UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Arbeidsdeskundige Karin voor kantoor UWV
Werken Interview

Vanuit de Wajong aan het werk als arbeidsdeskundige

Door een burn-out ontdekte Karin dat ze asperger heeft en kwam in de Wajong. Inmiddels is ze arbeidsdeskundige bij UWV, waar ze haar ervaringen gebruikt om anderen te helpen. 

keer gelezen
456

Karin Teeuwissen–van den Hazel (33, voorheen Wajong) ontdekte tijdens haar burn-out dat ze het syndroom van Asperger heeft. Door een succesvolle re-integratie werkt ze nu als arbeidsdeskundige bij UWV. Hier kijkt ze vooral naar wat mensen met een arbeidsbeperking wel kunnen.

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

‘Ik zeg tegen klanten het liefst: ga het maar proberen’

Karin Teeuwissen–van den Hazel werkte tot haar 26e als ambulant begeleider, toen ze een burn-out kreeg. Ze vertelt: ‘Ik begeleidde gezinnen, mensen met een lichte verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek. Ik had altijd een volle werkweek. Van de ene op de andere dag kon ik niks meer. Ik lag thuis op de bank en kreeg mijn armen niet eens meer omhoog.’ De burn-out bleek veroorzaakt te zijn doordat Karin een vorm van autisme heeft: asperger. ‘Daar kwam ik door mijn burn-out achter. Omdat ik me makkelijk kan aanpassen, is het lang goed gegaan. Ik was me er nooit bewust van dat ook ik grenzen heb. Ik bleef steeds het uiterste van mezelf vragen. Tot het niet meer ging.’ 

Psychische drempel

Kort na de diagnose asperger werd Karin ontslagen. Ze kwam in een lastige positie: omdat ze geen werkgever meer had en een WW-uitkering kreeg, had ze geen recht op voorzieningen van UWV, zoals een re-integratiecoach. Karin: ‘Ik zocht contact met mijn voormalig WW-werkcoach van UWV, die heel goed meedacht. Ik heb daar echt geluk mee gehad. Hij adviseerde om Wajong aan te vragen, omdat dat de enige manier leek om ondersteuning te krijgen. Ik dacht wel: wie gaat mij nou in de Wajong toelaten? Daarnaast was Wajong voor mij een behoorlijke drempel, want voorheen werkte ik met mensen in de Wajong en nu zou ik zelf een Wajonger worden. Een arbeidsconsulent van MEE ondersteunde mij tijdens de beoordelingsgesprekken bij UWV. Uiteindelijk oordeelde UWV dat ik recht had op Wajong.’ 

Arbeidsdeskundige iets voor mij?

Door de Wajong-uitkering kon Karin rustig onderzoeken hoe ze goed aan het werk zou kunnen blijven. Karin: ‘Tijdens mijn re-integratie bleek dat mijn werkervaring, competenties en interesse heel goed aansluiten bij het vak van arbeidsdeskundige. Daarom heb ik een post-hbo-opleiding arbeidsdeskundige gevolgd met daarnaast een master sociale zekerheid. Ook heb ik gesprekken gehad met verschillende arbeidsdeskundigen, waaronder mijn eigen arbeidsdeskundige van UWV in Amersfoort, die aan mij vroeg: ‘Hoe zou jij het vinden om hier te komen werken?’ Ik was verrast in positieve zin. Ik had wel de droom om ooit arbeidsdeskundige te worden bij UWV, om mijn eigen ervaringen te kunnen gebruiken in mijn werk. Dat me dat meteen bij de herstart van mijn carrière werd gevraagd, had ik nooit verwacht.’ 

Aan de slag als arbeidsdeskundige

Karin mocht op gesprek komen. ‘Ik merkte dat er vooroordelen waren over mijn beperking in combinatie met het werk van arbeidsdeskundige. Ik kon de vooroordelen weerleggen en inmiddels ben ik 3 jaar aan het werk als arbeidsdeskundige. En dat gaat heel goed. Er is rekening gehouden met bepaalde randvoorwaarden, zoals een vaste werkplek en een directe collega als aanspreekpunt. Er is geregeld afstemming met mijn jobcoach en manager om te checken hoe het gaat. Ik ben nog altijd geneigd door te schieten, dus dit is voor mij echt nodig om te voorkomen dat ik weer onderuitga. Mijn werkomgeving voelt veilig, mensen weten van mijn beperking en ik kan erover praten.’ 

Ervaringsdeskundige

‘Door mijn eigen ervaringen kan ik klanten heel goed helpen. Ik gun iemand zijn ontwikkeling en kansen. Ik heb zelf meegemaakt dat iemand mij vanwege mijn Wajong-beoordeling afraadde arbeidsdeskundige te worden. Gelukkig kreeg ik toch het vertrouwen en mocht het proberen. 

Je kunt wel voor iemand gaan denken, diegene beschermen en zeggen dat wat hij wil toch niet gaat lukken, maar dat werkt niet en is demotiverend. Als ik iemand tegenover me heb die heel graag iets wil, zeg ik liever: ‘Ga maar proberen en ervaren’, dan dat ik iemand tegenhoud in zijn of haar ambitie. Gaat het toch fout, dan leert diegene daar alleen maar van. En gaat het goed, dan is dat een mooie succeservaring, net zoals ik zelf heb gehad.’ 

Gepubliceerd op: 19-02-2019

Reacties

Door Martha op woensdag 20 februari 2019, 11:57

Held! ?

Door Marcel op donderdag 28 februari 2019, 20:08

ROND UIT GEWELDIG .er zou in deze walgelijke R.O.T. ROT maatschappij veel en veel meer erkenning moeten zijn en begrip voor mensen met autisme .want nu is het slecht voor woorden .
Nederland een tolerant en begrip vol land .ammahoela. Als je IETS mankeert maar dan ook maar IETS .dan loopt iedereen met een klere KLERE boog om je heen .wat dat aan gaat zou er veel meer voorlichting en bekendheid aan moeten woorden gegeven .aan het fenomeen AUTISME .
Wat betreft de emancipatie van autisme in de breedste win van het woord. Is Nederland een walgelijk .klote banane republiek ..
Er zijn nog werelden WERELDEN W.E.R.E.L.D.E.N. TE WINNEN .

Door Ingrid op vrijdag 8 maart 2019, 15:37

Leuk artikel hoor, jammer alleen dat deze dame in de huidige situatie niet meer in aanmerking komt voor Wajong. Geeft een verkeerd beeld van de werkelijkheid.

Door Sabine op zaterdag 9 maart 2019, 20:43

Naaah zie dit net ineens voorbij komen, bekend gezicht uit Ermelo. Leuk om te lezen dat het nu zo goed met je gaat, weet hoe moeilijk autisme kan zijn. - Sabine (uit Nunspeet)

Door Jos Nederpel op zondag 10 maart 2019, 15:36

Beste Karin, gefeliciteerd met je baan! Je bent een inspiratiebron voor mij als mede-ervaringsdeskundige.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord