UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
leren en studeren naast je uitkering
arbeidsongeschikt-uitkering-studeren-wajong
Dienstverlening UWV Achtergrond

Studeren naast je uitkering

Mag het, een opleiding naast je uitkering? Wat zijn de gevolgen voor je arbeidsongeschiktheidsuitkering?

keer gelezen
16210

Om je kansen op werk te vergroten kan het verstandig (en leuk) zijn om een studie te volgen. Hoe zit dat precies, studeren naast je Wajong-, WIA- of WAO-uitkering?

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

De mogelijkheden om te studeren met een uitkering hangen af van de soort uitkering die je ontvangt. Voor een Wajong-uitkering gelden andere regels dan voor een WIA- of WAO-uitkering

Studeren met een Wajong-uitkering 

  • Studeren met oude Wajong

Heb jij je Wajong vóór 1 januari 2010 aangevraagd en toegekend gekregen? Als je dan gaat studeren houd je recht op je volledige Wajong-uitkering. Ook als je recht hebt op studiefinanciering of een levenlanglerenkrediet via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Een levenlanglerenkrediet heeft geen invloed op de hoogte van je Wajong-uitkering. 

  • Studeren met Wajong 2010

Heb jij je Wajong tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015 aangevraagd en toegekend gekregen? Als je gaat studeren en recht hebt op studiefinanciering, dan gaat je uitkering omlaag. Je uitkering wordt dan 25% van het wettelijk minimumloon. Daarnaast ontvang je studiefinanciering. Volg je een opleiding waarvoor DUO geen studiefinanciering toekent? Dan houd je recht op je volledige Wajong-uitkering. Hiervoor heeft UWV wel een brief nodig waarin vermeld staat dat je geen recht hebt op studiefinanciering. Heb je een levenlanglerenkrediet? Dan heeft dit geen invloed op je Wajong-uitkering. 

  • Studeren met Wajong 2015

Heb jij je Wajong op of na 1 januari 2015 aangevraagd en toegekend gekregen? Als je dan gaat studeren en studiefinanciering ontvangt, krijg je geen Wajong-uitkering meer. Is je Wajong 2015-uitkering gestopt omdat je een opleiding ging volgen met het levenlanglerenkrediet? Dan kun je opnieuw een Wajong 2015-uitkering aanvragen. Studeer je met studiefinanciering en heb je deze opleiding afgerond of ben je met je opleiding gestopt? En heb je deze opleiding afgerond of ben je met je opleiding gestopt? Dan kun je alleen opnieuw een Wajong-uitkering krijgen als je nu én in de toekomst geen arbeidsvermogen hebt. Meer informatie vind je op uwv.nl.

Je hebt een WIA- of WAO-uitkering en wilt studeren

Je kunt met behoud van je uitkering een opleiding volgen. Als je een bepaalde opleiding nodig hebt om ander werk te vinden, dan betaalt UWV voor deze opleiding. UWV betaalt deze opleiding alleen als UWV vindt dat je zonder deze opleiding geen kans hebt om aan het werk te gaan. De opleidingskosten die UWV vergoedt, kennen wel een maximum van € 5.000. Dit bedrag is exclusief btw en reiskosten. De opleiding mag maximaal 1 jaar duren en je moet uitzicht hebben op betaald werk, bijvoorbeeld in de vorm van een baangarantie. Opleidingen in het buitenland worden niet vergoed (bij geen enkele arbeidsongeschiktheidsuitkering). Als je toestemming krijgt voor scholing, kun je bij UWV een tijdelijke vrijstelling aanvragen van je sollicitatieplicht (WGA- en WW-uitkering). Wil je een opleiding volgen die niet noodzakelijk is om ander werk te vinden? Dat mag meestal ook, maar je betaalt de opleiding dan wel zelf. WAO’ers die zelf hun opleiding betalen, zijn niet gebonden aan de hiervoor genoemde eisen. Ook moet je dan volledig beschikbaar blijven voor werk, blijven solliciteren en passend werk accepteren dat je krijgt aangeboden. Geef het altijd door aan UWV als je een opleiding gaat volgen of als je deze hebt afgerond.

Vergoeding voor bijkomende kosten van de opleiding als gevolg van een handicap of beperking

Als je speciale kosten als gevolg van een structureel functionele beperking moet maken om een opleiding te volgen, kan UWV deze vergoeden. Kun je niet met eigen vervoer of openbaar vervoer naar school? Dan kun je een vergoeding voor vervoer aanvragen. Zijn er aanpassingen nodig op school of op een stageplek? Ook dan kun je een vergoeding aanvragen. UWV vergoedt deze kosten alleen als het gaat om de extra kosten die gerelateerd zijn aan de handicap of beperking.

Wat is een levenlanglerenkrediet?

Vanaf juni 2017 kan iedereen tot 55 jaar een lening aanvragen om het lesgeld of collegegeld te betalen. Dat is het levenlanglerenkrediet. Dit krediet is bedoeld voor:

  • personen van 30 jaar of ouder die geen recht (meer) hebben op reguliere studiefinanciering én;
  • personen die jonger dan 30 jaar zijn en een tweede opleiding of een deeltijdopleiding aan hbo of universiteit gaan volgen. 

Het levenlanglerenkrediet heeft vanaf 1 januari 2019 voor geen enkele Wajong-uitkering gevolgen meer.

Er gelden verschillende voorwaarden om in aanmerking te komen voor dit krediet. Zo mag je collegegeld of lesgeld niet volledig vergoed worden door een andere instantie of persoon, zoals je werkgever of je ouders. 

Je kunt per jaar het bedrag lenen dat je aan collegegeld of lesgeld moet betalen. Hiervoor geldt een maximum van € 10.030,20 per jaar voor hbo en universiteit, en € 5.775 voor mbo. Bij een bedrag hoger dan € 2.060 (hbo en universiteit) of € 1.155 (mbo) moet je een verklaring van de onderwijsinstelling meesturen.

Op www.duo.nl vind je alle voorwaarden om de lening aan te vragen. Ook lees je hier meer over de terugbetaling en de rente die je bij de lening betaalt. 

Toeslag gemeente

Als je als student niet kunt werken naast je studie, heb je mogelijk recht op een individuele studietoeslag vanuit je gemeente. Deze studietoeslag is bedoeld voor mensen die door hun ziekte of handicap een extra steuntje in de rug nodig hebben.

Overleg altijd met UWV

Wil je weer naar school, of wil je gaan studeren? Overleg altijd van tevoren met je arbeidsdeskundige van UWV. Die kan je verder helpen.

Meer lezen?

Op UWV Perspectief:

Op het Wajong-forum:

Het kenniscentrum handicap + studie geeft informatie over studeren met een beperking:

Meer informatie over studeren en opleidingen vind je op Startstuderen.nl.

Heeft het volgen van een opleiding gevolgen voor mijn WIA-, WAO- of Wajong-uitkering?

Studenten met een beperking

Op het YouTubekanaal Wat anders? Studeren voor iedereen vind je vlogs van verschillende studenten met een ziekte of handicap die een kijkje geven in hun studentenleven. Hoe plannen zij lesdagen, wanneer leren ze, wat kunnen ze wel of niet? Kijkje nemen dus!

Gepubliceerd op: 19-10-2017

Reacties

Door soenarto op vrijdag 1 september 2017, 12:05

beste,

ik heb een uitkering bij de gemeente sociale dienst, ik ben afgekeurd al enkele jaren en ik ben bezig om een studie te gaan volgen, tevens heb ik een bewindvoerder en zit in een schuldsanering. zowel van de sociale dienst als de bewindvoerder heb ik goedkeuring gekregen de 1 jarige opleiding te gaan volgenvoor ervaringsdeskundige bij Howie the Harp in Rotterdam ,helaas kost de opleiding 5500 euro die ik zelf moet gaan betalen. is er geen mogelijkheid dat er vanuit het UWV de kosten betaald kunnen worden? want baangarantie na deze opleiding is meer dan 75%?

Door UWV op vrijdag 1 september 2017, 15:08

Hallo Soenarto,

Goed dat je een opleiding wilt gaan volgen! Ik kan me voorstellen dat je de mogelijkheid onderzoekt of je dit vergoed kan krijgen.

Heb je behalve je uitkering bij de Gemeente ook een uitkering bij het UWV zoals Wajong of WIA? Dan adviseer ik je om hierover contact op te nemen met je Arbeidsdeskundige. Die kan met je bekijken of er mogelijkheden zijn om een vergoeding voor de opleiding te krijgen.

Als je geen uitkering bij het UWV hebt dan zijn er op dit moment geen mogelijkheden om een scholingsvoucher te krijgen als je niet werkzaam bent of bent geweest in de langdurige zorg en nu een WW of IOW-uitkering hebt. Zie ook onze website: https://www.uwv.nl/particulieren/voorzieningen/voorzieningen-werk/detai…

Veel succes met je plannen!

Met vriendelijke groeten,
Harold
UWV Webcare team

Door ilonka op woensdag 6 september 2017, 00:07

Is het niet mogelijk dat je via de gemeente bijzondere bijstand voor de kosten van de opleiding kan krijgen. Je zou het eigenlijk niet een opleiding moeten noemen. Het is eigenlijk een reintegratietraject. Je leert afstand te nemen van je eigen problematiek waardoor je anderen in dezelfde situatie kan helpen.

Door Mijmeraar op dinsdag 13 februari 2018, 18:30

Ik ben nu 25 jaar, ik heb in het verleden tweeën een half jaar Studiefinanciering ontvangen, telkens zonder resultaat. Ik ben nu al een paar jaar vrijwel aan één stuk werkloos, ik wil heel graag weer gaan studeren (dit maal MBO ipv HBO, niet elke droom kan uitkomen) maar ik kom er niet achter hoe dit financieel werkt. Ik heb bewindvoering maar vind het zelf niet erg als het gaat om een fiske lening, maar ik moet het wel allemaal op papier hebben voordat ik toestemming kan gaan vragen.

Door UWV Webcare op woensdag 14 februari 2018, 14:32

Hoi Mijmeraar, het is goed dat je de vraag stelt hoe het financieel werkt als je wil gaan studeren.

Bij DUO (www.duo.nl) kun je informeren naar de voorwaarden voor studiefinanciering of studielening. Met deze financiering of lening kun je vervolgens jouw opleiding betalen.

Afhankelijk van welke uitkering je van UWV ontvangt, kun je soms een vergoeding krijgen voor je opleiding als dit onderdeel is van jouw re-integratie. Jouw adviseur werk of arbeidsdeskundige van UWV heeft meer informatie.

Ontvang je een uitkering via jouw gemeente? Dan kan ook de gemeente jou informeren over de mogelijkheden voor een vergoeding.

Met de informatie die je hebt gekregen kan je eventueel overleggen met jouw bewindvoerder. Ook hij of zij kan je adviseren in jouw situatie.

Met vriendelijke groet,
Marthijn
UWV Webcare

Door Lotte op donderdag 26 april 2018, 13:55

Beste UWV medewerker,
Mijn situatie is een beetje apart, ik ben sinds mei 2016 ziek en heb afgelopen februari WIA aangevraagd. Echter heeft mijn werkgever niets aan mijn reïntegratie gedaan en lijkt het er nu op dat ik nóg een extra jaar in dienst blijf met 70% salaris van mijn huidige werkgever, klopt dit?
Ik wil mezelf omscholen om weer aan de slag te kunnen, is het in mijn geval mogelijk aanspraak te maken op een tegemoetkoming in de studiekosten? Of kan dat enkel bij het ontvangen van een uitkering van het UWV?
Dank voor jullie reactie! Mvg, Lotte

Door UWV Webcare op maandag 30 april 2018, 10:50

Hallo Lotte,

Wat goed dat je aan omscholing denkt om je kans op een nieuwe baan te vergroten.

Je geeft aan dat je werkgever niets aan jouw re-integratie heeft gedaan. Dan is het zeker mogelijk dat je werkgever een loonsanctie krijgt. Hij moet dan maximaal 1 jaar langer jouw (huidige) loon doorbetalen. Meer informatie over een loonsanctie: https://www.uwv.nl/werkgevers/werknemer-is-ziek/loondoorbetaling/na-2-j….

Tijdens een loonsanctie is je werkgever nog steeds verantwoordelijk voor jouw re-integratie. Dit betekent dat je jouw opleidingsplannen en de kosten hiervoor bespreekt met je werkgever.

Wordt de WIA-uitkering toegekend (eventueel na de loonsanctie) en is je werkgever geen eigenrisicodrager? Dan nemen wij de verantwoordelijkheid voor jouw re-integratie over. Je kunt dan jouw opleidingsplannen bespreken met de arbeidsdeskundige van UWV.

Succes met je plannen!

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Door Lia op zondag 20 mei 2018, 18:43

Ik zit in de WAO en heb nooit door omstandigheden een opleiding kunnen volgen. Ik spreek 9 talen. (Alleen spreken) die ikzelf geleerd heb. Nu wil ik een opleiding volgen die ikzelf wil betalen,maar ben enorm bang dat het UWV eist dat ik dit niet mag volgen. Ik heb nooit een opleiding gevolgd die zijn afgemaakt. Maar wil heel graag. Ik voel me nu tussen een spagaat zitten. Bang om gekort te worden. De cursus is maar 1x per week. Full time werken zal misschien niet gaan. Ik doe het ook om contact te hebben met andere mensen.Waarom zijn jullie zo streng? En wat gaat er gebeuren als ik goedgekeurd wordt. Mag ik dan geen opleiding meer volgen. Ondanks dat ik hem zelf ga betalen. Waarom niet de regel: Wie betaalt die bepaalt.

Door Lia op zondag 20 mei 2018, 18:49

Helaas is opleiding net als geld hoe meer en hoger opleiding. Hoe meer je krijgt. Als je pech hebt gehad en nooit een opleiding had. Dan word je door UWV in dd de stortbak gegooid.

Door UWV Webcare op woensdag 23 mei 2018, 15:26

Hallo Lia,
Wat goed dat je onderzoekt of je een opleiding mag en kan volgen naast je uitkering.
Als je een WAO-uitkering ontvangt, mag je meestal een opleiding volgen naast je uitkering. Heb je deze plannen al eens besproken met de adviseur werk? Ik raad je aan om contact met de adviseur werk op te nemen om je opleiding te bespreken. Dit doe je door een bericht te sturen via de Werkmap op werk.nl.
Soms kan een opleiding vergoed worden door UWV. Ook als wij de opleiding niet vergoeden, mag je de opleiding meestal wel volgen. Je vindt hier meer informatie over het volgen van een opleiding tijdens je uitkering: https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wao-uitkering/re-integreren-….
Wordt je in de toekomst goedgekeurd en ben je al bezig met een studie? Dan mag je dit uiteraard blijven doen.
Ik wens je veel succes!
Met vriendelijke groet,
Lina
UWV Webcareteam

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord