UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Uitgangspunt van de wijzigingen: werken loont
Geld Nieuwsbericht

Veranderingen Wajong vanaf 1 januari: let op de brievenbus

Uitgangspunt van de wijzigingen: werken loont.

keer gelezen
642

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong. Belangrijkste wijziging: het berekenen van de Wajong-uitkering wordt een stuk makkelijker. Wat de veranderingen precies voor jou betekenen, leggen we uit in een brief die je binnenkort van UWV ontvangt.

Uitgangspunt van de wijzigingen van de Wajongregels is dat je er in principe op vooruit gaat als je gaat werken naast je uitkering. Werken loont dus. Belangrijk: je kan altijd terugvallen op de Wajong als je je baan verliest. Nog een belangrijke verandering: je behoudt vanaf 1 september 2020 je volledige Wajong-uitkering als je een studie of opleiding volgt.

Iedereen krijgt een brief

Als je naast je Wajong-uitkering geen inkomsten hebt, ontvang je rond 15 oktober een brief over de veranderingen vanaf 1 januari 2021. Omdat je geen inkomen hebt, blijft je uitkering gelijk. Als je arbeidsvermogen hebt en van UWV hulp krijgt om aan het werk te gaan en te blijven, dan blijf je deze hulp houden.

Heb je oude Wajong en ben je deels arbeidsongeschikt en heb je geen inkomen, dan ontvang je rond 22 oktober een brief met de mededeling dat je uitkering hoger wordt. Dit komt omdat er geen verschil meer is tussen gedeeltelijk en volledig arbeidsongeschikt. Je krijgt dan een volledige uitkering.

Als je Wajong 2015 hebt en je hebt naast je uitkering inkomsten, dan ontvang je rond 22 oktober een brief met de mededeling dat je uitkering hoger wordt. Dit komt omdat je een groter deel van je inkomsten mag houden.

Garantiebedrag

Heb je inkomen uit sv-loon, loon uit arbeid waarover je belastingen en sociale verzekeringspremies betaalt, of ben je zelfstandige, dan kunnen we niet bepalen of je er door de Wajong-veranderingen op vooruit gaat. Je ontvangt dan een brief waarin dit wordt aangegeven. En omdat we niet kunnen bepalen of je er door de Wajong-veranderingen op vooruit gaat, wordt in de brief het garantiebedrag aangekondigd. Dat wil zeggen dat als je in december 2020 en januari 2021 inkomsten hebt, een garantiebedrag wordt vastgesteld. Als je inkomen volgens de nieuwe regels lager wordt, dan zorgt het garantiebedrag ervoor dat je er qua inkomen niet op achteruit gaat. Het garantiebedrag wordt in december 2020 berekend. Je ontvangt daar later nog een brief over.

Klik hier voor meer informatie over het garantiebedrag.

Beslisboom en rekenhulp

Wil je weten wat de veranderingen voor jou betekenen, vul dan de Beslisboom op uwv.nl in.

Algemene informatie over de veranderingen staat op uwv.nl/veranderingenwajong.

Naar verwachting is eind oktober een Rekenhulp beschikbaar waarbij je de hoogte van je bruto Wajong-uitkering met ingang van 1 januari 2021 kan berekenen. Overigens is de hoogte van het garantiebedrag hierin niet meegenomen.

Meer informatie

Op UWV Perspectief is een speciale informatiepagina beschikbaar waar alle veranderingen staan vermeld, plus uitlegvideo’s en interviews met Wajongers over de Wajongmaatregelen.

Vanaf 15 januari 2021 staat de betaalspecificatie op uwv.nl/mijnuwv. Daar kun je zien hoe hoog het bruto- en nettobedrag van je uitkering (en eventueel toeslag) vanaf januari is.

Belangrijk: gevolgen voor toeslagen

Als je uitkering omhoog gaat, heeft dit wel gevolgen voor eventuele toeslagen die je van UWV, de Belastingdienst of andere instanties ontvangt. Geef de verandering in de hoogte van je uitkering dan ook direct aan deze instanties door.

 

GEPUBLICEERD OP 14-10-2020

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord