UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Studie kiezen-handicap-beperking-hulp
Studie kiezen-handicap-beperking-hulp
Werken Achtergrond

Studie kiezen: met je hoofd én je hart

Je studiekeuze bepaalt je toekomst. Voor een deel althans. Belangrijk dus om de juiste keus te maken.

keer gelezen
5619

Een studie kies je niet zomaar. Je keuze beïnvloedt immers je kansen op werk. Ook als je een arbeidshandicap hebt en ook als je je wilt omscholen. Kies je met je hoofd of met je hart? 

'Luister naar je hart', adviseert 'geluksprofessor' Ruut Veenhoven. 'Kies een studie met uitzicht op een baan die bij je past, een baan waar je gelukkig van wordt. Maar onderzoek eerst eens of je met die studie überhaupt werk kunt vinden', waarschuwt arbeidsmarktadviseur bij UWV Michel van Smoorenburg. Veel mensen die voor een studie kiezen met een slecht arbeidsperspectief, komen namelijk in een baan onder hun niveau terecht, of in een heel andere richting. Ze hebben vaak ook spijt van hun keuze. 

Kansberoep

Niet hoofd óf hart dus, maar allebei. In ieder geval moet je weten waar je interesses en talenten liggen. Op internet vind je tips en hulpmiddelen om ze in kaart te brengen, zoals deze checklist Studiekeuze. UWV inventariseert regelmatig welke beroepen veel kans op een baan bieden en welke juist niet. Het overzicht op werk.nl geeft je een idee of er straks wel werk is in het beroep van je keuze. 

Studiekeuzecheck

Als je eenmaal weet wat je wilt, luidt de volgende vraag: is die studie eigenlijk wel geschikt voor jou en kun je de opleiding aan? Zeker als je een arbeidshandicap hebt, is het handig om dat te controleren. Wanneer je je vóór 1 mei voor een hbo of universiteit aanmeldt via studielink.nl, heb je recht op een studiekeuzecheck. Soms is die zelfs verplicht. Kies je na deze check toch liever een andere opleiding, dan kan dat. Je hoeft je dus niet voor de zekerheid voor 2 of meer studies op te geven.

Hoe de check eruitziet, verschilt per onderwijsinstelling. Bij de een is het een gesprek, bij de ander een vragenlijst en bij een derde een dagje 'proefstuderen'. Voor de inschrijving heb je een DigiD nodig. Verwerking van je aanvraag duurt ongeveer 5 dagen, dus doe dat bijtijds.

Toegankelijkheid

Geef je bij de studiecheck aan dat je een functiebeperking of chronische ziekte hebt, dan kun je worden uitgenodigd voor een intakegesprek. Samen met de studentendecaan bekijk je dan welke voorzieningen en aanpassingen nodig zijn om jou te kunnen laten studeren. Je kunt ook zelf contact opnemen met de studentendecaan.

Onderwijsinstellingen hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om hun gebouwen beter toegankelijk te maken. Ook hebben ze het mogelijk gemaakt om studieprogramma's aan te passen, door langere inlevertermijnen bijvoorbeeld, of een ander rooster. Deze lijst toont hoe studenten over een hogere onderwijsinstelling oordelen, onder meer over de toegankelijkheid.

Ben je meer geïnteresseerd in een mbo-opleiding? Dan is het handig je te oriënteren op mbostart.nl. Of kijk op de site van de Rijksoverheid over middelbaar beroepsonderwijs.

Ondersteuning UWV bij studie

UWV kan je bij je studie ondersteunen met bepaalde voorzieningen, zoals een doventolk, een aanpassing aan fiets of auto of een taxivergoeding. Informatie vind je op uwv.nl.

Hoe maak je de juiste studiekeuze?
Gepubliceerd op: 06-12-2016

Lees meer over

Opleiding

Reacties

Door Danny op vrijdag 30 december 2016, 11:25

Ik wil jullie bedanken voor die antwoord.Want ik hoorde veel om mijn toen ik wwb ww had zoekende naar baan en niet juiste opleiding volgde of zelfs in schulden en niet juiste opleiding volgde en geen baan en geen juiste werkgever.dit raakte mijn als werkzoekende Ik vindt goed dat van uit tegenprestatie wwb werkzoekende juiste hulp wordt geboden.Want ik sprak zie mensen die 12 jaar of langer wwb of afhankelijk waren en vanuit gemeente werken en inkomen en uwv medewerkers een baan opleiding werkgever vonden ik vondt dat knap.Wat ik ook zag dat andere mensen werkgever vonden of mensen die somber waren negatief naar werkgever of via participatie Re-integratie­trajecten werkgever vonden.vindt wel dat veel wwb ers wsw ers (wa jongers) zoekende zijn naar antwoorden vreemd vinden voor uitzendbureau te gaan werken.en niet bij wsw bedrijf mogen werken en zoekende zijn naar hun zelf of onrustig en vragen zich of wat met sociale werkvoorziening bedrijf en afdeling en gaat gebeuren.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord