UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Terugblik op 2018
Depressievrij jaar
Mijn ziekte/beperking Blog

Terugblik 2018: voorzichtig positief na zware tijd

Deverra kreeg door haar Q-koorts te maken met depressie en verlies van energie. Het afgelopen jaar is ze depressievrij gebleven. Ze durft weer voorzichtig optimistisch te zijn.

keer gelezen
644

Deverra (44, WIA) kreeg te maken met de gevolgen van Q-koorts. De ziekte slokte al haar energie op. Werk en status werden op slag onbelangrijk. Daarbij kreeg ze een zware depressie. Haar terugblik aan het einde van het jaar laat gelukkig weer lichtpunten zien.

‘Wat je ook hebt, je bent een mooi mens, je mag er zijn.’

Nog even en dan is 2018 voorbij. Een terugkerende gewoonte van mij is om terug te blikken op het afgelopen jaar, maar ook op de periode die eraan voorafging.

Dit jaar begon ik met schrijven voor UWV Perspectief en had ik net heel zware jaren afgesloten, zowel lichamelijk als geestelijk. Jaren van eenzaamheid, acceptatie, dealen met de omgeving, begrip en onbegrip, verdriet, verlies, pijn, intense onmenselijke pijn. Gevolgd door leren hoe ik er toch het beste ‒ van wat er over is ‒ uit kan halen.

Universeel

Ik begon dus met schrijven. Althans, voor UWV Perspectief. Schrijven doe ik al vanaf 2007, met als doel ervaringen delen, ongeacht jouw of mijn ziekte of beperking. Gevoelens en emoties zijn universeel. De processen die je doorloopt ook. Ik heb in de afgelopen jaren diepe eenzaamheid gevoeld en ik hoop dat deze blog ‒ en ook  verhalen van andere schrijvers ‒ eraan bijdragen dat mensen zich kunnen herkennen, weten dat ze er niet  alleen voor staan. Dat deze emoties er ook mogen zijn.

Overwinning

In mijn vorige blog schreef ik over depressie. Het afgelopen jaar was ik ‘depressievrij’ en dat is een hele overwinning. Ik kijk daarom ook met verwondering naar mijzelf, naar mijn omgeving, maar vooral naar afgelopen jaar: het is me gelukt! Het is soms zelfs een beetje eng om weer voorzichtig positief te zijn, om stappen vooruit te maken na zo veel stappen terug te hebben moeten doen.

Vechtlust

Ik ben verwonderd over de lieve en mooie reacties op sommige blogs, over mijn eigen kracht en vechtlust, maar zeker ook over die van jullie. Over hoe we allemaal onze eigen weg zoeken in de soms ondoordringbare wereld van (chronisch) ziek zijn of moeten leven met beperkingen.
Kijk met verwondering naar jezelf, want wat je ook hebt, je bent een mooi mens, je mag er zijn. Vergeet dat nooit.

Wil je reageren op de blog van Deverra? Laat je reactie achter onder het artikel.

 

Lees ook de eerdere blogs van Deverra:

Gepubliceerd op: 07-12-2018

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord