UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Vriendinnen en lotgenoten hebben steun aan elkaar
Hulp geven en krijgen Interview

Vriendschap en ziekte: ‘Je echte vrienden blijven over’

30 juli is de Dag van de Vriendschap. Vriendinnen Chantal en Louise vullen elkaars vriendenboek in. 

keer gelezen
243

Welke impact heeft ziekte op vriendschap? Welke voor- en nadelen heeft het als je allebei een beperking hebt? Vriendinnen Chantal (26, uitkering bij werkgever) en Louise (28, WIA) vertellen erover in elkaars vriendenboek. 

‘Ik heb nu meer betekenisvolle relaties dan voorheen’

Vriendenboek van Louise

Mijn naam: Chantal
Zo oud ben ik: 26
Kleur ogen: groen
Kleur haar: bruin met eigenwijze krullen
Dit wil ik later worden: een gelukkig oud vrouwtje met mooie verhalen 
Vervelend: mijn chronische darmziekte
Uitkering: ziektewetuitkering via werkgever (eigenrisicodrager)

Zo hebben wij elkaar leren kennen 
Toen we gingen klussen aan het huis van gemeenschappelijke vrienden. Tijdens oud en nieuw sloeg de ‘vonk’ echt over.

Wij passen bij elkaar omdat …
We goed met elkaar kunnen praten. En omdat we dezelfde kledingsmaak en –maat hebben.

Samen hard gelachen toen … 
We naar een UWV-workshop gingen in het centrum van Utrecht. We konden geen parkeerplek vinden en bleven maar rondjes rijden, wachten op fietsers en rode stoplichten.

Ik vond steun bij Louise toen …
Ik in de ziektewet kwam. Ik wist helemaal niet waar ik aan toe was, en dat maakte me onzeker, maar Louise had al ervaring met dit traject en heeft van alles voor me uitgezocht. Zo wist ze me te kalmeren.

Over vriendschap …

‘Omdat Louise en ik allebei een beperking hebben, kunnen we ons goed in de ander verplaatsen. Dat maakt onze vriendschap speciaal. We hebben weinig woorden nodig om uit te leggen hoe we ons voelen. We weten bijvoorbeeld allebei hoe het is als je lijf niet meewerkt en je daar gefrustreerd over bent. Bij andere mensen kan ik het ongemakkelijk vinden als ik een middagdutje moet doen. Maar als ik bij Louise ben, ga ik gewoon naar bed.

Door mijn ziekte en energetische beperkingen ben ik voorzichtiger en terughoudender geworden in vriendschappen. Alleen als ik echt een connectie voel met iemand, ben ik nog bereid er energie in te steken. Voel ik die klik niet? Dan zeg ik dat eerlijk. Hierdoor is mijn vriendenkring veranderd, maar ik heb nu juist meer betekenisvolle relaties dan voorheen.’

Vriendschapstip

‘Ga eens naar een evenement van je patiëntenvereniging. Ik heb op die manier veel nieuwe mensen leren kennen. Het stukje herkenning is fijn.’

Vriendenboek van Chantal

Mijn naam: Louise
Zo oud ben ik: 28
Kleur ogen: afwisselend groen, bruin en amber, met zwarte stipjes
Kleur haar: bruin van mezelf, maar nu rood
Dit wil ik later worden: gezond, gelukkig en op een fijne manier oud
Vervelend: dat ik osteochondritis dissecans (gebroken botten) in mijn enkels, een niche in mijn baarmoeder en zenuwproblemen in mijn armen heb.
Uitkering: WIA

Onze mooiste herinnering
Toen we met 2 andere vriendinnen naar de IJhallen gingen. Aan het einde van de dag waren we helemaal gesloopt, maar we hadden een ontzettend leuke dag en een hele kofferbak vol met vintage spullen.

Zoveel jaar kennen wij elkaar
2 jaar

Voor het laatst samen gehuild …
Toen we moesten parkeren in Utrecht. Gehuild van het lachen.

Onze gedeelde hobby
Lekker uit eten, vintage dingen scoren. En in de toekomst misschien samen naar yoga.

Over vriendschap …

‘Chantal en ik hebben om de week op woensdag een date. We zitten allebei veel thuis en het is daarom heel fijn om deze dag samen door te brengen. Dan gaan we toeren met de auto, lekker eten of gewoon kletsen. Vanwege mijn beperking vind ik het lastig om hechte vriendschappen aan te gaan. Als ik mensen ontmoet, houd ik de boot af, omdat ik bang ben dat ik niet aan hun verwachtingen kan voldoen. Gelukkig heb ik nu ook vrienden zoals Chantal, die met mij meedenken en begrip hebben voor mijn situatie.

Toen ik 23 was, onderging ik een zware operatie aan mijn enkel waarvan ik een jaar moest herstellen. De eerste maanden kon ik mijn bed bijna niet uit. Mijn man en familie steunden me, maar toch voelde ik me eenzaam, doordat ik steeds minder contact met vrienden had. Ik had zelf niet de energie om veel met vrienden bezig te zijn en zij konden zich niet goed verplaatsen in mijn situatie. Ik begreep wel waarom. Als je jong en gezond bent, is ziek zijn een ver-van-je-bed-show. Je bent dan met andere dingen bezig. Maar het was voor mij wel moeilijk dat een hoop mensen in mijn omgeving mij niet begrepen.’

Vriendschapstip

‘Onderzoek met vrienden wat je nog wél kunt doen samen. Gingen jullie vroeger altijd shoppen, maar kost dat nu teveel energie? Ga dan internetshoppen op de bank.’

Gepubliceerd op: 30-07-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord