Naar hoofdinhoud

Wajonger aannemen: voordelen voor werkgevers

‘Het kan financieel voordelig uitpakken om iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen’

Een Wajonger in dienst nemen? Daar zitten vast allerlei haken en ogen aan. Of niet? Welke voordelen zijn er voor je (toekomstige) werkgever om jou, met je arbeidsbeperking, aan te nemen? We zetten de voordelige regelingen voor je op een rij.

Sinds 1 januari 2015 geldt de Participatiewet. Deze wet moet er met een banenafspraak voor zorgen dat meer mensen met een ziekte of beperking een baan vinden. Ook voor jou is het handig om te weten welke regelingen er zijn, want werkgevers zijn niet altijd van alles op de hoogte. Van welke regelingen kunnen werkgevers gebruikmaken?

Regelingen op een rij:

  • Mobiliteitsbonus

Een werkgever kan korting of zelfs vrijstelling krijgen van de premies van werknemersverzekeringen als hij of zij een kandidaat in dienst neemt die onder de banenafspraak valt. Dit wordt een mobiliteitsbonus genoemd.

  • Proefplaatsing

Bij een proefplaatsing ga je een paar maanden proefwerken met behoud van je uitkering. Dat kost je werkgever dus niets en het biedt jou en de werkgever de mogelijkheid om te onderzoeken of jullie bij elkaar passen.

  • Looncompensatie: no-riskpolis

Word je ziek? Dan kan je werkgever mogelijk gebruikmaken van de no-riskpolis. De werkgever betaalt dan je loon door, maar krijgt de kosten gecompenseerd met een Ziektewet-uitkering.

  • Loondispensatie Wajonger

Het is de bedoeling dat jij hetzelfde gaat verdienen als andere werknemers. Kun je door je ziekte of een handicap  minder werkzaamheden aan dan andere werknemers die vergelijkbaar werk doen? Dan kan je werkgever mogelijk loondispensatie aanvragen. Hij mag je in dat geval een half jaar lang minder dan het wettelijk minimumloon uitbetalen. Na het half jaar wordt door UWV opnieuw gekeken naar je verdiencapaciteit.

  • Loonkostensubsidie

Ben je geen Wajonger maar val je wel onder de doelgroep van de banenafspraak? Dan kan je werkgever loonkostensubsidie aanvragen bij de gemeente. De subsidie vergoedt het verschil tussen loonwaarde en minimumloon.

  • Werkplekvoorziening

Soms kan het nodig zijn om het werk of de werkplek aan te passen, bijvoorbeeld met aangepast meubilair. Het WerkgeverServicepunt kan je werkgever ondersteunen met het aanvragen van een werkplekvoorziening.

  • Jobcoaching

Een jobcoach kan jou en het bedrijf dat jou in dienst wil nemen extra begeleiding bieden. De jobcoach is betrokken bij de voorbesprekingen, helpt bij het inwerken en begeleidt je op de werkvloer. De coach is bereikbaar bij knelpunten en helpt werkgevers op weg zodat zij zelf de begeleiding kunnen overnemen.

  • Bedrijfsadvies inclusieve arbeidsorganisatie

Weet een werkgever niet goed welk werk voor jou geschikt is? Dan kan hij een kosteloos bedrijfsadvies inclusieve arbeidsorganisatie aanvragen bij het WerkgeversServicepunt in de regio of bellen met: UWV Telefoon Werkgevers 0900 - 92 95. (Je betaalt een starttarief van 4,5 cent en daarna 4 cent per minuut, plus je gebruikelijke belkosten). UWV brengt in zo’n bedrijfsadvies het bestaande werk in kaart. Daarna combineert UWV bepaalde taken tot een nieuw takenpakket.

Ik heb interesse!

Heeft een werkgever mogelijk werk voor je maar wil hij eerst meer weten over de regels rond het aannemen van kandidaten met een arbeidsbeperking? Het WerkgeversServicepunt in de regio staat klaar voor alle advies. Ook kunnen geïnteresseerde werkgevers met vragen bellen naar: UWV Telefoon Werkgevers 0900 - 92 95. (Je betaalt een starttarief van 4,5 cent en daarna 4 cent per minuut, plus je gebruikelijke belkosten).

5 video’s over regelingen werkgevers

Wil je een werkgever overtuigen van alle voordelen? Op uwv.nl vind je 5 verschillende video’s met concrete voorbeelden van alle voordelen en regelingen voor werkgevers. Er is één algemene video gemaakt waarin het verhaal verteld van ID Organics, een biologische notenbrander uit Zaandam die een behoorlijk aantal Wajongers in dienst heeft. Aan het eind van de video komen regelingen van UWV aan de orde, zoals loondispensatie, het bedrijfsadvies, de mobiliteitsbonus, proefplaatsing en werkplekvoorzieningen.

Bekijk ook de 4 video's met informatie over specifieke regelingen:

Kijken dus!

Reacties

Reactie toevoegen

Gerelateerde artikelen

De arbeidsdeskundige helpt bij het vinden van werk. UWV Perspectief

De arbeidsdeskundige helpt bij het vinden van werk

UWV werkt met 2 soorten arbeidsdeskundigen. De ene beoordeelt je uitkeringsaanvraag, de andere helpt je bij werk vinden.

Sylvia vertelt over kledingkeuze bij het solliciteren. UWV Perspectief

Kledingtips voor solliciteren

Voordat je iets hebt kunnen zeggen, zien mensen jou en je kleding. Met welke sollicitatie-outfit maak je een goede eerste indruk?

Robert Kranenborg Academie helpt Wajongers aan baan

Een baan door de Robert Kranenborg Academie

Sean (Wajong) had na zijn studie moeite om werk te vinden. Dankzij In2Work en de Robert Kranenborg Academie is hij nu kok in een van de beste restaurants van Amsterdam.

Arbeidsdeskundige vertelt over WiA

De arbeidsdeskundige vertelt: snelle acties

Soms helpt het als UWV je een zetje geeft richting werk. Maar soms komt de hulp te vroeg of zit werken er echt niet in. Lees de ervaringen van 7 arbeidsdeskundigen over hun hulp aan Wajongers.