UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Re-integratie met passend werk
Re-integratie met passend werk
Werken Achtergrond

Wat doet een re-integratiebedrijf

Een re-integratiebedrijf kan je met verschillende trajecten helpen bij het vinden van passend werk.

keer gelezen
2124

Als je een arbeidsongeschiktheidsuitkering hebt en graag weer aan het werk wilt, kan een re-integratiebedrijf je helpen om werk te vinden dat bij je past.

Een re-integratiebedrijf werkt met een groot netwerk van werkgevers

Wat doet een re-integratiebedrijf?

Een re-integratiebedrijf helpt bij het vinden van passend werk. Dat kan een werkervaringsplek zijn of een nieuwe baan. Jobcoaches van re-integratiebedrijven kunnen verschillende middelen inzetten om je in deze zoektocht te ondersteunen. Denk aan een beroepskeuzetest, scholing, training of een persoonlijk begeleidingstraject.

Wat voor soort trajecten zijn er voor re-integratie?

Vanuit UWV worden er 2 trajecten ingezet die door re-integratiebureaus worden uitgevoerd: ‘Werkfit Maken’ en ’Naar Werk’. Bij ‘Werkfit Maken’ werk je aan het vergroten van je kansen op de arbeidsmarkt. Dat doe je door het in kaart brengen en versterken van je vaardigheden en het vinden van een werkervaringsplaats. Ben je al werkfit en wil je vooral hulp bij het vinden van nieuw werk, in dienstverband of als zelfstandig ondernemer? Dan kan het traject ‘Naar Werk’ goed van pas komen. In dit traject is er veel aandacht voor sollicitatie- en netwerktraining en het effectief gebruik van social media. ‘Werkfit Maken’ kan gevolgd worden door een scholingstraject of het traject ‘Naar Werk’.

Hoe kom ik in contact met een re-integratiebedrijf?

De arbeidsdeskundige of adviseur van UWV die je helpt bij het vinden van werk kan de hulp van een re-integratiebedrijf inschakelen. Ben je in dienst bij een werkgever en kun je door ziekte of een beperking nu niet meer je oude werk doen? Dan kan je werkgever een re-integratiebedrijf voor je inschakelen.

Wat kan ik van een re-integratiebedrijf verwachten?

Het re-integratiebedrijf stelt samen met jou een re-integratieplan (trajectplan) op. Hierin staan alle stappen beschreven die je in het traject gaat volgen. De trajectleider of jobcoach brengt jouw wensen en mogelijkheden in kaart en legt uit waar hij of zij jou mee kan helpen en wat je zelf kunt doen om je kansen op werk te vergroten. Er worden duidelijke afspraken gemaakt over de duur van het traject en hoe vaak je overleg hebt over de voortgang van het traject.

Hoe vind ik een werkervaringsplaats?

Het re-integratiebedrijf werkt met een groot netwerk van werkgevers die op zoek zijn naar werknemers. Jobcoaches hebben goed zicht op de kansen die er zijn in de regio; een jobcoach gaat met jou op zoek naar een geschikt bedrijf waar je een periode kunt proefdraaien. In deze werkervaringsperiode heb je alle tijd om aan het werk en je nieuwe omgeving te wennen en wordt er gekeken of jij, het bedrijf en het werk goed bij elkaar passen. Bevalt het goed? Dan kan er mogelijk een nieuwe baan uitrollen. De jobcoach maakt de afspraken voor de plaatsing, verzorgt de administratieve afhandeling en heeft tijdens de periode contact met jou en de werkgever.

Kan ik zelf een re-integratiebedrijf kiezen?

Je kunt in overleg met UWV zelf een re-integratiebedrijf kiezen. Samen met het re-integratiebedrijf maak je een re-integratieplan dat past binnen het traject ‘Werkfit Maken’ of het traject ‘Naar Werk’. UWV moet vervolgens akkoord geven op dit plan en blijft de uitvoering van het plan volgen.

Meer weten? Lees ook op UWV Perspectief de volgende artikelen:

Op uwv.nl lees je meer over re-integreren met een WIA-, WAO- of Wajong-uitkering:

Gepubliceerd op: 19-10-2017

Reacties

Door Anoniem2017 op maandag 24 juli 2017, 20:49

Het staat hier allemaal zo mooi. Maar jullie vergeten echter de protocollen te vertellen binnen de WIA. In de praktijk betekent dit dat iemand het eerste half jaar niet eens mag re-integreren, maar zijn best moet doen om te herstellen, met hulp van een specialist. In mijn geval de GGZ.

Alsof de GGZ zaligmakend is. Juist door de GGZ is mijn problematiek verergert. Enfin, ik doe nu 6 weken vrijwilligerswerk en dat gaat heel goed. Ik wil nu graag een start maken met een re-integratiebedrijf. Uitzoeken wat mijn kwaliteiten zijn etc. Maar nee hoor, ik moet maar wachten tot december, want er staat minstens een half jaar voor herstel.
Of mijn behandelaar moet maar contact opnemen en dan wordt het wel geloofd. En dat ik van slechts 921 euro netto moet rondkomen: ach er zijn wel meer mensen die hun eigen huis hebben moeten verkopen. Zo zei hij het letterlijk.
Met zo'n man wil en kan ik niet verder. Hij bevestigd wat ik al vanaf het begin aan dacht: ik ben afgekeurd èn veroordeeld.

Door Frans op maandag 5 maart 2018, 20:55

Ik heb een veertigurige werkweek maar de laatste jaren is er een een lichamelijke beperking bij gekomen, waardoor ik mijn werk niet goed meer kan doen. Dus is mijn vraag: Hoe kom ik in contact met een arbeidsdeskundige of adviseur van UWV door middel van een mailadres of zo

Alvast bedankt

Frans

Door UWV Webcare op dinsdag 6 maart 2018, 10:14

Hallo Frans,

Wat naar dat je door deze extra klachten je werk niet meer kan doen. Ik snap dat je graag wilt weten hoe je in contact kunt komen met een arbeidsdeskundige van UWV om dit te bespreken.

Ontvang je al een arbeidsongeschiktheidsuitkering van UWV? Dan kun je vaak via je Werkmap op werk.nl een bericht sturen naar je arbeidsdeskundige. Hoe je dit doet, lees je hier: https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/over-werk-nl/handleiding/werkmap#…-(met-bijlage).
Kun je via je Werkmap geen berichten sturen? Neem dan contact op met onze klantenservice door een bericht te sturen via Mijn UWV/Mijn berichten. Je kunt ook bellen, zie hier: https://www.uwv.nl/particulieren/klantenservice/contact/detail/telefoon.

Heb je geen uitkering van UWV? Dan kun je je werkgever benaderen voor een gesprek met een (arbo)arts.

Ik wens je een fijne dag toe.

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Door www.proficient… op donderdag 17 januari 2019, 01:47

Een goed stuk over de mogelijkheden die re-integratiebedrijven bieden!

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord