UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Wetsvoorstel voor vereenvoudiging van de Wajong
Werken Nieuwsbericht

Staatssecretaris dient wetsvoorstel vereenvoudiging Wajong in

Woensdag 29 mei 2019 heeft staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de plannen voor de vereenvoudiging van de Wajong bekendgemaakt. 

keer gelezen
910

Staatssecretaris Tamara van Ark heeft maatregelen uitgewerkt in het wetsvoorstel vereenvoudiging regelgeving Wajong. Het wetsvoorstel is op 29 mei 2019 ingediend.

Aanpassing regels Wajongers maakt (meer) werken lonend en stimuleert onderwijs

Jonggehandicapten met een Wajong-uitkering moeten, als ze gaan werken, in inkomsten erop vooruitgaan. Ook moeten zij naast hun uitkering onderwijs kunnen volgen, zonder dat ze erop achteruitgaan. Daarom heeft staatssecretaris Tamara van Ark (Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maatregelen uitgewerkt in het wetsvoorstel vereenvoudiging regelgeving Wajong, dat op 29 mei is gepubliceerd.

De staatssecretaris wil met dit wetsvoorstel zorgen dat Wajongers erop vooruitgaan als ze werken of meer gaan werken en dat zij langer terug kunnen vallen op de Wajong-uitkering als zij hun werk verliezen. Ook krijgen Wajongers goede ondersteuning bij het vinden van werk en houden zij hun volledige uitkering als ze onderwijs gaan volgen. Tot slot kunnen ernstig meervoudig beperkte leerlingen die onderwijs volgen aanspraak maken op een Wajong2015-uitkering.

Met de genoemde maatregelen investeert het kabinet extra in Wajongers. Voor de betere persoonlijke ondersteuning aan mensen met een Wajong-uitkering investeert het kabinet, zoals eerder toegezegd, vanaf 2019 30 miljoen extra. Ook investeert UWV extra in het vakmanschap van arbeidsdeskundigen, adviseurs intensieve dienstverlening en andere vakmensen.

De Wajong-uitkering is er voor mensen die arbeidsbeperkt zijn door een ziekte of beperking die vóór hun 18e verjaardag is geconstateerd. Sinds 2015 komen alleen nog mensen in aanmerking voor een Wajong-uitkering als ze duurzaam en volledig geen mogelijkheden tot arbeidsparticipatie hebben. Voor dat jaar zijn er verschillende regelingen geweest.

Bekijk hier het hele wetsvoorstel voor de Wajong

Bron: Aanpassing regels Wajongers maakt (meer) werken lonend en stimuleert onderwijs van ministerie SZW

Gepubliceerd op: 29-05-2019

Lees meer over

Wajong

Reacties

Door sander op dinsdag 4 juni 2019, 09:54

als Tamara van ark ook voor de Wajong zorgt dat als ze werken ook pensioen opbouwen als de mensen werken . want de Wajongers die gaan werken bouwen HELEMAAL GEEN PENSIEON OP VANWEGE DE LOONDISPENSATIE OF DE LOONKOSTENSUBSIDIE OMDAT ZE TE WEINIG VERDIENEN OM PENSIOEN OP TE BOUWEN VANWEGE DE FRANSCHE REGELING . WAAR BLIJFT DE GELIJKE BEHANDELING VAN WERKENDE . de ( NORMALE MENSEN DIE GEEN HANDICAP HEBBEN BOUWEN TOCH OOK PENSIOEN OP ) zogenaamd bouwt iedereen pensioen op bullshit mooie praatjes maar niet doen . ALLEMAAL LEUGENS VAN HET KABINET WAAR BLIJFT DIE 1000 EURO DIE ZE BELOOFT HEBBEN .

Door andremeijer199… op donderdag 6 juni 2019, 18:52

Zijn er nu ook nog speciale gevolgen voor mensen met de oude Wajong?

Door Moeder op zaterdag 6 juli 2019, 15:43

Ik snap niets van het wetsvoorstel. Is er geen publikatie die alles in duidelijk uitlegt? De Wajong, mijn zoon heeft Oude Wajong, blijft zo een moeras van onduidelijkheid. Ik hoop dat de allerhande voetklemmen en angels voor deze groep verdwijnen want hij doet zo verschrikkelijk zijn best om toch te werken, ook al is het parttime. Wat bedoelt u met “zonder ondersteuning kunnen werken”? Mijn zoon heeft thuis intensieve begeleiding zodat hij stabiel blijft en het werk vol kan houden, hij woont beschermd. Echter vakinhoudelijk is hij goed en presteert hij als ieder ander dus geen loondispensatie. Omdat hij alles geeft, is drie dagen p.w. de max. Ik hoop dat Tamara van Ark zich realiseert dat mensen met een arbeidsbeperking doen wat ze kunnen doen. Ze zouden daarom qua salaris onder de streep hetzelfde gewaardeerd moeten worden als mensen die hier geen last van hebben.

Door andre op zaterdag 6 juli 2019, 23:45

@moeder,Deze wetgeving was bedoeld om de regels meer gelijk te trekken. In geval van de oude Wajong veranderd er volgens mij niets. Re-integratie afspraken lopen bijvoorbeeld via de arbeidsdeskundige en zijn vooral individueel. In de Wajong 2010 was er bijvoorbeeld een verplichting tot het accepteren van passende arbeid. Dit liep in de praktijk vaak mis, omdat er veel incapabele jobcoaches waren. Winst over de rug van de Wajonger. In de nieuwe wet wordt je niet meer zo gemakkelijk uitgesloten van een inkomen. Dit zou een Wajonger misschien meer weerbaarder kunnen maken tegenover een slechte jobcoach.

Verder is de grote verandering scholing dezelfde. In de oude Wajong was het volgen van een opleiding al goed geregeld, maar de Wajong 2010 kreeg een korting van 75%. Dat is dus nu van tafel, en kan een wajonger uit 2010 ook een opleiding volgen.

De laaste grote verandering is dat de Wajong tot je pensioen geldig blijft. Dat geeft meer zekerheid als je aan een baan begint.

Door Sander1 op donderdag 5 maart 2020, 12:10

Ik heb rond 2014 een wajong aanvraag gedaan en die is afgewezen ook in hoger beroep 3 en half jaar later naar mijn inziens ten onrechte afgewezen waar kan ik mij verder tot richten?Wie heeft daar voor mij een antwoord op?

Door UWV Webcare op donderdag 5 maart 2020, 14:17

Hallo Sander1,
Ik ben bang dat er over deze beslissing niet veel opties meer zijn na het hoger beroep. Als je in hoger beroep gaat krijg je hier vaak juridische hulp bij. Heb je hier al contact voor opgenomen?
Met vriendelijke groet,
Jim
UWV Webcareteam

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord