UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Vrouw op vakantie met de caravan
Geld Achtergrond

Vakantiegeld van UWV

Als je een Wajong-, WIA-, WAO- of WAZ-uitkering van UWV ontvangt, krijg je in mei ook vakantiegeld. Wat is de betaaldatum in 2020?

keer gelezen
2413

Vakanties verlopen dit jaar veelal wat anders, maar je vakantiegeld bij je uitkering krijg je natuurlijk wel gewoon. Hoe zit het ook alweer met de betaling van je vakantiegeld? Wanneer krijg je dit uitbetaald door UWV? Lees hoe het zit. 

Als je een uitkering van UWV ontvangt, krijg je in mei daarnaast ook vakantiegeld. Dit vakantiegeld is 8% van je bruto-uitkering. Hiervan trekt UWV loonbelasting en premies af. Het bedrag dat overblijft, ontvang je op je rekening. 

Wanneer krijg ik mijn vakantiegeld van UWV?

Heb je een WAO-, WIA-, Wajong- of WAZ-uitkering? Dan betaalt UWV je vakantiegeld samen met je uitkering, de betaaldatum dit jaar is 20 mei. Stopt je uitkering eerder? Dan krijg je je vakantiegeld in de laatste maand waarin je je uitkering ontvangt.

En hoe zit het met WW?

Heb je een gedeeltelijke WW-uitkering? Dan krijg je je vakantiegeld in mei tegelijk met je uitkering. In 2020 is dit op 25 mei. Als je WW-uitkering stopt, betaalt UWV je vakantiegeld zo snel mogelijk na de laatste betaling. Heb je een gedeeltelijke IOW-uitkering dan staat het geld tegelijk met je uitkering van mei op je rekening, dit jaar is dat 25 mei. Je krijgt alleen vakantiegeld over de maanden waarin je een uitkering hebt ontvangen. 

Betaalspecificatie mei met vakantiegeld

In Mijn UWV zie je een betaalspecificatie staan met het precieze bedrag dat je ontvangt. Wil je weten wanneer deze klaarstaat? Meld je dan aan voor de Berichtenbox van Mijn overheid. Je krijgt direct een e-mail als de betaalspecificatie klaarstaat. 

Vakantiegeld en Ziektewet-uitkering

Als je een Ziektewet-uitkering hebt, dan is je uitkering al inclusief vakantiegeld. Je ontvangt geen apart bedrag in mei.

Loonbelasting en premies

Voor de berekening van de loonbelasting en de premies die UWV aftrekt van je vakantiegeld, wordt de tabel bijzondere beloning gebruikt. Het percentage dat van je vakantiegeld afgaat, is daarom (meestal) hoger dan het percentage dat van je uitkering afgaat.

Geen vakantiegeld gekregen?

Heb je eind mei nog geen vakantiegeld ontvangen, terwijl je dat wel zou moeten krijgen? Bel dan met UWV Telefoon via 088 - 898 92 94, lokaal tarief. De belkosten zijn afhankelijk van je telefoonaanbieder.

Overstap oude Wajong naar Wajong 2010 en vakantiegeld

Op het Wajong-forum is uitgelegd hoe je vakantiegeld wordt berekend als je gedurende het jaar overgestapt bent van oude Wajong naar Wajong 2010. Lees het antwoord in dit topic over vakantiegeld.

Reageer!

Waar gebruik jij je vakantiegeld voor? Ga je ervan op vakantie, of gebruik je het voor het betalen van rekeningen of schulden of voor vervanging van spullen in huis? Laat je reactie hieronder achter.

Meer informatie over de betaling van uitkeringen vind je op uwv.nl.

Update artikel: 7 april 2020

Gepubliceerd op: 15-04-2019

Lees meer over

Uitkering Vakantie

Reacties

Door Madeliefje op donderdag 25 april 2019, 19:34

verplicht eigen risico zorgverzekering, eigen bijdrage medicijnen, aflossen schulden

Door medusa op donderdag 25 april 2019, 19:43

Ik gebruik het meestal voor winterschoenen of jas, e.d. vakanties heb ik nooit, teveel reiskosten naar ziekenhuis en elk jaar eigen risico.

Door H. op donderdag 25 april 2019, 19:47

Ik fotografeer al vanaf mijn 8ste jaar , tijd voor een nieuwe camera. Straks krijg een assitentiehond , kan ik die ook op de foto zetten. Vooral natuur foto' s maak ik en hier gaan ze de wegen verbreden dus dat fotografeer ik ook. Heb een band met de werklui , zeker omdat ik verplaatst met een pendel ( een voertuig zeg maar voor mijn rolstoel ). Waar ik 4 jaar geleden in belangt ( rolstoel ) door artrose en jicht.

Door Miranda op donderdag 25 april 2019, 20:10

Mijn vakantie geld wordt gebruikt om het eigenrisico te betalen en de extra zorgkosten die niet gedekt worden en dus zelf moeten betalen en daar kom ik dus aan tekort,voorheen kregen we via CAK nog wat maar nu kom ik tekort door de vele extra ziektekosten .

Door Rosman op donderdag 25 april 2019, 20:57

Ik gebruik mijn vakantiegeld voor het betalen van rekeningen.
Of vervanging van spullen in huis.
En een deel van mijn vakantiegeld is voor onverwachtenkosten.
Zo dat ik buffer achter de hand heb.

Door Sterre op donderdag 25 april 2019, 21:01

Vakantiegeld gaat naar vaste lasten algemeen. Huur, energierekening, eten ed worden duurder. Overige gaat naar therapie en hulpmiddelen die niet vergoedt worden. Auto APK. Ik ben blij dat het bestaat

Door Erich op donderdag 25 april 2019, 21:04

Ik gebruik mijn vakantiegeld om ee fout van de belastingdienst te betalen.

En als er wat overblijft dan sparen voor onvoorziene uitgaven.

Door Lydia op donderdag 25 april 2019, 21:12

Een gedeelte gaat naar het eigen risico zorgverzekering (is al besteed) en naar 'niet vergoede zorgkosten'. Gelukkig blijft er nog iets over voor een bescheiden vakantie. En soms wordt het besteed aan iets opknappen in de woning, een nieuw bed, of iets dergelijks.

Door Gerda op donderdag 25 april 2019, 21:45

Ik gebruik het voor betalen van rekeningen/schulden en vervanging kapotte spullen

Door Jelmer Meijer op donderdag 25 april 2019, 21:47

Voor een abonnement bij het zwembad. De rest bewaar ik voor onvoorziene omstandigheden.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord