UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
chronische vermoeidheid en een relatie
Mijn ziekte/beperking Blog

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand …

Andere mensen vormen een spiegel van ons eigen gemoed. Loes ziet in de ander wat zij zelf ervaart. Maar uiteraard werkt dat ook andersom.

keer gelezen
839

Loes van Dam (62) is 100% arbeidsongeschikt vanwege diverse burn-outs en chronische vermoeidheid. Op haar eigen website detuinvanloes.nl schrijft ze over alles wat haar bezighoudt. Voor UWV Perspectief schrijft ze dit keer over het blogthema ‘relaties’.

Lang geleden kon ik nauwelijks, of hooguit beschaamd, in de spiegel kijken. Want ik had geleerd: wie veel naar zichzelf kijkt, is een narcist. Zo wilde ik niet genoemd worden. Ook later, toen ik wél naar mijzelf kon kijken, ging dat alsnog gepaard met een streng oordeel naar mezelf toe. Het heeft lang geduurd voordat de overtuiging dat er van alles aan mij mankeerde weg was. Als ik nu in diezelfde spiegel kijk, kan ik de liefde in mijn ogen zien. Dan golft een geweldig gevoel door mij heen.

Zo kan ik ook in de spiegel van relaties kijken. Die van mijn lieve partner, maar ook in de spiegel van familieleden, vrienden, ex-collega’s en buren. Wie ik ook tegenkom, ik zie in de ander wat ik zelf ervaar. Ben ik blij, dan begroet ik met een glimlach de buurvrouw en krijg ik een glunder van plezier terug. Ben ik boos, dan zie ik een verbaasd of een chagrijnig gezicht voor mij. Het is niet eenvoudig om blij te blijven kijken als je een verdrietig iemand tegenkomt.

Mijn lief kan tegen mij zeggen wat hij in mijn ogen ziet. Want als ik humeurig ben, ben ik mij niet altijd bewust hoe ik in zijn ogen kijk. Hij weet dat ik dan vermoeid ben en moeite heb om dat te accepteren. Omdat hij (meestal) goed bij zichzelf kan blijven, laat hij zich niet afleiden door mijn emoties. Dan is hij zorgzaam en voel ik de liefde van hem naar mij uitstralen. Door de spiegel in zijn ogen voel ik die warmte in mijzelf stromen, zodat ik weer kan genieten.

Zo laten relaties ons in de spiegel kijken om te zien – en te voelen – wie we zijn. Kijk jij ook in de spiegel van relaties?

Lees ook de eerdere blogs die Loes schreef voor UWV Perspectief

Gepubliceerd op: 17-05-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord