterdag 22 juli 2017, 23:31

Bedankt voor de moeite en informatie ik en mijn moeder gaan woensdag even bellen over een paar dingen dus dan wordt alles onz nog meer duidelijk

Door Jasmijn Van battum op woensdag 29 november 2017, 21:37

hallo
ik heb een vraag ik heb 500 wayong en wil met iemand samen gaan wonen wat zou diegene de consequenties ervan zijn hij woont geheel zelfstandig zonder begeleiding en krijgt geen huurtoeslag omdat hij te veel verdient ik vroeg me af of dat daar consequenties aan zaten voor hem

mvg jasmijn van battum

Door UWV Webcare op woensdag 6 december 2017, 12:27

Hoi Jasmijn,

Ik begrijp uit je bericht dat je graag wilt weten wat voor een invloed jouw Wajong-uitkering heeft op de toeslagen en het inkomen van degene met wie je gaat samenwonen.

Ik adviseer je om hierover contact op te nemen met de Belastingdienst. Zij kunnen je meer vertellen over de invloed van je Wajong-uitkering op de toeslagen. Je kunt de Belastingdienst bellen op het volgende telefoonnummer: 0800 - 0543.

Op deze site van de Belastingdienst vind je alle informatie over de toeslagen: bit.ly/2p7BbUr .

Ik wens je veel succes met verhuizen!

Met vriendelijke groet,

Lisanne
UWV Webcareteam

Door Sara op maandag 8 januari 2018, 17:26

Hallo,

Ik heb een Wajong (oude regeling) en woon inmiddels samen met een huisgenoot in een sociale huurwoning (ze staat bij mij ingeschreven maar niet op het huurcontract). Nu ben ik de extra toeslag kwijt geraakt hierdoor, maar mijn huisgenoot en ik delen de vaste lasten. Ze stort haar deel naar mijn rekening (alle kosten gaan van mijn rekening af). Ziet het UWV dit als inkomsten en moet ik deze opgeven? Ik heb al wel doorgegeven dat ik samenwoon.

Door UWV WebcareTeam op dinsdag 9 januari 2018, 10:15

Hallo Sara,

Je leefsituatie is veranderd en daardoor deel je nu de kosten van de vaste lasten. Je vraagt je af of UWV deze inkomsten verrekend met de Wajong.

Het is goed dat je de wijziging in je woonsituatie al ons hebt doorgegeven.
Alleen inkomsten die te maken hebben met arbeid, worden verrekend met de Wajong uitkering. Het delen van de vaste lasten hoef je niet aan ons door te geven.

Ik wens jullie een gezellige tijd!

Met vriendelijke groet,

Petra
UWV WebcareTeam

Door Marieke op woensdag 14 februari 2018, 09:02

Hoi webcareteam, ik heb een Wajonguitkering en ga eind deze maand samenwonen met samenlevingscontract. Ons plan is om ook te trouwen na een tijd. Ik dacht dat wajonguitkeringen individueel waren dus dat het weinig invloed zou hebben (ik krijg al lagere toeslagen inmiddels omdat ik soms, als ik kan, bijverdien als zzper) maar ben een beetje geschrokken van dit bericht: https://nos.nl/artikel/2217074-regels-belemmeren-liefdesleven-gehandica…

Mijn vriend heeft geen uitkering en werkt fulltime. Heb ik het al die tijd verkeerd begrepen? Gaat er wel gekort worden op mijn uitkering? Help...

Door Chaline op dinsdag 24 april 2018, 18:51

Hallo,
mijn vriend heeft een wajong uitkering (oude regeling) en wij willen graag gaan samenwonen. Ik ben zelf nog werkloos en aan het zoeken voor werk. Mijn vraag is: Als mijn vriend en ik samen gaan wonen en ik werk en geld verdien, heeft dit dan invloed op zijn wajong?

Door UWV Webcare op woensdag 25 april 2018, 11:11

Hallo Chaline,

Wat leuk dat jij en je vriend willen gaan samenwonen. Ik snap dat je graag wilt weten of jouw inkomen van invloed is op de Wajong-uitkering van je vriend.

De Wajong-uitkering van je vriend is persoonlijk aan hem toegekend. De inkomsten die jij verdient hebben dan ook geen invloed op de hoogte van zijn Wajong-uitkering.

Geef wel aan UWV door dat je gaat samenwonen. Ontvangt je vriend namelijk een toeslag van UWV naast zijn Wajong-uitkering? Dan kan de hoogte van zijn toeslag wel veranderen. Nadat wij de wijziging hebben ontvangen, laten we je vriend weten wat er in dit geval in zijn toeslag verandert.

Ik wens jullie veel geluk samen!

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord