Een eigen bedrijf beginnen vanuit een uitkeringssituatie kan een prima oplossing zijn. Maar wat komt er allemaal bij kijken?
Voor het beginnen van een eigen bedrijf zijn enkele stappen nodig. Zo moet je UWV van je plannen op de hoogte brengen. En moet je bij jezelf te rade gaan of je de persoonlijke eigenschappen hebt die nodig zijn voor het ondernemersvak. Je moet de juiste drive hebben en tegen onzekerheid kunnen. En goed kunnen netwerken. Met dit stappenplan kom je alvast een heel eind.
Stap 1. Weet wat je wilt
Het is belangrijk om helder te hebben wat je wilt. Zit de markt op je product of dienst te wachten? Wees kritisch.
Stap 2. Praat met UWV
Als je serieuze plannen hebt om een eigen bedrijf te beginnen, is het belangrijk om dit eerst te melden aan je contactpersoon bij UWV. Hij of zij kan je precies vertellen wat de gevolgen zijn voor je uitkering en welke stappen je het beste kunt nemen.
Stap 3. Maak een ondernemingsplan
Ga naar de Kamer van Koophandel bij jou in de buurt. Zij geven je advies voor het opstellen van een ondernemingsplan. Daar kun je je ook inschrijven. Je kunt ook bij een MF-ondernemerspunt bij jou in de buurt (Microfinancieringsondernemerspunt) terecht voor de start van je bedrijf. De MF-ondernemerspunten helpen bij het opstellen van het ondernemersplan, en geven administratief/juridisch en marketingadvies daar waar nodig.
Stap 4. Ga naar de bank
Ga met je ondernemingsplan naar je bank. Zij zullen beoordelen of je bedrijf kans van slagen heeft en genoeg inkomen kan opleveren voor je.
Stap 5. De Belastingdienst
Schrijf je in bij de Belastingdienst. De Belastingdienst wil weten wat je verdient met je eigen bedrijf, omdat je daarover belasting gaat betalen. Op de website van de Belastingdienst vind je modelovereenkomsten die je kunt gebruiken om afspraken met je opdrachtgevers vast te leggen. Zo is duidelijk dat je als zelfstandige werkt en dat je niet in loondienst bent.
Meer weten?
- Meer informatie over een eigen bedrijf starten is te vinden op uwv.nl.
- Lees ook over het UWV-starterskrediet. Misschien kom je hiervoor in aanmerking.
Reacties
Reactie toevoegen
Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld