UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Portret Deverra
Zelfs met een chronische ziekte kun je misschien meer dan je denkt
Mijn ziekte/beperking Blog

Vrijheid door mijn ziekte

Door Q-koorts raakte Deverra haar vrijheid kwijt. Lichamelijk, maar ook mentaal. Langzaamaan leerde ze dat haar beperkingen haar nu juist vrijheid geven. Hoe dan?

keer gelezen
2597

Deverra’s lijf is kapot door Q-koorts, maar haar geest is sterk. Door haar ziekte kijkt ze nu anders tegen het leven aan. Deverra geeft haar huidige visie op vrijheid. En die is anders dan voor haar ziekte.

‘Mijn grenzen werden muren en ik hoorde mijzelf vaak zeggen: ‘Dat kan ik niet’'

Vijf jaar geleden viel ik neer. Letterlijk. Achteraf bleek er al ruim 7 jaar een ziekte te sluimeren; Q-koorts. Op die zwarte dag werd mij mijn vrijheid ontnomen. Althans, dat dacht ik. Er volgden 3 hernia-operaties vanwege een versleten rug en een verschoven wervel. Mijn lichaam was kapot.

Ik was in één klap mijn vrijheid kwijt. Ik kon niet meer wat ik voorheen deed en dacht alleen maar aan alles wat niet meer mogelijk was: spontaan afspreken met mensen, werken, uitgaan, onverwachte situaties. Lang zitten, staan, lopen, autorijden, deelnemen aan het leven zoals ik dat gewend was.

‘Ik werd zelf mijn grootste beperking’

Mijn lichamelijke vrijheid was ik kwijt, maar daarmee ook mijn mentale vrijheid. Ik moest mijzelf leren begrenzen. Leren leven en omgaan met de beperkingen van mijn lichaam en daarmee ook van mijn geest. Eerst werden die grenzen muren en hoorde ik mijzelf vaak zeggen: ‘Dat kan ik niet.’ Dit proces heeft lang geduurd, totdat ik erachter kwam dat ik zelf mijn grootste beperking werd en me daarmee mijn eigen vrijheid ontnam. Meer nog dan mijn lijf.

Levenslessen door mijn ziekte

Ik ging nadenken wat vrijheid nog meer kan betekenen. Ik dacht niet meer aan wat ik niet meer kon, maar aan wat ik nog wel kon. Daarmee leerde ik dat mijn nieuwe grenzen en lichamelijke beperkingen mij juist vrijer maakten. Mijn ziekte gaf mij wat ik zo hard nodig had in het leven dat ik daarvoor leidde, een leven waarin ik voortdurend alle grenzen overging. Ik leerde ‘nee’ zeggen, leerde welke dingen me energie geven. Ik leerde mijn leven opnieuw in te richten en dat ik geen verantwoording hoef af te leggen over nieuwe keuzes. En ik leerde om stress te omzeilen.

Ben ik uitgeleerd? Nee. Nog lang niet. Maar ik heb ook de vrijheid daarin ontdekt. Grenzeloze vrijheid binnen de grenzen van mogelijkheden.

Wil je reageren? Laat je reactie achter onder het artikel.

Gepubliceerd op: 25-05-2018

Lees meer over

Blog Energie Q-koorts

Reacties

Door Leonard op maandag 17 februari 2020, 17:08

Mooi geschreven en een positieve wijze om chronische ziekte een plek te geven. Ik verwacht dat je deze spiegel, regelmatig opnieuw zal moeten voorhouden. Het klinkt makkelijk, maar ga er maar aanstaan. Daar is moed en kracht voor nodig. sterkte.

Super blog, heerlijk om te lezen en dank voor de herkenbare stukjes. Je bent niet alleen (-;

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord