UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Verzekeringsarts als autisme-ambassadeur
Verzekeringsarts als autisme-ambassadeur
Dienstverlening UWV Interview

Verzekeringsarts als autisme-ambassadeur

Pas na 10 jaar vertelde verzekeringsarts Lujan Blankenstein op haar werk dat ze autisme heeft.

keer gelezen
4670

Pas na 10 jaar vertelde verzekeringsarts Lujan Blankenstein op haar werk dat ze autisme heeft. Als autisme-ambassadeur zet ze zich in voor meer openheid over autisme. ‘Erover praten bevrijdt.’

'Was Nederland maar klaar voor een inclusieve samenleving, waar plek is voor iedereen'

Lujan is vooral autisme-ambassadeur geworden omdat ze vindt dat er meer aandacht moet komen voor autisme op de werkvloer. Zelf was ze enorm opgelucht toen ze op haar werk had verteld over haar autisme. Lujan: ‘Ik hoop dat mijn openheid over autisme andere werknemers de moed geeft er ook over te praten. Hoe meer mensen durven te vertellen over hun kwetsbaarheid, hoe gewoner het wordt.’ 

Autisme Ambassade

‘Mensen hebben allerlei vooroordelen over autisme. Daarom heb ik me aangesloten bij de Autisme Ambassade: een landelijk netwerk van werknemers met autisme, die autisme zichtbaar en bespreekbaar maken op het werk. Het gaat om gelijke kansen op de werkvloer en talent benutten. Niet alleen voor mij, maar voor iedereen. Zoals mijn zoon van 18, die ook autisme heeft.’ 

Ambassadeurschap

‘Ook binnen UWV krijgt autisme te weinig aandacht, vind ik. Zelf kan ik er nu goed over praten met mijn leidinggevende, maar ik vind UWV nog niet inclusief genoeg. Het moet nog meer een organisatie zijn die diversiteit waardeert en alle medewerkers in hun kracht zet. Zodat iedereen makkelijk over zijn beperking durft te praten. UWV mag daar wat mij betreft best een voortrekkersrol in nemen. Ik neem deel aan verschillende overleggen binnen UWV, waarbij ook Samen Sterk Zonder Stigma aansluit, zodat mensen autisme beter leren snappen. Graag zou ik nog meer tijd besteden aan ambassadeursactiviteiten zoals voorlichting binnen en buiten UWV, betere interne opleidingen op het gebied van autisme en regelmatig een blog schrijven voor UWV Perspectief. Maar ook tijd investeren in het ontwikkelen van producten die de combinatie werk en autisme vergemakkelijken: voor werkgevers, werknemers, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, enzovoorts.’

Lujan in actie

‘Ik heb een Autisme Belevingscircuit georganiseerd voor verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen. Door allerlei opdrachten beleefden zij hoe het is om autisme te hebben. Dat zorgde voor begrip. Op de planning staat nog een overleg met Kamerleden van de VVD over werk. Dat heb ik eerder ook al gedaan. Ik pleit daar ook voor meer bekendheid en openheid voor autisme op het werk.’

Mijn droom

‘Mijn zoon moet nu zijn weg gaan zoeken als jongvolwassene. Daar maak ik mij wel eens zorgen over. Was Nederland maar klaar voor een inclusieve samenleving, waar plek is voor iedereen. Het moet toch bijvoorbeeld mogelijk zijn dat er voor iedereen geschikte werkplekken zijn? Niet alleen voor mensen met een fysieke beperking, maar ook voor mensen die bijvoorbeeld snel overprikkeld raken en niet in een grote kantoortuin kunnen werken. Zodat iedereen optimaal kan presteren! Daarom wil ik aan de weg timmeren om autisme bespreekbaar te maken.’

4 vragen aan Lujan over haar werk

Lujan is verzekeringsarts bij UWV. Hoe doet ze dat met haar autisme? Lees haar verhaal in het artikel ‘4 vragen aan verzekeringsarts met autisme’.

Meer lezen over autisme?

Lees het artikel 'Wat is autisme'. Hierin vind je een overzicht van een aantal verhalen van mensen met autisme die hun verhaal ook deelden op UWV Perspectief. 

Gepubliceerd op: 02-11-2016

Reacties

Door Bert Holman op zaterdag 5 november 2016, 10:43

Mooi ruimtegevend verhaal. Verdient veel aandacht!

Door Aspergerdame op maandag 14 november 2016, 15:08

Het lukt sommige mensen met een vorm van autisme om een opleiding succesvol AF Te ronden. Ik heb heel wat rond gedoold voordat ER op mijn 27e een diagnose aspergersyndroom kwam. Nu Ben ik tien jaar werkloos inmiddels. Ik heb geen vrijwilligersbaan of dagbesteding. Ik vond gewoon nergens mijn draai. Ik heb alleen een middelbare school diploma. ER is vanuit het uwv geen scholing mogelijk. En ik vraag me levendig AF of de participatiewet mij mogelijkheden geeft om verder Te komen. ALS ongeschoolde Sta je al zwak en heb ik ER ook nog eens een vorm van autisme bij. Ik Ben nu 37 jaar en Sta volledig langs de zijlijn van de arbeidsmarkt. Ik hoop toch echt dat het voor generaties na mij beter geregeld is. Ik zal ongetwijfeld talenten hebben. Die blijven zo onzichtbaar.

Door Lutje Zomer op dinsdag 15 november 2016, 10:26

Aan Aspergerdame,

ondanks je leeftijd & opleiding zijn er, volgens mij, best kansen op werk betaald of vrijwillig.

Neem eens contact op met de dame uit bovenstaand artikel; die weet je vast verder te helpen.

In het Noorden van het land is Scauting een initiatief gestart, wie weet ligt dat binnen je mogelijkheden.
Zij focussen op talent, bekijk hun site maar eens; http://scauting.nl/

Wens je veel succes toe.

Door Katrien op donderdag 24 november 2016, 13:48

Aspergerdame legt de oplossing buiten zichzelf. Alsof de wereld zich maar aan haar moet aanpassen en met een oplossing moet komen. Ik geloof er niets van dat er geen plek is waar zij zich nuttig kan maken, en iets goed voor haarzelf kan doen (persoonlijke groei, dagopvulling, al is het maar voor 3 uur per week.) En door jezelf Aspergerdame te noemen blijf je hangen, wordt het een soort selffulfilling prophecy. Ik vraag me echt af of iemand die in staat is deze reactie te geven op een artikel, wel zo autistisch is dat ze niet een paar uurtjes iets kan doen, en kan groeien, gegeven haar beperkingen (En beperkingen kunnen verminderen! Bv sociaal contact kan steeds soepeler verlopen, naarmate je het meer aangaat.)

Door Renate op donderdag 24 november 2016, 15:17

Ik heb wel begrip voor Aspergerdame. Deze samenleving is simpelweg niet ingesteld op mensen met autisme. Internationale cijfers geven ook aan dat maximaal 28% van de mensen met autisme een betaalde baan heeft en dan meestal parttime. Dit is dus niet alleen in Nederland zo maar ook in Frankrijk, Engeland enz. Autisme brengt vaak simpelweg te veel beperkingen met zich mee. Zeker in het betaalde werk, dat voor werknemers zonder beperking tegenwoordig al druk is en zwaar. Ik ben er dus juist voor dat de samenleving gaat accepteren dat de meeste mensen met autisme geen betaald werk kunnen doen en beter af zijn met een dagbesteding of wat vrvrijwilligerswerk. Autistische mensen gaan lopen pushen tot werken of alleen maar komen met succesverhalen van autisten die dit wel is gelukt heeft een averechts effect. Hierdoor vielen mensen met autisme die geen betaald werk an kunnen zich nog ongelukkiger en in een hoek gezet. Dus laten wij als samenleving autisme gaan accepteren en ook de beperkingen.

Door Henk op donderdag 24 november 2016, 16:11

Asperger heeft ook sterke kanten. En niet het UWV kan die vinden. Wel het medische circuit, dus hup, naar de huisarts.

Succes, Henk

Door Robbert op donderdag 24 november 2016, 18:38

Er is al niet eens genoeg betaald werk voor mensen zonder beperking. Zeshonderdduizend gezonde werklozen staan aan de kant en kunnen geen werk vinden. Laat het UWV eerst eens die mensen aan een betaalde baan helpen ipv mensen met autisme te gaan lopen pushen. En het is mooi dat deze mevrouw met autisme werkzaam is als uwv-arts maar dat is zeker niet voor iedere persoon met autisme weggelegd. Er zijn vele voorbeelden van mensen met autisme die betaald werk geprobeerd hebben maar bij wie dit niet is gelukt. Hier moet men ook oog voor hebben en deze mensen een alternatief aanbieden, bijvoorbeeld een soort dagbesteding. Leven met autisme betekent ook de beperkingen accepteren die je hebt en deze erkennen.

Door Katrien op donderdag 24 november 2016, 23:22

Ik onderschrijf veel van wat er gezegd wordt, dat er even zwart wit gezegd 'geen plek is' voor veel mensen met autisme in het reguliere arbeidscircuit. Maar al ga je 2 uurtjes per week honden uit laten voor het plaatselijke asiel, dan doe je in feite al een mee. Aspergerdame zegt dat zij geen (enkel) (vrijwilligers)werk of dagbesteding heeft. En ik maak uit haar woorden op dat haar omgeving moet veranderen om te zorgen dat dat wel zo is. Werkomgevingen geschikt voor mensen met een beperking komen gelukkig steeds meer van de grond, en ik geloof helemaal dat er nog heel veel moet gebeuren, en dat het in de praktijk vaak anders is dan het op papier lijkt (bv lawaaiige omgeving waar het op papier rustig is) maar een paar uurtjes per week vrijwilligerswerk moet toch echt wel lukken.

Door Diny op vrijdag 25 november 2016, 00:17

Aan Katrien: Autisme heb je je leven lang en je kunt je beperkingen niet verminderen. Sociaal contact gaat niet vlotter verlopen door veel te oefenen, het blijft moeilijk en energieslurpend. Een autist wordt wel steeds slimmer in het camoufleren van zijn beperkingen.
Ook kan een autist zich niet aanpassen aan de wereld van niet-autisten, net zomin als een blinde zich kan aanpassen door maar gewoon te gaan zien. De beperkingen zijn en blijven!
Daarentegen zijn er succesverhalen, zij het van beperkte tijd. Ikzelf ben Asperger/Hoogbegaafd, deze diagnose kreeg ik 7 jaar geleden op mijn 56e. Op mijn 58e ben ik voor de zoveelste keer uitgevallen op mijn werk door een burn-out en ben daarna volledig arbeidsongeschikt verklaard.
Ik heb altijd fulltime gewerkt en een goede baan gehad, was kostwinner voor mijn gezin met man en twee zoons, maar het heeft me wel gebroken. Na 27 jaar huwelijk heb ik voor mezelf moeten kiezen.
Ik heb geen Asperger, maar ik BEN een Asperger! Het leven is lijden.

Door Marcel van engelen op zaterdag 26 november 2016, 12:16

Ik heb zelf een zeer zware vorm van classiek autisme maar ik ben NERGENS MAAR DAN OOK NERGENS geaccepteerd ook niet door mijn vader deze maatschappij zal NOOIT NEVER NOOIT NIET gehandicapte accepteren dat er gehandicapte zijn

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord