UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING

UWV Perspectief

Studeren met een beperking
Marieke is blind en studeert met apparatuur van yOUlearn
Werken Achtergrond

Studeren aan de Open Universiteit

De Open Universiteit (OU) biedt allerlei studiemogelijkheden voor mensen met een chronische ziekte of functiebeperking.

keer gelezen
2597

Wat wil je worden? Dat kan een pijnlijke vraag zijn als je een chronische ziekte of functiebeperking hebt. Maar de Open Universiteit (OU) biedt mooie kansen.

De enige toelatingseis van de Open Universiteit is dat je 18 jaar of ouder bent. Je kunt een pakket op maat kiezen, gebaseerd op wat jij aankunt vanuit huis. Studiemateriaal kan, in samenwerking met Dedicon, ingesproken en/of gedigitaliseerd worden voor mensen die door een visuele beperking of hersenletsel moeite hebben met lezen.
Je kunt tentamenvoorzieningen aanvragen als je daar door een ziekte of beperking behoefte aan hebt. Denk hierbij aan extra tijd, aparte ruimte, tentamens thuis afleggen, gebruikmaken van een eigen laptop met vergrotings- of spraaksoftware, etc.

Zelf je tijd indelen

Elke student aan deze universiteit studeert vanuit huis. Je kunt hulp krijgen van een studieadviseur bij het maken van een studieplanning. Contact met docenten en medestudenten gaat via e-mail, telefonisch of via de digitale leeromgeving. Daarnaast heb je contact met docenten en medestudenten tijdens bijeenkomsten. Of op landelijke dagen die plaatsvinden in een van de studiecentra, die verdeeld zijn over het hele land.
Als je door een functiebeperking of ziekte niet kunt deelnemen aan deze fysieke (verplichte) bijeenkomsten, neem dan contact op met het aanspreekpunt voor studenten met een functiebeperking. Daar werken mensen die met je kunnen meedenken over eventuele oplossingen en alternatieven.

‘Ik dacht vanuit mijn beperking, maar door de Open Universiteit kwam studeren tóch dichtbij voor mij’

Studeren in je eigen tempo

Marieke Mulders (38) is erg enthousiast over de Open Universiteit. Ze heeft door de oogziekte retinitis pigmentosa in korte tijd haar zicht verloren. Ze moest stoppen met haar werk als docente in het speciaal onderwijs voor kinderen met ontwikkelingsproblemen. Marieke wilde psychologie studeren en vergeleek de Open Universiteit met andere universiteiten. En lette daarbij vooral op het aanbod voor studenten met een beperking. De mogelijkheid tot het studeren in eigen tempo gaf de doorslag. ‘Als je blind wordt, moet je weer opnieuw leren om te leren. Ik moest speciale computerprogramma’s onder de knie krijgen om op mijn manier weer te kunnen ‘lezen’. Met die programma’s gaat alles alleen wel langzamer. Kunnen studeren in mijn eigen tempo is dus noodzakelijk.’

Thuis studeren en begeleiding

‘Toen ik net blind was, vond ik naar buiten gaan en het openbaar vervoer maar eng. In het begin dacht ik nog vanuit mijn beperkingen. Maar de Open Universiteit maakte dat studeren toch dichtbij kwam voor mij. Ik kreeg m’n speciale boeken thuisgestuurd, en wanneer het nodig was kon ik alles vanuit huis doen. Verder ben ik erg blij dat de Open Universiteit studiebegeleiders heeft die er speciaal zijn voor studenten met een ziekte of beperking.’ Marieke begint binnenkort aan haar scriptie, het laatste onderdeel van haar bachelor. Ze werkt nu weer, als maatschappelijk werkster. Na haar studie wil ze wetenschappelijk onderzoek gaan doen om daarmee kinderen met ontwikkelingsproblemen nog beter te kunnen helpen.

Vergoedingen van UWV

Voor UWV telt altijd de snelste weg naar werk. Als dat scholing is, dan wordt daar op ingezet. Er moet sprake zijn van een specifieke vacature waarvoor de werkgever een bepaalde cursus of opleiding noodzakelijk vindt. Het kan ook zijn dat er in de regio veel vraag is naar mensen met een bepaalde opleiding. Als je aan bovenstaande eisen voldoet, is dus vergoeding mogelijk van gerichte modules of cursussen aan de Open Universiteit, bijvoorbeeld binnen je re-integratietraject.

Kortingsregeling

In een aantal situaties geeft de Open Universiteit een korting van 50% of 80% op het wettelijk collegegeld aan studenten met een laag inkomen. Dit doen zij op grond van de Kortingsregeling Collegegeld Open Universiteit (KCOU). Je komt niet in aanmerking voor KCOU als je aanspraak kunt maken op studiefinanciering of het levenlanglerenkrediet (LLLK).
Soms kun je studiekosten aftrekken via de aangifte inkomstenbelasting.
Ben je bevoegd leraar in het primair, voortgezet, speciaal onderwijs of in het middelbaar of hoger beroepsonderwijs? Dan kun je bij DUO een Lerarenbeurs voor scholing aanvragen.

Meer weten?

Meer over studeren met een functiebeperking op de Open Universiteit vind je op www.ou.nl/drempelsweg.

Tip: StudieTool

Heb jij een chronische ziekte of beperking en ben je student, of wil je gaan studeren? Misschien is de StudieTool iets voor jou. StudieTool is een app die beknopt uitleg geeft over bepaalde chronische ziekten en beperkingen, zoals lymfeklierkanker, ITP, leveraandoening of psoriasis. Hiermee kun je bijvoorbeeld makkelijker je aandoening bespreekbaar maken met medestudenten of leraren en zo samen regelen wat er voor jou nodig is om jouw opleiding te kunnen volgen. Bekijk ook het introductiefilmpje.

Studenten met een beperking

Op het nieuwe YouTubekanaal Wat anders? Studeren voor iedereen vind je vlogs van verschillende studenten met een ziekte of handicap die een kijkje geven in hun studentenleven. Hoe plannen zij lesdagen, wanneer leren ze, wat kunnen ze wel of niet? Kijkje nemen dus!

Gepubliceerd op: 15-12-2017

Reacties

Door Bunt op dinsdag 16 januari 2018, 10:23

Jammer dat het vanaf 18 jaar is mijn kind is 16 en heeft hyperacusis. Ze is nu al vier jaar niet naar school geweest omdat er gewoonweg niets voor haar is!

Door Toufik op woensdag 17 januari 2018, 20:47

Kan men die leeracterstand of beperking hebt met licht verstandelijk ben je dam welkom ,

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord