Naar hoofdinhoud

Samenwonen met een Wajong-uitkering

‘De Wajong-uitkering wordt aan jou persoonlijk toegekend’

Je ontvangt een Wajong-uitkering en je wilt gaan samenwonen, trouwen of op jezelf wonen. Word je dan gekort op je Wajong-uitkering? En hoe zit het met toeslagen? UWV Perspectief zocht het uit.

Op het Wajong-forum van UWV Perspectief komen regelmatig vragen binnen over Wajong en samenwonen. Veel mensen willen weten of samenwonen, trouwen of op jezelf gaan wonen invloed heeft op de Wajong-uitkering. UWV Perspectief zet de meest voorkomende situaties voor je op een rij.

Ik heb Wajong en ga op mezelf wonen

Als je op jezelf gaat wonen, heeft dit geen invloed op je Wajong-uitkering. De Wajong-uitkering wordt aan jou persoonlijk toegekend. Je kunt wel kijken of je in aanmerking kunt komen voor toeslagen, zowel via de Belastingdienst als via UWV. Als je totale inkomen onder het sociaal minimum komt, kun je misschien een toeslag van UWV krijgen. Bij de Belastingdienst kun je onder andere huurtoeslag aanvragen. 

Ik heb Wajong en ga samenwonen

Je ontvangt een Wajong-uitkering en je gaat samenwonen. Dit heeft geen invloed op je uitkering. De Wajong-uitkering wordt aan jou persoonlijk toegekend. Geef wel aan UWV door dat je gaat samenwonen. Het kan namelijk invloed hebben op de eventuele toeslagen die je ontvangt. Ontvang je bijvoorbeeld een toeslag van UWV, dan kan het zijn dat het bedrag daarvan verandert doordat je gaat samenwonen. UWV bepaalt de hoogte van je toeslag onder andere door naar je leefsituatie te kijken. Dit geldt ook voor de toeslagen die je van de Belastingdienst ontvangt, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag.  

Ik heb Wajong en krijg een huisgenoot 

De inkomsten van een huisgenoot met wie je in één huis woont, hebben geen invloed op de hoogte van je Wajong-uitkering. De Wajong-uitkering wordt aan jou persoonlijk toegekend. Geef wel aan UWV door dat je een huisgenoot krijgt. Het kan namelijk invloed hebben op de eventuele toeslagen die je ontvangt. Ontvang je bijvoorbeeld een toeslag van UWV, dan kan het zijn dat het bedrag daarvan verandert doordat je een huisgenoot krijgt. Dit geldt ook voor de toeslagen die je van de Belastingdienst ontvangt, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag. UWV bepaalt de hoogte van je toeslag onder andere door naar je leefsituatie te kijken.

Ik heb Wajong en ik ben zwanger

Je zwangerschap heeft geen invloed op je Wajong-uitkering. Je uitkering loopt gewoon door tijdens je zwangerschap. Je krijgt dus geen aparte zwangerschaps- en bevallingsuitkering en je hoeft ook niet aan UWV door te geven dat je zwanger bent. Zodra de baby is geboren, moet je dit wel doorgeven aan UWV, omdat daarmee je gezinssamenstelling verandert en dit invloed kan hebben op de eventuele toeslag die je van UWV ontvangt. UWV bepaalt de hoogte van je toeslag onder andere door naar je leefsituatie te kijken.

Ik heb Wajong en ik ga trouwen

Dat je trouwt, heeft geen invloed op je Wajong-uitkering. Die loopt gewoon door. Geef het wel aan UWV door zodra je getrouwd bent. Het kan namelijk invloed hebben op de eventuele toeslagen die je ontvangt. Ontvang je bijvoorbeeld een toeslag van UWV, dan kan het zijn dat het bedrag daarvan verandert doordat je trouwt. UWV bepaalt de hoogte van je toeslag onder andere door naar je leefsituatie te kijken. Als er een aanpassing komt van de toeslag, krijg je een brief van UWV.

Wijzigingen doorgeven

Vergeet het niet aan UWV door te geven als je leefsituatie wijzigt. Dit kun je doen met het wijzigingsformulier op uwv.nl.

Reacties

Wat bedoelen ze met leefsituatie bedoelen ze dan hoe je woont of naar wat je aan kosten heb in de maand zo als ik heb een paard te onderhouden en twee katen en een konijn en officieel een hond maar die neemt me moeder onder haar hoede en daar buiten nog me telefoon abonnement manege geld enz enz dus wat is dan een geringde leefsituatie waar uwv naar zou kunnen kijken

Hallo Natalie,

Wat een gezellige beestenboel bij jou! Je vraagt je af welke leefsituatie op jou van toepassing is.

Op de site van UWV.nl vind je een mooi stappenplan om je leefsituatie te bepalen: https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/toeslag-van-uwv/detail/wat-is-mijn-leefsituatie

Ik wens je veel succes!

Met vriendelijke groet,

Petra
UWV WebcareTeam

Bedankt voor de moeite en informatie ik en mijn moeder gaan woensdag even bellen over een paar dingen dus dan wordt alles onz nog meer duidelijk

Reactie toevoegen

Gerelateerde artikelen

manon maakte een strip voor kinderen over papa met hersenletsel

Mijn papa die had pech – strip van Manon over nah

Manon heeft niet-aangeboren hersenletsel. Ze maakte een strip voor hersenletsel-uitleg.nl om uit te leggen wat het is.

Tips: apps en hulpmiddelen

Slimme technische snufjes

Een overzicht van handige apps en hulpmiddelen die je gezondheid ondersteunen en je leven met een ziekte of handicap makkelijker maken.

Feiten over beschut werk, Participatiewet. UWV Perspectief

8 vragen over beschut werk

Beschut werk is voor mensen die alleen in een beschermde omgeving kunnen werken. Wie heeft daar recht op en hoe vraag je een beschutte werkplek aan?

3 mensen zitten en luisteren

Jaarverslag Cliëntenraad UWV

De Cliëntenraad van UWV deelt persoonlijke verhalen en resultaten van 2016. Lees hun jaarverslag.