UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Studerende Wajonger behoudt Wajong-uitkering
Wajonger die studeert behoudt uitkering
Geld Nieuwsbericht

Voorgenomen wijzigingen Wajong vanaf 2020

Er zijn nieuwe plannen voor Wajongers in de maak waarbij het de bedoeling is dat werken en leren meer wordt beloond. Wat moet je nu al weten over deze – nog niet definitieve – plannen?

keer gelezen
2773

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil de regels in de Wajong eenvoudiger maken. Tamara van Ark wil dat Wajongers er op vooruit gaan als ze gaan werken of studeren. Wat betekenen deze plannen voor mensen met een Wajong-uitkering? 

Wat er precies verandert voor jou als de plannen doorgaan, hangt af van je persoonlijke situatie. De veranderingen zijn vooral van belang voor mensen met een oude Wajong-uitkering of een Wajong 2010-uitkering. In grote lijnen gaat het om de volgende wijzigingen: 

  • Je gaat naar school of studeert. Dan behoud je straks je volledige Wajong-uitkering. Je hoeft niet langer in te leveren op je uitkering. 
  • Je gaat (meer) werken. Dan is de bedoeling dat je er in de nieuwe plannen financieel op vooruitgaat. Je totale bruto-inkomen uit werk en uitkering wordt hoger. 
  • Je werkt en verliest je baan. Dan kun je langer terugvallen op de Wajong-uitkering.

Mensen met Wajong 2015 hebben duurzaam geen arbeidsvermogen, over het algemeen betekent dit dat zij niet zullen werken. Mochten ze wel gaan werken, dan gaan ze er in het algemeen financieel op vooruit. Ook is het mogelijk dat mensen met een Wajong 2015-uitkering gaan studeren met behoud van de uitkering.

Ingangsdatum

Het gaat nog om plannen van het kabinet, ze zijn dus nog niet definitief. Zodra de voorstellen verder zijn uitgewerkt wordt ook duidelijk wanneer ze ingaan. Vermoedelijk zal dit in 2020 zijn. Zodra er meer bekend is over de plannen lees je erover op UWV Perspectief. 

Meer weten?

In het nieuwsbericht Eenvoudiger aan het werk met een arbeidsbeperking van het ministerie van SZW vind je nog meer informatie. Als je vragen hebt over het voorgenomen wetsvoorstel kun je het beste contact opnemen met het ministerie van SZW.   

Uitgebreide uitleg staatssecretaris over wijzigingen Wajong 

Staatssecretaris Tamara van Ark beantwoordt in het artikel ‘Staatssecretaris Van Ark over wijzigingen in de Wajong’ vragen over de voorgenomen wetswijzigingen voor Wajongers. 

Praat mee op het Wajong-forum

Op het Wajong-forum zijn er verschillende topics geopend over de voorgenomen wetswijzigingen. Lees en praat mee:

Gepubliceerd op: 21-11-2018

Reacties

Door Andre op maandag 7 januari 2019, 22:01

Mensen met een arbeidsbeperking of geen arbeidsvermogen, worden omwille hun beperking uitgemolken door de diverse werkplekken.
En omdat je arbeidsvermogen hebt, krijg je maar 70% van het minimumloon.
Dat zou gewoon 100% moeten zijn !!
mensen zoals ik zonder arbeidvermogen, krijgen 75% van het minimumloon.
Dat vind ik redelijk gelet ik geen dagbesteding of andere dingen kan doen.
De regels zijn nog krommer dan een kromme spijker.
Het personeel van het Uwv kan vaak niet omgaan met mensen met een beperking, om nog maar te zwijgen over die mooie ambtenaren van de Wmo.
Wet maatschappelijke onrust.
3.50uur in de week hulp liep uit op een betaling van 2000 euro aan het Cak middels een incassobureau.
Tja lekkere makkelijke doelwitten, en dan met een beslag komen (GGN) van 360 euro per maand.
Hallo UWV.... het is 10% van het vrij te laten bedrag, kunnen jullie niet rekenen?
Onee, het is beide overheid, en die moeten centjes binnen halen van de minderheden.

Door Richard op zondag 10 februari 2019, 21:24

Volledig met je eens Andre.
Ik heb arbeidsvermogen en werk ook, mijn idee om te werken is om goed voor mijn dochter te kunnen zorgen, vervoer te kunnen hebben en natuurlijk een eigen huisje, maar niets is minder waar.
10 jaar geleden had ik het loon wat bij mijn functie hoorde, dat is meer dan dat ik nu heb, tegenwoordig wordt werken niet meer beloond en ben dat zat, moet gewoon naar de voedselbank, belachelijk.
Als er snel niet iets veranderd stop ik er mee, als ik thuis zit heb ik even veel en nog 1 voordeel als ik thuis zit kan ik meer tijd doorbrengen met mijn dochter!. Dan dat maar ipv een mooie financiële toekomst op te bouwen voor mijn dochter.
De regels zijn inderdaad heel krom, een paperclip is er niets bij.

Door bblow_joey@hot… op dinsdag 17 september 2019, 21:54

ik kan niet werken 100% arbeidsongeschikt kan ik was met mee 14jaar all van school op dat ik niet still kom zitte heb een paar stoornissen waar ik niet om gevraagd heb ADHD geduld stoornis add pd nos moet hellen dag thuis zitte op dat ik geen geld heb en me vrienden kunnen wel vrijdag een biertje drinken en niet kan gewoon niet betalen of dagbesteding thuis of een dagje uit waarom mag ga ik r niet op vooruit moet hellen daggen thuis zitte da's ok niet leuk groetjes Joey Maes

Door Lauradewajonger op donderdag 19 september 2019, 14:19

Al sinds mijn vijftiende heb ik meerdere stoornissen (ook nooit om gevraagd natuurlijk). Ik kan daardoor op dit moment niet (buitenshuis of te veel) werken. Hulp bij het vinden van passend werk vanuit huis (ik heb een HBO diploma) krijg ik niet. Ik krijg nu 70% van het minimumloon. Aan het werk komen lukt me tot nu toe niet en blijkbaar moeten mensen in mijn situatie daar dan voor boeten. En de regering maar roepen dat iedereen er financieel op vooruit gaat. Voor ons geldt dat dus blijkbaar niet. Wij hoeven geen empathie te verwachten van onze overheid.
Dit is één van de punten waarvoor ik me in Nederland schaam! We zouden leven in een verzorgingsstaat. Maar voor zieken en ouderen wordt alles alleen moeilijker gemaakt. Deze krijgen steeds meer het gevoel niet gewild te zijn in de samenleving en er niet bij te horen. Niet bepaald iets om gemotiveerd van te worden. Mijn berichtje zal daarin helaas niets uithalen ben ik bang, maar het is fijn het toch even van me af te schrijven.

Door mark op woensdag 30 oktober 2019, 23:59

Het is en blijft allemaal een bureaucratisch moeras , als je niet uitkijkt kost het je zelfs geld , als je dit soort werk gaat doen.
Als je wajong hebt en je kunt werken , kun je beter proberen ergens wat zwart te gaan verdienen

Door S. Kremer op dinsdag 10 december 2019, 15:50

Ik mag toch hopen dat de uitkering van een student, zoals mijn zoon, per 1 januari 2020 niet meer gekort wordt en dat dit niet nog later wordt aangepast! Dit kan niet moeilijk zijn om aan te passen en het is pure discriminatie! Een extra tegemoetkoming zou op zijn plaats zijn....

Door Cynthia Beenen op donderdag 19 december 2019, 19:59

Ik werk al sinds mijn 16 voor mijn uitkering en ook ben er in die 10 jaar niks op vooruitgegaan omdat de regels van de wajong zo snel veranderen en de wsw ook niks doet omdat ze banen niet hebben maar hele dagen thuis zitten dacht het niet zou alleen leuk zijn als je er ook voor beloond word

Door peter op dinsdag 14 januari 2020, 21:30

Tsja, "het is de bedoeling dat ...". Maar als ik meer verdien als 15% bruto-bruto op maandbasis dan wordt alles weer gekort. Alles? Nee, het "fiscaal loon" van het UWV blijft wel gelijk en je totale fiscaal loon is dus hoger. En je toeslagen worden dus wel gekort. Wiekt. En dan heb je recht op een andere toeslag ...mits je geen neven-inkomsten hebt. Oh. En met die andere toeslag is wat je netto overhoud iets lager als wat je kreeg voordat je ging werken. Waarom wordt alles op maandbasis gerekend? Als het op jaarbasis gerekend wordt dan kan er veel meer, toch? Een tijdelijke parttime uitzendbaan bijvoorbeeld!

Door jan op donderdag 16 januari 2020, 19:31

Tja een reactie voor de vvd , 1 ding heel simpel zoveel mogelijk bezuinigen daar komt het op neer en het geld gaat gewoon naar europa, 14 mijard is een leuk beginnetje voor van ark en rutte, vooral op het eenvoudige bezuinigen want die kunnen toch niks terug doen.
Het kon ook wel anders, maar ja he we doen altijd het makelijkste.

gegroet jan

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord