Door Q-koorts werd Deverra’s leven totaal op z’n kop gezet. Ze kan niet meer doen wat ze wil en heeft daardoor veel nagedacht over hoe mensen haar kunnen helpen. ‘Eerst moest ik leren wat hulp vragen is.’ Ook erkenning is een belangrijk gegeven.
Hoe vaak heb ik niet gehoord: ‘Als er iets is wat ik voor je kan doen moet je het zeggen’. In slechte tijden weet ik zelf niet wat ik nodig heb en wat een ander kan doen. Het heeft me jaren gekost om daar achter te komen. Eerst moest ik leren wat hulp vragen is, daarna het durven vragen en over de drempel heen stappen om het dan ook daadwerkelijk te doen. Tot iemand zei: ‘Mensen helpen graag andere mensen, probeer het maar eens, dan zul je zien dat het meevalt.’ Degene die dat zei kwam op een ochtend broodjes brengen, zodat ik kon ontbijten.
Een rietje in een glas
Anderen kunnen mijn pijn niet wegnemen, mijn ziekte niet dragen, laat staan wegnemen. Ik heb me lang afgevraagd hoe mijn omgeving zou kunnen helpen. Ik heb ervaren dat er twee soorten hulp zijn: praktische en emotionele hulp. Praktische hulp is bijvoorbeeld de boodschappen doen, koken of een maaltijd in de vriezer zetten, ergens mee naartoe rijden of een glas water neerzetten met daarnaast pijnstillers, een rietje in een glas doen omdat ik niet rechtop kan zitten.
Bij je zitten op de bank
Emotionele hulp is dat mensen er zijn in stilte, dat ze mij blijven uitnodigen voor iets, ook al staat wel vast dat ik niet kom. Emotioneel helpen is de ander het gevoel geven dat die erbij hoort. Er nog toe doet. Bij je zitten op de bank of naast het bed. Ik woon bijvoorbeeld alleen en wanneer ik Q-koorts- of zenuwpijnaanvallen heb, ben ik soms angstig. Ik wil dan gewoon niet alleen zijn. De fysieke aanwezigheid van een ander, zonder woorden, maakt dat ik me veilig voel.
De ander erkennen
Hulp is luisteren. De ander erkennen. Zonder het welbekende: ‘Ik ben ook wel eens moe, of: ‘Ja, dat heb ik ook wel eens’, of: ‘De buurvrouw van die en die heeft dat ook’, of: ‘Je ziet er niet ziek uit.’
Echte hulp is er gewoon zijn.
Lees ook de eerdere blogs van Deverra op UWV Perspectief
- Wat is succes als je chronisch ziek bent
- Noodvoorraad energie soms al op bij het wakker worden
- Vrijheid door mijn ziekte
- Leren rondkomen van een lager budget
- Leven met Q-koorts: veel plannen vallen in duigen
- Toeteren bij de slagboom, maar de grenzen blijven dicht
- Motivatie en inspiratie
- ‘Schrijven heeft mijn leven gered’
- Terugblik 2018: voorzichtig positief na zware tijd
- Als ik mij eenzaam voel …
- Wederzijdse waardering
- Momenten die om moed vragen
- Kansen met Q-koorts
- Afspraak onder voorbehoud
- Chronisch ziek betekent onzekerheid
Reacties
Reactie toevoegen
Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld