UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Studerende Wajonger behoudt Wajong-uitkering
Wajonger die studeert behoudt uitkering
Geld Nieuwsbericht

Voorgenomen wijzigingen Wajong vanaf 2020

Er zijn nieuwe plannen voor Wajongers in de maak waarbij het de bedoeling is dat werken en leren meer wordt beloond. Wat moet je nu al weten over deze – nog niet definitieve – plannen?

keer gelezen
56

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil de regels in de Wajong eenvoudiger maken. Tamara van Ark wil dat Wajongers er op vooruit gaan als ze gaan werken of studeren. Wat betekenen deze plannen voor mensen met een Wajong-uitkering? 

Wat er precies verandert voor jou als de plannen doorgaan, hangt af van je persoonlijke situatie. De veranderingen zijn vooral van belang voor mensen met een oude Wajong-uitkering of een Wajong 2010-uitkering. In grote lijnen gaat het om de volgende wijzigingen: 

  • Je gaat naar school of studeert. Dan behoud je straks je volledige Wajong-uitkering. Je hoeft niet langer in te leveren op je uitkering. 
  • Je gaat (meer) werken. Dan is de bedoeling dat je er in de nieuwe plannen financieel op vooruitgaat. Je totale bruto-inkomen uit werk en uitkering wordt hoger. 
  • Je werkt en verliest je baan. Dan kun je langer terugvallen op de Wajong-uitkering.

Mensen met Wajong 2015 hebben duurzaam geen arbeidsvermogen, over het algemeen betekent dit dat zij niet zullen werken. Mochten ze wel gaan werken, dan gaan ze er in het algemeen financieel op vooruit. Ook is het mogelijk dat mensen met een Wajong 2015-uitkering gaan studeren met behoud van de uitkering.

Reageer op de plannen

Het gaat nog om plannen van het kabinet, ze zijn dus nog niet definitief. Op 20 november start het ministerie van SZW een internetconsultatie* over het voorgenomen wetsvoorstel voor Wajongers. Dit betekent dat iedereen kan reageren op de plannen. Ook jij. Je vindt het wetsvoorstel vereenvoudiging Wajong op www.internetconsultatie.nl/wajong. Reageren op de plannen kan tot 18 december. Zodra de voorstellen verder zijn uitgewerkt wordt ook duidelijk wanneer ze ingaan. Vermoedelijk zal dit in 2020 zijn. Zodra er meer bekend is over de plannen lees je erover op UWV Perspectief. 

Meer weten?

In het nieuwsbericht Eenvoudiger aan het werk met een arbeidsbeperking van het ministerie van SZW vind je nog meer informatie. Als je vragen hebt over het voorgenomen wetsvoorstel kun je het beste contact opnemen met het ministerie van SZW.   

Uitgebreide uitleg staatssecretaris over wijzigingen Wajong 

Staatssecretaris Tamara van Ark beantwoordt in het artikel ‘Staatssecretaris Van Ark over wijzigingen in de Wajong’ vragen over de voorgenomen wetswijzigingen voor Wajongers. 

Praat mee op het Wajong-forum

Op het Wajong-forum zijn er verschillende topics geopend over de voorgenomen wetswijzigingen. Lees en praat mee:

*Internetconsultatie: je krijgt informatie over wet- en regelgeving die door het kabinet of het parlement wordt voorbereid. Via internet kun je reageren op nieuwe voorstellen voor wet- en regelgeving. Met jouw reactie draag je bij aan een verbetering van de regelingen. 

Gepubliceerd op: 21-11-2018

Reacties

Door Andre op maandag 7 januari 2019, 22:01

Mensen met een arbeidsbeperking of geen arbeidsvermogen, worden omwille hun beperking uitgemolken door de diverse werkplekken.
En omdat je arbeidsvermogen hebt, krijg je maar 70% van het minimumloon.
Dat zou gewoon 100% moeten zijn !!
mensen zoals ik zonder arbeidvermogen, krijgen 75% van het minimumloon.
Dat vind ik redelijk gelet ik geen dagbesteding of andere dingen kan doen.
De regels zijn nog krommer dan een kromme spijker.
Het personeel van het Uwv kan vaak niet omgaan met mensen met een beperking, om nog maar te zwijgen over die mooie ambtenaren van de Wmo.
Wet maatschappelijke onrust.
3.50uur in de week hulp liep uit op een betaling van 2000 euro aan het Cak middels een incassobureau.
Tja lekkere makkelijke doelwitten, en dan met een beslag komen (GGN) van 360 euro per maand.
Hallo UWV.... het is 10% van het vrij te laten bedrag, kunnen jullie niet rekenen?
Onee, het is beide overheid, en die moeten centjes binnen halen van de minderheden.

Door Richard op zondag 10 februari 2019, 21:24

Volledig met je eens Andre.
Ik heb arbeidsvermogen en werk ook, mijn idee om te werken is om goed voor mijn dochter te kunnen zorgen, vervoer te kunnen hebben en natuurlijk een eigen huisje, maar niets is minder waar.
10 jaar geleden had ik het loon wat bij mijn functie hoorde, dat is meer dan dat ik nu heb, tegenwoordig wordt werken niet meer beloond en ben dat zat, moet gewoon naar de voedselbank, belachelijk.
Als er snel niet iets veranderd stop ik er mee, als ik thuis zit heb ik even veel en nog 1 voordeel als ik thuis zit kan ik meer tijd doorbrengen met mijn dochter!. Dan dat maar ipv een mooie financiële toekomst op te bouwen voor mijn dochter.
De regels zijn inderdaad heel krom, een paperclip is er niets bij.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord