De maximale uitkering van Wajongers met arbeidsvermogen gaat per 1 januari 2018 omlaag: van 75% naar 70% van het wettelijk minimumloon. Wie gaat hier iets van merken?

'Wie gaat iets merken van de verlaging van de Wajong?'

Heb je geen arbeidsvermogen? Dan blijft je uitkering 75% van het wettelijk minimumloon. Heb je wel arbeidsvermogen? Dan wordt in principe de maximale uitkering verlaagd van 75% naar 70%. Als je werkt, dan lees je hieronder of je straks iets van die verlaging gaat merken of niet.

Heb je oude Wajong?

Heb je oude Wajong en arbeidsvermogen? En heb je naast je uitkering geen inkomsten of inkomsten van minder dan 20% van het wettelijk minimumloon? Dan wordt je uitkering verlaagd naar 70% van het wettelijk minimumloon. Als je meer dan 20% van het wettelijk minimumloon verdient, dan merk je niets van de uitkeringsverlaging.

Overstap naar Wajong 2010 - Voortgezette Werkregeling

Het kan financieel aantrekkelijk zijn om van de oude Wajong over te stappen naar de Wajong 2010 - Voortgezette Werkregeling. Je krijgt dan wel te maken met extra rechten en plichten, meer hierover lees je op uwv.nl.

Heb je Wajong 2010?

Als je Wajong 2010 hebt en je meer verdient dan 80% van het wettelijk minimumloon, dan merk je niets van de uitkeringsverlaging.
Als je minder verdient dan 80% van het wettelijk minimumloon, dan gaat je uitkering omlaag.
Studeer je en ontvang je een uitkering van 25% van het wettelijk minimumloon? Dan blijft je uitkering hetzelfde zolang je studeert.

Wil je weten wat de verlaging voor jou als Wajonger met arbeidsvermogen betekent?

Maak dan een inschatting van je totale inkomsten met behulp van de rekenhulp oude Wajong en rekenhulp Wajong 2010. Hoe hoog je Wajong-uitkering vanaf 1 januari 2018 precies is, zie je op de betaalspecificatie van je Wajong-uitkering van januari 2018.

Brief met toelichting

Alle Wajongers met arbeidsvermogen ontvangen uiterlijk begin december van UWV een brief. In die brief staat wat er vanaf 1 januari 2018 verandert in de Wajong-uitkering. UWV kan in deze brief nog niet aangeven hoe hoog je uitkering op 1 januari 2018 precies wordt, omdat dit afhangt van je persoonlijke situatie op die datum.

 

Lijstje met handige links

  • Rekenhulp voor zowel oude Wajong als Wajong 2010 
  • Actuele informatie en toelichtingen vind je op deze site en uwv.nl/vragenwajong
  • Wil je ervaringen uitwisselen met andere Wajongers praat dan mee op het Wajong-forum
  • Heb je nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/vragenwajong. Als je na het lezen van de informatie toch nog meer wilt weten, neem dan contact op met UWV via 0900 - 92 94 (starttarief 4,5 cent en daarna 4 cent per minuut, plus de gebruikelijke belkosten).

Reacties

Door Happygirl op dinsdag 24 oktober 2017, 12:36

Iedere x lees ok tegen strijdigheden ij heb wajong 2010 plus wajong uit werk verdien ik 900 euro netto bruto is het meer en krijg 362 van wajong wordt ik dan ook gekort want verdien minder dan 80 procent ? Maar wel meer dan 20 procent snap er niks meer van

Door Els op woensdag 1 november 2017, 09:06

Ik begrijp niets van de brief.

Door UWV Webcare op donderdag 2 november 2017, 09:40

Hoi Els,

Lastig dat je een brief hebt ontvangen die je niet begrijpt.

Om uitleg over de brief te krijgen kan je een bericht sturen via Mijn Berichten op Mijn UWV. Dit is je persoonlijke pagina op de website www.uwv.nl. Als je in je bericht aan geeft om welke brief het gaat kunnen mijn collega’s de brief er meteen bij pakken. Je ontvangt dan uitleg en antwoord van mijn collega’s binnen 1 werkdag.

Ook kan je telefonisch contact met ons opnemen. Mijn collega’s kunnen dan samen met jou naar de brief kijken die je hebt ontvangen en hier uitleg over geven.

Op de volgende pagina staat hoe je ons kunt bereiken: bit.ly/2oPg0G5

Met vriendelijke groet,

Lisanne
UWV Webcareteam

Door Carola op zondag 5 november 2017, 20:12

Ik geloof dat niemand hier iets van begrijpt! Allemaal bellen?

Door Atie op vrijdag 17 november 2017, 05:09

Mijn zoon is Wajonger en werkt 32 uur.
Door de loondispensatie die de werkgever mag toepassen, zal hij nooit 80% van het minimumloon ontvangen.

Dus wordt hij per 1 januari gekort.

Hard werken naar vermogen en dan nauwelijks de eindjes aan elkaar kunnen knopen?

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over