UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
autisme en motivatie
Een persoonlijkheidstest kan je helpen geschikt werk te vinden
Mijn ziekte/beperking Blog

Wat motiveert je?

Pieter heeft een vorm van autisme. In zijn vierde blog vertelt hij hoe hij zichzelf beter leerde kennen door het doen van een persoonlijkheidstest.

keer gelezen
1182

Pieter (32, Wajong) vertelt elke maand op UWV Perspectief hoe zijn leven met autisme, werken en een uitkering eruitziet. Bepaalt zijn autisme wie hij is of spelen andere factoren een rol? Pieter weet inmiddels het antwoord.

‘In mijn vrije uren steek ik veel tijd en energie in het volgen van mijn passies, zoals schrijven’

Een tijdlang heb ik gedacht dat mensen niet kunnen zeggen dat ze mij kennen, als ze niet van mijn autisme afweten. Later ontdekte ik dat mijn persoonlijke drijfveren in veel grotere mate bepalen wie ik ben dan mijn autisme. Gelukkig maar, want dankzij goede zelfkennis sta ik ondertussen een stuk vrolijker in het leven.

Wie ben je? Deze vraag stellen vinden mensen makkelijker dan hem zelf te beantwoorden. Een betere vraag zou eigenlijk zijn: wat zijn jouw persoonlijke drijfveren? Of: wat motiveert je?

Erachter komen wat iemands persoonlijke drijfveren zijn is tegenwoordig heel gemakkelijk. ‘16 persoonlijkheden’ is een bekende test die bijvoorbeeld vaak door bedrijven wordt gebruikt. Daarom heb ik in de periode dat ik nog werkzoekend was deze test ook gedaan.

Voor mij betekende het een positief keerpunt in mijn leven. Wat eruit kwam was geen puntenscore, maar een beschrijving: ik ben een ‘Bemiddelaar’. Bemiddelaars zijn gevoelige personen die veel geven om de mensen om hen heen. Ze raken gemotiveerd door het opdoen van kennis. De grote waarde die ze hechten aan zelfinzicht en hun indirecte communicatiestijl zorgen ervoor dat ze ruim vertegenwoordigd zijn onder kunstenaars en schrijvers. Mijn typische karaktertrekken vielen door deze test allemaal op hun plaats.

Deze kennis maakte het niet alleen gemakkelijker om te weten wat ik wil, maar ook om te weten wat ik niet wil. Ineens was het logisch om bepaalde beroepscategorieën weg te strepen. Dat was een belangrijke stap vooruit. Vervelende ervaringen, uit verkeerde keuzes voortgevloeid, zijn immers voor een deel de reden geweest waarom ik een tijdlang erg ongelukkig ben geweest.

Tegenwoordig maak ik me niet meer zo druk om het idee dat ik niet zo veel presteer als dat ik zou kunnen, althans in de ogen van anderen. Er staat tegenover dat ik in mijn vrije uren veel tijd en energie steek in het volgen van mijn passies, zoals schrijven.

Zo was ik ook heel gemotiveerd om deze blog te schrijven, met motivatie als onderwerp!

Pieter schreef eerder blogs voor UWV Perspectief:

Gepubliceerd op: 21-09-2018

Lees meer over

Blog Autisme

Reacties

Door Carla op donderdag 27 september 2018, 22:02

Ha Pieter,

Mooi weergegeven. Ik vind je een kanjer zoals je nu in het keven staat.

Door Pieter van Rij op zondag 30 september 2018, 09:55

Dankjewel Carla

Door Yvonne Lorang op maandag 1 oktober 2018, 20:13

Mooi geschreven Pieter! Wat heerlijk dat je jezelf zo hebt 'gevonden'. Ik heb de test meteen gedaan en bij mij kwam er uit dat ik een campagnevoerder ben, ga het nog eens rustig teruglezen maar ik herken er absoluut veel in :)
Ik ben sinds kort aan het vloggen voor UWV Perspectief, ook leuk om te doen en hoop er anderen mee te inspireren. Jij inspireert mij in ieder geval! Warme groet, Yvonne (Lorang)

Door Pieter van Rij op woensdag 3 oktober 2018, 08:45

Dankjewel Yvonne, ik heb trouwens ook net één van jouw blogs bekeken.
Zou het niet mooi zijn als zo’n persoonlijkheidstest gewoon een vast onderdeel wordt van school?
Succes nog met je blogs en met de rest. Mvg, Pieter

Door Ronald op vrijdag 30 november 2018, 07:52

Beste Pieter,
Ik heb je blogs gelezen en ik vind het onwijs dapper en vooral ook knap van je hoe jij jezelf hebt ontdekt/gevonden! Je mag trots zijn op jezelf met wat je bereikt hebt. Met de kennis die je over jezelf hebt opgedaan ben je in mijn ogen een hele goede ambassadeur voor 'lotgenoten'. Onze maatschappij zou daar zijn voordeel mee kunnen!!
Groet, Ronald

Door Pieter van Rij op donderdag 6 december 2018, 17:43

Dankje Ronald!

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord