UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING

UWV Perspectief

tips voor bealstingaangifte
tips voor aangifte belasting 2017
Geld Tips

Tips voor belastingaangifte 2017

Veel mensen zien op tegen de aangifte inkomstenbelasting, terwijl het een aardig bedrag aan teruggave kan opleveren. Doen dus!

keer gelezen
3458

UWV draagt je inkomstenbelasting rechtstreeks voor je af aan de Belastingdienst. Als je je aangifte inkomstenbelasting indient, kun je zien of je recht hebt op teruggave van (een deel) van je geld.

'Heb je veel zorgkosten gemaakt door je ziekte of handicap?'

Specifieke zorgkosten

Zorguitgaven waarvoor je geen vergoeding hebt gekregen, geef je op als ‘specifieke zorgkosten’. Op de website van de Belastingdienst en op meerkosten.nl vind je een overzicht van de kosten die hiervoor in aanmerking komen. Aan die aftrek zijn wel voorwaarden verbonden. Zo gaat het alleen om kosten die je niet vergoed krijgt. Lees voor meer informatie het artikel Belastingaftrek zorgkosten 2017 op UWV Perspectief.

Tegemoetkoming ziektekosten

Verlies je door de aftrek van zorgkosten je recht op heffingskortingen? Dan maakt de Belastingdienst een nieuwe berekening voor je zodat je je heffingskorting(en) behoudt. Een eventuele teruggaaf wordt dan uitbetaald als ‘tegemoetkoming specifieke zorgkosten’. De site van de Belastingdienst geeft hierover meer uitleg.

Gratis hulp

Er zijn verschillende mogelijkheden om hulp te krijgen bij het indienen van je aangifte. De Belastingdienst biedt een overzicht van diverse organisaties die je hierbij kunnen helpen. Als iemand je helpt bij het invullen van je aangifte, dan is het wel belangrijk dat je een machtigingscode aanvraagt. De code ontvang je na aanvraag binnen 5 dagen op je woonadres. Voor de aangifteservice van de vakbonden FNV en CNV gelden geen inkomensgrenzen. De FNV adviseert alleen leden, dit is gratis. De CNV helpt je ook als je geen lid bent, je betaalt wel een vergoeding tussen de € 57 en € 85. CNV-leden betalen een klein bedrag. Er zijn steeds meer bibliotheken die met speciale belastingspreekuren hulp aanbieden. Kijk voor de mogelijkheden bij de openbare bibliotheek bij jou in de buurt.

Belastingtelefoon

Ben je geen lid van een vak- of ouderenbond en valt je inkomen onder een bepaalde grens? Dan kun je ook terecht voor gratis hulp bij de Belastingdienst. Maak hiervoor een afspraak via de BelastingTelefoon: 0800-0543 (gratis). Je kunt ook kijken of er een Belastingwinkel in de buurt is waar studenten je gratis helpen bij je aangifte. 

Digitaal of op papier?

Je kunt je aangifte digitaal indienen via de online aangifte op Mijn Belastingdienst of met de app Aangifte 2017 (de apps voor 2017 zijn binnenkort beschikbaar voor iOS en Android). Om digitaal aangifte te kunnen doen heb je een DigiD nodig. De Belastingdienst heeft je gegevens – voor zover bij hen bekend – al ingevuld. Je hoeft het aangifteformulier alleen maar aan te vullen en te controleren. Zorg- en ziektekosten moet je altijd zelf aanvullen. Maak je liever gebruik van het papieren aangifteformulier? Vraag het P-formulier dan aan via de BelastingTelefoon: 0800-0543 (gratis).

Uitstel aanvragen voor 1 mei

Red je het niet om vóór 1 mei alles bij elkaar te zoeken, dan kun je uitstel aanvragen tot 1 september. Dit kun je online doen via Mijn Belastingdienst. Zorg dat je verzoek ingediend is voor 1 mei. Binnen 3 weken na je aanvraag ontvang je een brief met de bevestiging.

Jaaropgaaf UWV

Lees hier hoe het zit met je jaaropgaaf 2017 van UWV.

Meer lezen op UWV Perspectief? 

Gepubliceerd op: 07-03-2016

Lees meer over

Arbeidsbeperking Uitkering

Reacties

Door chitra op zaterdag 19 mei 2018, 04:37

Tja Gemeente den-haag is erg zuinig individuele ink.toeslag is het enige dat je kunt krijgen, Ik heb een kleine auto stel als ik na 6mnd ander koop auto krijg ik dit ook niet ZO erg. Ik heb fibromyalgie (en nog meer bep.)maar geen niet ontdekte reuma dus pis ik naast de pot. Ik heb ik geen werk verplichting ik kan geen geregeld werk doen omdat ik vaak dagen energieloos ben. Vrijwill. werk kon niet . ik ben ook mantelzorger voor mijn moeder ook de kosten is voor mij.
dan nog dat neppe inschrijf dat je als werkzoekende MOET ingeschreven staan want Afkeuren is historie, Pis weer naast de pot, schandalig gewoon zoveel asiel zoekers en werkzoekenden komen niet eens aan de bak. zij willen graag werken ze krijgen alles gedaan Niet erg hoor, maar laat mij dan ook niet in de steek. Wie ziek is zitten ze als een wolf achterna.Geen pardon lijst is vol,waarom kunnen andere gemeente veel meer doen voor een minima.Ik moet zo verder want extra geld gaat ergens anders Schandalig dat wou ff ik kwijt.

Door UWV Webcare op woensdag 23 mei 2018, 12:25

Hallo Chitra,

Wat naar dat jouw ervaring is dat je weinig hulp krijgt via jouw gemeente. Ik begrijp dat je hier jouw verhaal even kwijt wou.

Ik kan je echter niet informeren over de hoogte en verplichtingen van je uitkering als je door de gemeente wordt betaald.

Wel wil ik je graag informeren over de website van het NIBUD: https://www.nibud.nl/. Zij hebben een heleboel practische tips over onder andere besparen en rondkomen. Mogelijk vind je hier nuttige informatie die jij kunt gebruiken.

Ik wens je een fijne dag toe!

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord