UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Wajonger aan de slag in de keuken van Soos
Geld Achtergrond

Vraag 't UWV: Wajong en inkomstenverrekening

Is werk lonend naast je Wajong-uitkering? Hoe verrekent UWV je inkomsten met je uitkering? Het is soms best ingewikkeld. Dit artikel legt je uit hoe het zit.

keer gelezen
1216

Op het Wajong-forum worden veel vragen gesteld over hoe je inkomen verrekend wordt met je uitkering. We zetten de basis nog even voor je op een rijtje. 

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

Om de hoogte van jouw uitkering te berekenen, maak je gebruik van de Rekenhulp Oude Wajong of Rekenhulp Wajong 2010.

Welk gevolgen jouw verdiensten hebben voor je uitkering, hangt af van het soort uitkering en je arbeidsvermogen. Het belangrijkste onderscheid is de oude tegenover de nieuwe Wajong-regeling. Inkomsten in de Wajong 2010 hebben altijd gevolgen voor de hoogte van je uitkering; in de oude Wajong is dat niet zo.

Oude Wajong (aangevraagd en gekregen voor 1 januari 2010)

Als je een oude Wajong-uitkering hebt en je hebt inkomen uit arbeid, dan heeft dit geen effect op je uitkering zolang je onder een bepaald inkomensplafond blijft. Hoe hoog dat plafond is, hangt af van de mate van arbeidsongeschiktheid. Om te weten hoeveel je mag bijverdienen zonder dat dit gevolgen heeft voor je uitkering, moet je dus eerst weten in welke arbeidsongeschiktheidsklasse (ao-klasse) je valt. Er zijn 6 klassen, variërend van 80-100% arbeidsongeschikt, tot 25-35% arbeidsongeschikt. (Ben je minder dan 25% arbeidsongeschikt, dan heb je geen recht op een oude Wajong-uitkering.)

Het kan zijn dat je door (meer) te gaan werken een arbeidsongeschiktheidsklasse opschuift, en dat er vervolgens een lager uitkeringspercentage wordt betaald. Dit kan leiden tot een lager totaalinkomen (uitkering plus inkomen uit arbeid). Of een hoger inkomen gevolgen heeft voor je uitkering, rekent de rekenhulp voor je uit.

Belangrijk om te weten: het salaris dat je verdient naast je oude Wajong wordt vergeleken met het maatmanloon. In de meeste situaties is het maatmanloon gelijk aan het minimumloon. Soms kan het maatmanloon hoger zijn. Bijvoorbeeld als je een hbo- of universitaire studie hebt afgerond. 

Voorbeelden gevolgen inkomsten voor oude Wajong

De berekeningen zijn best ingewikkeld. Daarom vind je hieronder 2 voorbeelden om te laten zien wat er - in bepaalde situaties - gebeurt. 

Stel: je valt in de ao-klasse 80-100%, je hebt arbeidsvermogen, maar je werkt niet,
dan is je Wajong-uitkering 70% van het wettelijk minimumloon. Dat is 1131,06 euro.

Optie a: Je gaat werken en verdient daarmee € 300

Als we deze verdiensten vergelijken met je maatmanloon, dan is je arbeidsongeschiktheidspercentage nog steeds tussen de 80 en 100%.
Dat betekent dat je inkomsten passen bij je arbeidsongeschiktheidsklasse.
Je uitkering verandert dan niet (die blijft € 1131,06), maar je totaalinkomen (uitkering en inkomsten samen) is hoger geworden, namelijk € 1431,06. Het loont dus om te werken naast je uitkering.

Optie b: Ga je werken en verdien je daarmee € 340?

Als we deze verdiensten vergelijken met je maatmanloon, dan is je arbeidsongeschiktheidspercentage nog maar 79%.
Dat betekent dat je inkomsten niet meer passen bij je arbeidsongeschiktheidsklasse.
Je valt dan in de arbeidsongeschiktheidsklasse 65-80%.
Bij die klasse hoort een uitkering van 50,75% van het wettelijk minimumloon en dat is € 820,02.
Je uitkering wordt nu dus lager dan in optie a en je totaalinkomen (uitkering en verdiensten samen) ook, namelijk € 1160,02. In de oude Wajong is meer werken dus niet altijd lonend. 

Overstappen van oude Wajong naar Wajong 2010

Heb je arbeidsvermogen en een oude Wajong-uitkering, dan kan het lonen om over te stappen naar Wajong 2010, bijvoorbeeld in bovenstaand rekenvoorbeeld b. De nadruk ligt bij Wajong 2010 op de mogelijkheid om te werken. Als je 27 jaar of ouder bent en je hebt inkomen dan ga je erop vooruit. 

                             Oude Wajong     Nieuwe Wajong

Bruto inkomsten     €   340,00           €   340,00 

Uitkering                €    820,02          € 1.275,80

Totaal:                   € 1.160,02          € 1.615,80

Je gaat er maar liefst € 455,78 op per maand vooruit. Wil je berekenen hoe hoog jouw inkomsten per maand zijn als je overstapt? Vul dan de Rekenhulp overstap oude Wajong naar Wajong 2010 in.

Wajong 2010

Heb je in of na 2010 een Wajong-uitkering aangevraagd, dan val je in ‘de nieuwe Wajong’. Anders dan bij de oude Wajong leidt meer werken hier nooit tot inkomensachteruitgang. Heb je geen inkomen, of verdien je minder dan 20% van het wettelijk minimumloon, dan krijg je een uitkering die je inkomen aanvult tot 70% van je minimumloon. Maar verdien je zelf 80% van het minimumloon, dan vult UWV je inkomen aan tot 100% van het minimumloon. Ben je boven de 22 jaar dan komt dit neer op € 1615,80 bruto. 

Ook bij de Wajong 2010 heeft het feit of je wel of geen arbeidsvermogen hebt effect op de hoogte van je uitkering. Om de hoogte van jouw uitkering te berekenen, maak je gebruik van de Rekenhulp. Je vult in wat je loon is en er wordt berekend wat je nog aan uitkering krijgt.

Wajong 2015 

De Wajong 2015 is bedoeld voor mensen die op jonge leeftijd een ziekte of handicap kregen en daardoor nu en in de toekomst geen mogelijkheden hebben om te werken. Daarom vind je voor deze Wajong ook geen rekenhulp op de website van UWV.

Wijzigingen doorgeven

Welke uitkering je ook via UWV ontvangt, je bent altijd verplicht om wijzigingen in je situatie door te geven. Denk aan wijzigingen in je inkomen, maar ook in je gezondheidssituatie, of wijzigingen in adresgegevens of bankrekeningen. Dit soort zaken geef je allemaal door via het wijzigingsformulier.

Wat ziet UWV als inkomsten?

Bij inkomsten denk je al snel aan het salaris dat je ontvangt van je werkgever. Maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden om je uitkering aan te vullen. Je doet bijvoorbeeld vrijwilligerswerk en krijgt daarvoor een kleine vergoeding, of je verhuurt een kamer. En hoe zit dat als je een eigen bedrijf hebt? Wat ziet UWV nu precies als inkomsten en wat niet? Je leest het in het artikel 6 vragen over bijverdienen naast je uitkering.

Iedere situatie is anders

In dit artikel hebben we ons best gedaan om een paar algemene regels uit te leggen. Toch is de kans groot dat jouw vraag hier nog niet is beantwoord. Iedere situatie is immers weer anders. Als je vragen hebt over jouw eigen inkomstenverrekening, kun je die het beste stellen aan je arbeidsdeskundige. 

Gepubliceerd op: 14-02-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord