Naar hoofdinhoud

Verlaging van de Wajong op 1 januari 2018

‘Wie gaat iets merken van de verlaging van de Wajong?’

De maximale uitkering van Wajongers met arbeidsvermogen gaat per 1 januari 2018 omlaag: van 75% naar 70% van het wettelijk minimumloon. Wie gaat hier iets van merken?

Heb je geen arbeidsvermogen? Dan blijft je uitkering 75% van het wettelijk minimumloon. Heb je wel arbeidsvermogen? Dan wordt in principe de maximale uitkering verlaagd van 75% naar 70%. Als je werkt, dan lees je hieronder of je straks iets van die verlaging gaat merken of niet.

Heb je oude Wajong?

Heb je oude Wajong en arbeidsvermogen? En heb je naast je uitkering geen inkomsten of inkomsten van minder dan 20% van het wettelijk minimumloon? Dan wordt je uitkering verlaagd naar 70% van het wettelijk minimumloon. Als je meer dan 20% van het wettelijk minimumloon verdient, dan merk je niets van de uitkeringsverlaging.

Overstap naar Wajong 2010 - Voortgezette Werkregeling

Het kan financieel aantrekkelijk zijn om van de oude Wajong over te stappen naar de Wajong 2010 - Voortgezette Werkregeling. Je krijgt dan wel te maken met extra rechten en plichten, meer hierover lees je op uwv.nl.

Heb je Wajong 2010?

Als je Wajong 2010 hebt en je meer verdient dan 80% van het wettelijk minimumloon, dan merk je niets van de uitkeringsverlaging.
Als je minder verdient dan 80% van het wettelijk minimumloon, dan gaat je uitkering omlaag.
Studeer je en ontvang je een uitkering van 25% van het wettelijk minimumloon? Dan blijft je uitkering hetzelfde zolang je studeert.

Wil je weten wat de verlaging voor jou als Wajonger met arbeidsvermogen betekent?

Maak dan een inschatting van je totale inkomsten met behulp van de rekenhulp oude Wajong en rekenhulp Wajong 2010. Hoe hoog je Wajong-uitkering vanaf 1 januari 2018 precies is, zie je op de betaalspecificatie van je Wajong-uitkering van januari 2018.

Brief met toelichting

Alle Wajongers met arbeidsvermogen ontvangen uiterlijk begin december van UWV een brief. In die brief staat wat er vanaf 1 januari 2018 verandert in de Wajong-uitkering. UWV kan in deze brief nog niet aangeven hoe hoog je uitkering op 1 januari 2018 precies wordt, omdat dit afhangt van je persoonlijke situatie op die datum.

 

Lijstje met handige links

  • Rekenhulp voor zowel oude Wajong als Wajong 2010 
  • Actuele informatie en toelichtingen vind je op deze site en uwv.nl/vragenwajong
  • Wil je ervaringen uitwisselen met andere Wajongers praat dan mee op het Wajong-forum
  • Heb je nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/vragenwajong. Als je na het lezen van de informatie toch nog meer wilt weten, neem dan contact op met UWV via 0900 - 92 94 (starttarief 4,5 cent en daarna 4 cent per minuut, plus de gebruikelijke belkosten).

Gerelateerde artikelen

Hulpverlening door Bremanregeling

Loonaanvulling met de Bremanregeling

Heb je een Wajong-uitkering en verdien je minder dan normaal? Misschien kom je in aanmerking voor de Bremanregeling.

Online rekenhulp Wajong

Vernieuwde rekenhulp voor Wajongers

Met de nieuwe rekenhulp kan iedereen die zijn definitieve beoordeling arbeidsvermogen heeft ontvangen, zien hoeveel er verandert in de hoogte van zijn of haar uitkering.

hoogte arbeidsongeschiktheidsuitkering verschillend bij dezelfde ziekte.

Zelfde ziekte, andere beoordeling door UWV

2 mensen met dezelfde ziekte krijgen soms toch een verschillende uitkering. Hoe kan dat?

WIA uitkering aanvragen bij UWV meer informatie online

In 6 stappen naar de WIA

Je bent al bijna 2 jaar ziek en wilt graag weer werken. Maar je ziekte belemmert dat. Wat kan UWV voor je betekenen?