Naar hoofdinhoud

Vrijwilligerswerk: de voordelen en wat je moet weten

‘Ik kan wel 10 voordelen van vrijwilligerswerk opnoemen’

Peter Feenstra (53) kon met vrijwilligerswerk laten zien wat hij kan. Uiteindelijk vond hij daardoor weer betaald werk. Volgens hem heeft vrijwilligerswerk veel voordelen. Denk jij er zelf ook over om vrijwilligerswerk te gaan doen? In dit artikel lees je waar je dan rekening mee moet houden. 

Voor iemand met een ziekte of handicap, maar ook als 50-plusser, is het soms lastig om (nieuw) werk te vinden. Dit laatste merkte Peter Feenstra. Hij wilde graag weer aan het werk. Dan maar als vrijwilliger, besloot hij. Peter heeft uiteindelijk voor meerdere stichtingen vrijwilligerswerk gedaan: als evenementenorganisator en relatiebeheerder. Het had een verrassend effect op hem. ‘Ik kreeg verantwoordelijkheid. En ik was weer onder de mensen. Dat deed me heel goed.’ Een van de stichtingen bood hem een arbeidscontract aan als relatiebeheerder. Voor een andere stichting doet hij nu regelmatig klussen als zzp’er. ‘Ik begon als vrijwilliger en kon zo laten zien wat ik kan. Daardoor heb ik nu weer een betaalde baan én een eigen bedrijf.’

10 voordelen van vrijwilligerswerk volgens Peter Feenstra 

 1. Je werkt voor een organisatie waar je hart ligt
 2. Je leert nieuwe dingen, soms krijg je een cursus
 3. Je levert een positieve bijdrage
 4. Je krijgt weer een dagritme
 5. Je zet je ervaring in en doet nieuwe ervaring op
 6. Je breidt je netwerk uit
 7. Je hebt weer collega’s en uitjes
 8. Je komt vol verhalen thuis
 9. Je cv wordt weer aangevuld
 10. Wie weet leidt het zelfs tot een nieuwe baan

Waar kan je vrijwilligerswerk doen?

Als je een WIA-, WAO-, Wajong- of Ziektewet-uitkering hebt, is vrijwilligerswerk aan regels gebonden. Het moet werk zijn waarvoor je niet betaald krijgt en waarvoor je ook geen betaling kunt verwachten. Je mag wel een onkostenvergoeding ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan werk dat je doet voor een kerk, moskee of een maatschappelijke organisatie zoals een sportvereniging of bejaardentehuis. Volgens UWV is het geen vrijwilligerswerk als jij of een ander eerder loon betaald kreeg voor dit werk. De (onkosten)vergoeding mag niet hoger zijn dan het maximale bedrag dat je voor vrijwilligerswerk mag krijgen. Dit is inclusief een mogelijke reiskostenvergoeding. Als je vrijwilligerswerk doet of wilt gaan doen, geef dit dan altijd aan UWV door via het wijzigingsformulier.

Sollicitatieplicht tijdens vrijwilligerswerk

Heb je een WW-, WGA- of Ziektewet-uitkering? Of heb je na 1 januari 2010 Wajong aangevraagd? Dan heb je sollicitatieplicht. Dit blijft zo als je vrijwilligerswerk doet. Krijg je betaald werk aangeboden? Dan moet je dit accepteren, ook als je daarvoor moet stoppen met je vrijwilligerswerk.

Onkostenvergoeding bij vrijwilligerswerk

Soms krijg je een vergoeding voor vrijwilligerswerk. Naast je WGA-, Wajong-, WW- of Ziektewet-uitkering mag dit zijn: 

 • Voor mensen jonger dan 23 jaar: maximaal € 2,50 per uur.
 • Voor mensen van 23 jaar of ouder: maximaal € 4,50 per uur.
 • In totaal maximaal € 150 per maand en maximaal € 1.500 per kalenderjaar. 

Een hogere vergoeding wordt gezien als betaald werk. Geef het aan UWV door als je vergoeding hoger is. Je ontvangt dan een lagere uitkering.

Op weg naar een baan

Bij Peter Feenstra leidde vrijwilligerswerk tot betaald werk en een eigen bedrijf. Ook als je een nieuw vak wilt leren, is vrijwilligerswerk een mooie opstap. Op de website van UWV lees je meer informatie over vrijwilligerswerk tijdens je Ziektewet-, WIA-, WAO- of Wajong-uitkering.

Meer lezen op UWV Perspectief?

 

Wat zijn jouw ervaringen met vrijwilligerswerk? Of heb je nog tips voor andere lezers? Deel ze hieronder via het reactieformulier.

Reacties

Mooi verhaal maar in werkelijkheid vindt ik het echt niet zo gaan,ze profiteren van ons als vrijwilliger het is wel makkelijk als het allemaal gebeurt zonder iets te betalen
Doe zelf vrijwilligerswerk bij eenzame mensen doe het heel graag maar vindt het triest als je hoort dat er voor die mensen zonder vrijwilligers niets meer kan

De zorg zou helemaal op z'n gat liggen als er geen vrijwilligers meer zouden zijn. De vergoeding is een goedkope variant van 'loon'.

ik ben een vrouw van 59 jaar en heb copd colt 3 op dit moment doe ik vrijwillergerswerk bij een kringloopwinkel oke het valt niet mee gezien mijn beperking maar heb het zo erg naar me zin ben lekker onder de mensen helaas zit er geen vaste betaalde baan voor mij in daar maar ik zou het heel erg leuk vinden als ik in deze branche toch een vaste baan zou kunnen vinden .
voordelen van vrijwillergerswerk is je ben/blijf sociale kontacten houden nadelen is tja .........je krijg niet betaald maar zeg nou eerlijk wil je liever op je kont thuis zitten of lekker onder de mensen blijven

Mij lukt het niet. Vaak dat mensen over me heen walsen. Vooral hele preken over het eten omdat ik een eetstoornis heb gehad en het nog gevoelig lig en mensen pakken je toch vaak op je zwakke plekken. Een paar keer al gestopt vanwege dat soort dingen.

Ik heb ook diverse vrijwilligersbaantjes geprobeerd, maar alle waren te zwaar......Nu bezoek ik elke woensdagmiddag een eenzame oudere, via het Nationaal Ouderenfonds. Mocht het een keer niet lukken, kan het ook op een andere middag. Ook schrijf ik kaarten naar zieke en eenzame mensen die jarig zijn, en aangeven graag kaarten te ontvangen! Dat gaat via Postmaatje.nl en is erg dankbaar werk. Meer zit er voor mij niet in helaas............

Een uitgebreide hobby is ook nooit weg. Het is geen betaald werk en ook geen vrijwilligerswerk. Het maken van gedichten. Het intypen ervan op een website. Ik denk er over om de gedichten in een gedichtenbundel te zetten en uit te printen en gratis uit te delen. Veel mensen hebben geen computer, laptop, tablet of een mobiele telefoon. Voor deze mensen wil ik weer een gedrukt exemplaar uitbrengen. Zo heb je genoeg te doen. Het kost alleen wat poen.

groeten Harrie Vossen 57 jaar oud

Reactie toevoegen

Gerelateerde artikelen

Jolanda doet vrijwilligerswerk met een WIA-uitkering

Vrijwilligerswerk geeft weer grip op leven

Jolanda (55) zet samen met haar man een wooninstelling op voor mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Ad Clijsen vrijwilliger bij Terre des Hommes

Vrijwilligerswerk dankzij UWV

Ad ontvangt een volledige WGA-uitkering. Hij werd vorig jaar benaderd door UWV om te kijken of vrijwilligerswerk wat voor hem zou zijn.

Erika bij herdenkingsmonument in Utrecht

Erika doet vrijwilligerswerk bij de Dodenherdenking

Erika kan maar een paar uur per week werken. Betaald werk wordt lastig, maar vrijwilligerswerk lukt haar wel.

Peter en Binta

Peter zet een internaat op voor dove kinderen in Gambia

Samen met zijn vrouw helpt Peter dove kinderen in Gambia.