UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Autisme en een erg rijke fantasie
Autisme, focus en fantasie
Mijn ziekte/beperking Blog

Verwondering en fantasie

Pieter werd als 6-jarige geïnspireerd door de Disneyfilm Fantasia. Zelf heeft hij een sterke fantasie, die soms een brug kan slaan naar zijn vroege jeugd.

keer gelezen
1029

Pieter (32, Wajong) vertelt elke maand op UWV Perspectief hoe zijn leven met autisme, werken en een uitkering eruitziet. Zijn autisme kan hem een enorme focus geven. In combinatie met zijn rijke fantasie levert dat wonderlijke creaties op.

'Als kind maakte ik hele boeken, zoals Het Stenenboek en Het Grote Drakenboek'

Bij verwondering moet ik denken aan mijn eigen leergierigheid. Van kinds af aan ben ik uitzonderlijk nieuwsgierig geweest. Ik ben daar altijd mee omgegaan op mijn eigen, unieke manier.

Iets moest die verwondering aanwakkeren. Voor mij was dat de Disneyfilm Fantasia. Sinds het zien van de film was ik, 6 jaar oud, niet alleen verslingerd aan dinosauriërs, maar ook aan het ontstaan van de aarde en de evolutietheorie.

Bollebek

Al mijn kindertekeningen heb ik bewaard. Als kind maakte ik zelfs hele boeken, zoals Het Stenenboek en Het Grote Drakenboek. De draken waren geen bestaande dieren, maar ze leken wel sterk op dino’s. Dus kon ik er al mijn fantasie op loslaten. Mijn vader schreef er de tekst naast. Zo zijn de Bollebek ontstaan (wel 170 meter lang met benen van 160 meter!) en de ‘Ielie’, die op het land leefde en net als een sidderaal zijn vijanden belaagde met elektrische stroomstoten!

Evolutie

We verhuisden naar Den Haag. Ik kwam in groep vijf. Het was de eerste keer dat we een werkstuk zouden inleveren. Ik koos als onderwerp de evolutietheorie. De juf was verrast door deze erudiete (iemand die heel veel weet, red.) achtjarige, die haar als lezeres van het werkstuk ook nog voorzag van een ruime voorraad tekeningen (dit keer naar de werkelijkheid).

Als je ouder wordt, word je ook serieuzer. Wat er om je heen gebeurt is niet meer magisch. Ik ben in mijn fantasie geoloog, bioloog, schrijver, topschaatser en ontdekkingsreiziger geweest. En nog veel meer.

Misschien heb ik op deze manier wel zo’n beetje elk stukje kennis over de wereld verkend. De magie is verdwenen, maar er komt veel voor in de plaats.

Toen en nu

Afgelopen zomer was ik bijvoorbeeld in het Natuurhistorisch Museum van Toronto. Daar ligt mogelijk het grootste aantal originele opgravingen uit de dinosaurustijd, erg interessant. Als ik die botten zie dan moet ik meteen terugdenken aan de Bollebek en de Ielie, kortom, aan het enthousiasme dat ik had als kind. En dan is er voor een kort moment helemaal geen verschil meer tussen toen en nu.

Pieter schreef eerder blogs voor UWV Perspectief:

Gepubliceerd op: 14-12-2018

Lees meer over

Blog Autisme

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord