UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Jong stel met baby
Dienstverlening UWV Nieuwsbericht

Vijf weken extra geboorteverlof voor partners

Goed nieuws: partners van vrouwen die na 1 juli 2020 bevallen, mogen 5 weken extra verlof opnemen.

keer gelezen
113

Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken extra geboorteverlof opnemen. Dit geldt ook voor partners met een WIA-, Wajong of ziektewetuitkering én in loondienst.

Goed nieuws voor partners van vrouwen die op of na 1 juli 2020 bevallen. Als partner mag je dan namelijk 5 weken (5 keer het aantal uren dat je per week werkt) extra verlof opnemen. Dit komt bovenop de eerste week geboorteverlof (5 dagen) waar je nu al recht op hebt. Zo hebben jij en je partner flink de tijd om te wennen aan de baby en het nieuwe gezin.

Voorwaarden geboorteverlof

Er zitten nog wel wat voorwaarden aan het geboorteverlof. Zo moet het verlof binnen 6 maanden na de geboorte van het kind worden opgenomen. Bovendien moet je eerder gebruik hebben gemaakt van het eerste geboorteverlof. Lees hier welke voorwaarden er nog meer zijn.

Tijdens het geboorteverlof blijven dezelfde plichten die je hebt als uitkeringsgerechtigde natuurlijk gewoon gelden. Blijf dus naar afspraken met UWV gaan, geef vakanties door en blijf werken aan je gezondheid.

Aanvragen bij je werkgever

Wil je voor het extra geboorteverlof in aanmerking komen, dan kun je dit met je werkgever bespreken. Jouw werkgever vraagt dit vervolgens aan bij UWV. Je hebt recht op een uitkering van 70% van je maximumdagloon. Sommige werkgevers vullen dit loon aan tot 100%. Dit staat in veel gevallen opgenomen in de cao. Vraag dit dus even aan je werkgever of kijk in de cao.

Meer weten over de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG)? Kijk op uwv.nl

Lees meer over

Partner en familie Werkgever

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord