UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING

UWV Perspectief

Studerende Wajonger behoudt Wajong-uitkering
Wajonger die studeert behoudt uitkering
Geld Nieuwsbericht

Voorgenomen wijzigingen Wajong vanaf 2020

Er zijn nieuwe plannen voor Wajongers in de maak waarbij het de bedoeling is dat werken en leren meer wordt beloond. Wat moet je nu al weten over deze – nog niet definitieve – plannen?

keer gelezen
8

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil de regels in de Wajong eenvoudiger maken. Tamara van Ark wil dat Wajongers er op vooruit gaan als ze gaan werken of studeren. Wat betekenen deze plannen voor mensen met een Wajong-uitkering? 

Wat er precies verandert voor jou als de plannen doorgaan, hangt af van je persoonlijke situatie. De veranderingen zijn vooral van belang voor mensen met een oude Wajong-uitkering of een Wajong 2010-uitkering. In grote lijnen gaat het om de volgende wijzigingen: 

  • Je gaat naar school of studeert. Dan behoud je straks je volledige Wajong-uitkering. Je hoeft niet langer in te leveren op je uitkering. 
  • Je gaat (meer) werken. Dan is de bedoeling dat je er in de nieuwe plannen financieel op vooruitgaat. Je totale bruto-inkomen uit werk en uitkering wordt hoger. 
  • Je werkt en verliest je baan. Dan kun je langer terugvallen op de Wajong-uitkering.

Mensen met Wajong 2015 hebben duurzaam geen arbeidsvermogen, over het algemeen betekent dit dat zij niet zullen werken. Mochten ze wel gaan werken, dan gaan ze er in het algemeen financieel op vooruit. Ook is het mogelijk dat mensen met een Wajong 2015-uitkering gaan studeren met behoud van de uitkering.

Reageer op de plannen

Het gaat nog om plannen van het kabinet, ze zijn dus nog niet definitief. Op 20 november start het ministerie van SZW een internetconsultatie* over het voorgenomen wetsvoorstel voor Wajongers. Dit betekent dat iedereen kan reageren op de plannen. Ook jij. Je vindt het wetsvoorstel vereenvoudiging Wajong op www.internetconsultatie.nl/wajong. Reageren op de plannen kan tot 18 december. Zodra de voorstellen verder zijn uitgewerkt wordt ook duidelijk wanneer ze ingaan. Vermoedelijk zal dit in 2020 zijn. Zodra er meer bekend is over de plannen lees je erover op UWV Perspectief. 

Meer weten?

In het nieuwsbericht Eenvoudiger aan het werk met een arbeidsbeperking van het ministerie van SZW vind je nog meer informatie. Als je vragen hebt over het voorgenomen wetsvoorstel kun je het beste contact opnemen met het ministerie van SZW.   

Uitgebreide uitleg staatssecretaris over wijzigingen Wajong 

Staatssecretaris Tamara van Ark beantwoordt in het artikel ‘Staatssecretaris Van Ark over wijzigingen in de Wajong’ vragen over de voorgenomen wetswijzigingen voor Wajongers. 

Praat mee op het Wajong-forum

Op het Wajong-forum zijn er verschillende topics geopend over de voorgenomen wetswijzigingen. Lees en praat mee:

*Internetconsultatie: je krijgt informatie over wet- en regelgeving die door het kabinet of het parlement wordt voorbereid. Via internet kun je reageren op nieuwe voorstellen voor wet- en regelgeving. Met jouw reactie draag je bij aan een verbetering van de regelingen. 

Gepubliceerd op: 21-11-2018

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord