UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
omgaan met weinig energie
omgaan met weinig energie
Mijn ziekte/beperking Blog

Slim omgaan met weinig energie

Leo Valk heeft MS. Hij moet zijn energie goed verdelen om prettig te kunnen werken. Lees zijn weekdagboek.

keer gelezen
4368

Leo Valk (WAO, 48) is kredietanalist bij ABN AMRO. Door de ziekte multiple sclerose (MS) moet hij goed afwegen wat hij dagelijks doet. Voor UWV Perspectief hield hij een dagboek bij.    

'Ik kijk altijd eerst of ik iets kan en wil doen'

Maandag 18 mei

Ik werk 4 x 5 uur per week. Op woensdag ben ik vrij. Mijn afdeling werkt 3 dagen per week vanuit Amsterdam. Mijn energie is beperkt dus ik ben er 1 keer per week, op maandag. Een belangrijke dag omdat ik dan mijn directe collega’s en mijn leidinggevende zie. Daarom investeer ik die dag vooral in het groepsgevoel. Van echte productie komt dan weinig. Ik heb werkoverleg met mijn team, we lunchen met elkaar, ik drink koffie met collega’s en daarna rijd ik weer naar Rotterdam, waar ik woon. Om half 5 ben ik weer thuis en dan ben ik erg moe. En lig ik een paar uur op bed om bij te komen. 

Dinsdag 19 mei

Omdat maandag mij veel energie kost, werk ik dinsdag thuis (zie foto). Voor volgende week dinsdag heb ik alvast geregeld dat ik kan deelnemen aan het afleggen van de verplichte bankierseed. Dat is op een locatie 500 meter van het hoofdkantoor; te ver voor mij om te lopen en ik kan daar niet parkeren. Dus ik heb een rolstoel geregeld en een collega rijdt mij er naartoe. Dit is een mooi voorbeeld van hoe ik om moet gaan met praktische dilemma’s. Elke keer kijk ik of ik iets kan en wil doen (wat levert het me op, wat kost het me, moet het?) en daarna kijk ik hoe ik dat kan realiseren. De ene keer gaat dat makkelijker dan de andere keer. 

Naast mijn werk besteed ik – samen met mijn vrouw – veel tijd en energie aan de actie ‘Met mijn scootmobiel de Ventoux op’: op 19 september gaan we met 50 man de Mont Ventoux beklimmen. Ik ga met mijn scootmobiel omhoog. Met dit initiatief halen we geld op voor het Nationaal MS Fonds. Donaties zijn altijd welkom. Vanavond werden we aangenaam verrast door het bericht dat de medewerkers van Cinerama (de bioscoop waar wij al jaren trouwe klant zijn) de fooien van die week doneren aan onze actie. Geweldig! 

Woensdag 20 mei

Woensdag is mijn vrije dag, maar vandaag heb ik toch de verplichte training online gedaan, horende bij de bankierseed. Dat kostte me 3 uur. De rest van de dag heb ik lekker uitgerust: een boek gelezen. Het is heel prettig dat het mogelijk is om thuis in te loggen. Zo kan toch bij mijn werk aangehaakt te blijven. 

Donderdag 21 mei

Normaal werk ik deze dag in Rotterdam, maar vandaag ben ik in Den Bosch. Ik maak met mijn team kennis met collega’s van Commercie, voor wie ik voorstellen analyseer. Het is erg leuk, interessant en ook een lange dag. Ik moet dan ook uitrusten als ik thuis ben.

Vrijdag 22 mei

Ik heb deze week al meer dan 20 uur gewerkt, maar toch ben ik, zoals altijd, naar het ABN AMRO kantoor aan de Coolsingel in Rotterdam gegaan. Daar heb ik nog tot de lunch gewerkt (van 9 tot 12) aan een voorstel. Daarna kan ik beginnen aan een lang pinksterweekend. 

Deze week heb ik met mijn leidinggevende kunnen regelen dat ik 3 maanden generatieverlof* opneem. Ik merkte dat de combinatie van 20 uur werken en het organiseren van onze Ventoux-actie te veel energie kostte. Om te voorkomen dat ik uit zou vallen of mijn werk niet goed genoeg zou kunnen doen, hebben we afgesproken dat ik van 1 juli tot 1 oktober met verlof ga. Na de Ventoux-beklimming start ik weer met focus, plezier en een frisse blik. Fijn dat ABN AMRO dit faciliteert. 

* Generatieverlof geeft werknemers van ABN AMRO de mogelijkheid om eens in de 5 tot 7 jaar een half jaar (deeltijd)verlof op te nemen met behoud van een deel van het salaris. 

 

Heb jij ook beperkte energie? Hoe combineer jij dat met je werk? Laat hieronder je reactie achter.

Gepubliceerd op: 10-06-2015

Reacties

Door Nicole op maandag 15 juni 2015, 16:41

Een groot voorbeeld voor velen is meneer Leo Valk. Diep respect voor zijn denken in wat wel kan.

Door Debbie op donderdag 24 oktober 2019, 22:15

Mooi om te lezen dat je kunt werken ondanks dat je ziek bent. Vaak is dit wel afhankelijk van de werkgever en het soort werk dat iemand doet.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord